Jag gör skillnad

Välkommen till Ung Företagsamhets poddserie Jag gör skillnad där vi möter personer som vi inspireras av och som vi tycker gör skillnad. Poddavsnitten fokuserar på entreprenörskap i skolan och varje avsnitt är ca 15 minuter.

KLAS NILSSON

Han är en modig nätverkare som aldrig tvekar när det gäller att kasta ut krokar för att få andra att haka på. Han är en riktig verklighetsgörare som alltid har spännande projekt på gång. I Klas undervisning blir saker - på riktigt - och det eleverna gör, det är viktigt. På ett naturligt sätt väver han in entreprenörskap i matte- och NO-lektionerna och får högstadieelevers entusiasm att flöda.

BODIL JACOBSSON

Hon är en fantastisk förebild som alltid haft entreprenörskap och samverkan med arbetslivet som viktiga grundstenar i sitt arbete. Hon arbetar både som lärare och biträdande rektor och hennes energifyllda engagemang har skapat förutsättningar för att all skolpersonal i Vindelns kommun tillsammans ska arbeta med entreprenörskap som en röd tråd genom hela grundskolan.

HELEN LUNDGREN

Med en unik, elevnära följsamhet bryter hon ny mark i sin roll som studie- och yrkesvägledare på Floraskolan i Skellefteå. Hon finns där eleverna är. Med sin härliga, varma, coachande stil får hon eleverna att kunna sätta ord på sina förmågor och drömmar, se alla de möjligheter som finns och guida dem till att göra väl grundade framtidsval. 

SIMON JONSSON

Med ett lustfyllt och medryckande undervisningssätt är han en viktig förebild för både elever och kollegor på Skytteanska skolan. Ämneskunskaper och personlig utveckling vävs samman och ger barnen en trygg och god start i livet samtidigt som det väcker nyfikenhet inför framtiden. Simon undervisar i SO-ämnena, är förstelärare och även chef för fritids.

ANNIKA ANDERSSON

Hon är läraren som inte är rädd att utmana sig själv och sina förmågor. I hennes undervisning är hela elevens utveckling alltid i fokus, både kunskaper och förmågor, och på ett naturligt sätt vävs entreprenöriellt lärande in i alla arbetsmoment. Genom sitt försteläraruppdrag stöttar och vägleder hon sina kollegor på ett proffsigt, engagerat och genomtänkt sätt.

SUSANNE KLINGBORN

Hon är högstadieläraren som brinner för att unga ska få utveckla sina entreprenöriella förmågor och att de ska känna delaktighet och stolthet över samhället de bor i. Susanne arbetar i Sorsele kommun där de lyckats skapa en röd tråd med entreprenörskap genom hela grundskolan i alla kommunens skolor. Hon är en viktig eldsjäl och drivkraft som lett och organiserat detta fina arbete. 

NICKLAS BRORSSON

Han är en driven, inspirerande och engagerad rektor på den supermoderna kommunala Floraskolan i Skellefteå. De arbetar med hemarenor i stället för klassrum, ”Tillsammans för lärande”, teamarbete, delaktighet, entreprenörskap på riktigt och projektarbeten med mottagare. Nicklas vet hur viktigt det är med entreprenöriellt lärande i skolan.

IDA LINDH

Hon är doktoranden från Luleå Tekniska universitet som har forskat på entreprenöriellt lärande i skolan. Med syftet att utveckla elevernas entreprenöriella kompetenser har hon hjälpt skolor genom att lyfta och implementera tankesättet kring MOSAIK-förmågorna. Idag arbetar hon som som strategiskt ansvarig för Campus Skellefteå.

CARINA HAFRÉN

Hon är en engagerad, nyfiken och mycket erfaren pedagog som tagit med sin långa erfarenhet från skolan in i rollen som utbildningsråd på Skolverket. Entreprenörskap är idag en nyckelkompetens i EU och Carina är en viktig pusselbit i arbetet att driva och utveckla entreprenörskap i utbildning på nationell och internationell nivå.

Helena Botold

HELENA BOTOLD

Hon arbetar som HR-strateg på Umeå Energi, ett företag som satsar på hållbarhet och utveckling för samhället. Energibolaget har genom Ung Företagsamhet presenterat skarpa företagsutmaningar och bemött elevernas kreativa idéer och förslag på förbättringar.

Sten Persson

STEN PERSSON

I 25 år har han engagerat sig i Ung Företagsamhet och sett hur attityden kring entreprenörskap i skolan har förändrats. Idag är han rektor på en av Sveriges störta gymnasieskolor och var för tio år sedan delaktig i framtagandet av ämnesplanen i entreprenörskap.

Annybelle och Johan

ANNYBELLE OCH JOHAN

I Rinneln ligger den riksomtalade glasskiosken som drivs av de tre syskonen Hedengran Wennebro, där 6-åriga mellansystern axlar titeln som glasskioskchef. Som familj har de kul tillsammans och leker ihop en riktig verksamhet och får viktiga lärdomar på köpet.

Elik van Vuuren

ELIK VAN VUUREN

Samtidigt som han studerar sista året till lärare undervisar han också på en grundskola i Umeå. När han själv gick gymnasiet drev han två UF-företag och kan nu se likheterna mellan en lärare och en entreprenör samt hur skolan och näringslivet hänger ihop.

Caroline Lundberg

CAROLINE LUNDBERG

Hon är UF-läraren som ser till att nyanlända elever i Storuman får utveckla sitt språk, sig själva och sitt lärande i företagsliknande former. Ungdomar från olika delar av världen strålar samman och skapar nya kontakter och ett nätverk via sitt UF-företag. 

Hampus Jonsson

HAMPUS JONSSON

Han drivs av samma idé som sin farfar – att se ett behov som andra inte tänkt på och göra verklighet av det. I tre generationer har familjen Jonsson utvecklat Rototilt AB som lyckats göra skillnad för en hel bransch genom förbättringar med sina innovativa lösningar.

Charlotta Dahlqvist

CHARLOTTA DAHLQVIST

Hon är en av tre i rektorsteamet på den nyetablerade Floraskolan i Skellefteå. Efter fyra års grundligt förarbete är nu verksamheten igång med värdeorden tillsammans för lärande och en vision att entreprenöriellt lärande ska bilda en röd tråd genom årskurserna.  

Stoffe Pettersson

STOFFE PETTERSSON

Som professionell freestyleskidåkare har han sedan barnsben fotat och redigerat filmer. När resor, äventyr och mötet med människor mixades ihop med erfarenheter inom media och ett brinnande intresse skapades Stoffe Pettersson Media AB.

Jenny Sjöström

JENNY SJÖSTRÖM

Som ensam lärare på Ammarnäs skola undervisar hon elever från förskoleklass upp till åk 6 - samtidigt. En unik situation innebär unika möjligheter och för eleverna är det väldigt tydligt att lärande och kunskap inte bara sker i skolans byggnad utan i hela samhället.

André Wiklund

ANDRÉ WIKLUND

I nio år har han varit UF-lärare på Liljaskolan i Vännäs kommun,
en gymnasieskola med kulturen att skapa innovativa affärsidéer.
Snowtool-verktyget på bilden är ett exempel på hur problemlösning

och ett fritidsintresse kan generera en uppfinning.

Malinda och Celina

MALINDA OCH CELINA

Med en gyllene affärsidé kunde Lashlift Skellefteå gå direkt från
UF-företag till aktiebolag. Idag har duon utökat sina behandlingar och affärerna blomstrar. Den entreprenörskapsresa vännerna gjort tillsammans är imponerande.

Gustav Paringer

GUSTAV PARINGER

Han startade ett 
turistföretag redan på gymnasiet med bussresor till Kittelfjäll så att han själv kunde åka skidor. Idag är han en framgångsrik entreprenör som dessutom axlar rollen som ordförande i Ung Företagsamhet Västerbottens styrelse.