Idéer som gör det möjligt 2021

Idéer som gör det möjligt är en övning från UF där eleverna får träna sina entreprenöriella förmågor som innovatörer. VT 2021 erbjuder UF Skaraborg ett komprimerat upplägg där ni arbetar med övningen i klassrummet och skickar in era idéer digitalt.

Kan man producera miljövänlig el i fattiga byar? Hur kan man hindra delfiner från att fastna i fiskenät? Och finns det egentligen ett sätt att få människor att vara snällare mot varandra? Detta och mycket mer utforskar eleverna genom Idéer som gör det möljigt! 

Deltagande skolor 2021: Årskurs 5 på Källby Gård, Götene och årskurs 6 på Friskolan Metis, Skara.

FN Globala mål

Var med och rädda världen!

I vår bjuder UF Skaraborg in alla mellanstadieelever att delta i Idéer som gör det möjligt! Vi har gjort ett kort upplägg så alla som vill ska ha möjlighet att bidra. Det föreslagna upplägget nedan är tänkt att genomföra som en workshop på ca 2 lektioner, och använder delar av elevhäftet. Du kan också välja att arbeta med hela elevhäftet och övningarna som hör till, eller att följa upplägget nedan och ge eleverna mer tid.

Årets tema är Globala målen, och elevernas uppgift är att i små grupper arbeta fram idéer som bidrar till att lösa något av de globala målen.

rädda världen på 2 lektioner? så här går det till:

Tidsåtgång och upplägg

Detta komprimerade upplägg av Idéer som gör det möjligt beräknas ta 2-5 lektioner + redovisning/prisutdelning. Avsatt tid i beskrivningen nedan anger hur lång tid som behövs per moment om ni väljer att genomföra en workshop på 2 lektionspass. Ni kan också välja att ge eleverna mer tid om ni ska jobba med det fler lektioner och ämnen.

Praktiskt:

Material:

Lärarhandledning och elevhäfte till Idéer som gör det möjligt hittar du i inloggat läge på ungforetagsamhet.se. Har du ingen inloggning skapar du enkelt en gratis på UF:s webbsida. Idéer som gör det möjligt ligger under Läromedel – Se möjligheterna.
Deltagande skolor kommer även få läromedlet Se möjligheterna att arbeta vidare med under nästa läsår!

Tider och datum:

Er anmälan vill vi ha senast 28 april (framflyttat datum). Vid anmälan får ni mer information om hur ni laddar upp era tävlingsbidrag. Prisutdelning kommer ske under UF Skaraborgs temavecka v 20 och sänds digitalt.

Koppla arbetet till Lgr11

Idéer som gör det möjligt stämmer överens med flera delar i centralt innehåll i t ex svenska, NO och SO. Det passar också väl in i skolans övergripande mål och uppdrag så eleverna utvecklar sina entreprenöriella förmågor och arbetar ämnesövergripande. Du hittar både elevhäfte, lärarhandledning och ett planeringsverktyg för läroplanskopplingar i inloggat läge.

Idéer som gör det möjligt blev möjligt tack vare:

Vill du veta mer? Kontakta mig!

Hanna Hjalmarsson Bohrén
Projektledare, Skaraborg
Kontakta mig om:
Frågor som rör våra läromedel, grundskoleaktiviteter och samverkan skola-arbetsliv.