Jag gör skillnad

Välkommen till Ung Företagsamhet Västerbottens poddserie Jag gör skillnad där vi möter 14 personer som vi inspireras av och som vi tycker gör skillnad. Poddavsnitten är ca 10 minuter långa och vi släpper två avsnitt per vecka.
Helena Botold

HELENA BOTOLD

Hon arbetar som HR-strateg på Umeå Energi, ett företag som satsar på hållbarhet och utveckling för samhället. Energibolaget har genom Ung Företagsamhet presenterat skarpa företagsutmaningar och bemött elevernas kreativa idéer och förslag på förbättringar.

Sten Persson

STEN PERSSON

I 25 år har han engagerat sig i Ung Företagsamhet och sett hur attityden kring entreprenörskap i skolan har förändrats. Idag är han rektor på en av Sveriges störta gymnasieskolor och var för tio år sedan delaktig i framtagandet av ämnesplanen i entreprenörskap.

Annybelle och Johan

ANNYBELLE OCH JOHAN

I Rinneln ligger den riksomtalade glasskiosken som drivs av de tre syskonen Hedengran Wennebro, där 6-åriga mellansystern axlar titeln som glasskioskchef. Som familj har de kul tillsammans och leker ihop en riktig verksamhet och får viktiga lärdomar på köpet.

Elik van Vuuren

ELIK VAN VUUREN

Samtidigt som han studerar sista året till lärare undervisar han också på en grundskola i Umeå. När han själv gick gymnasiet drev han två UF-företag och kan nu se likheterna mellan en lärare och en entreprenör samt hur skolan och näringslivet hänger ihop.

Caroline Lundberg

CAROLINE LUNDBERG

Hon är UF-läraren som ser till att nyanlända elever i Storuman får utveckla sitt språk, sig själva och sitt lärande i företagsliknande former. Ungdomar från olika delar av världen strålar samman och skapar nya kontakter och ett nätverk via sitt UF-företag. 

Hampus Jonsson

HAMPUS JONSSON

Han drivs av samma idé som sin farfar – att se ett behov som andra inte tänkt på och göra verklighet av det. I tre generationer har familjen Jonsson utvecklat Rototilt AB som lyckats göra skillnad för en hel bransch genom förbättringar med sina innovativa lösningar.

Charlotta Dahlqvist

CHARLOTTA DAHLQVIST

Hon är en av tre i rektorsteamet på den nyetablerade Floraskolan i Skellefteå. Efter fyra års grundligt förarbete är nu verksamheten igång med värdeorden tillsammans för lärande och en vision att entreprenöriellt lärande ska bilda en röd tråd genom årskurserna.  

Stoffe Pettersson

STOFFE PETTERSSON

Som professionell freestyleskidåkare har han sedan barnsben fotat och redigerat filmer. När resor, äventyr och mötet med människor mixades ihop med erfarenheter inom media och ett brinnande intresse skapades Stoffe Pettersson Media AB.

Jenny Sjöström

JENNY SJÖSTRÖM

Som ensam lärare på Ammarnäs skola undervisar hon elever från förskoleklass upp till åk 6 - samtidigt. En unik situation innebär unika möjligheter och för eleverna är det väldigt tydligt att lärande och kunskap inte bara sker i skolans byggnad utan i hela samhället.

André Wiklund

ANDRÉ WIKLUND

I nio år har han varit UF-lärare på Liljaskolan i Vännäs kommun,
en gymnasieskola med kulturen att skapa innovativa affärsidéer.
Snowtool-verktyget på bilden är ett exempel på hur problemlösning

och ett fritidsintresse kan generera en uppfinning.

Malinda och Celina

MALINDA OCH CELINA

Med en gyllene affärsidé kunde Lashlift Skellefteå gå direkt från
UF-företag till aktiebolag. Idag har duon utökat sina behandlingar och affärerna blomstrar. Den entreprenörskapsresa vännerna gjort tillsammans är imponerande.

Gustav Paringer

GUSTAV PARINGER

Han startade ett 
turistföretag redan på gymnasiet med bussresor till Kittelfjäll så att han själv kunde åka skidor. Idag är han en framgångsrik entreprenör som dessutom axlar rollen som ordförande i Ung Företagsamhet Västerbottens styrelse.