Hem / Nyheter & Event / Jämtland / Och vinnarna är...

Och vinnarna är...

“Sen första dagen har man ju drömt om att få stå i final i den här tävlingen, och nu står vi här som vinnare”, Så sa den tydligt tagna medlemmen Jonna Jonasson i UF-företaget Rädda Svinnet UF i vinnarintervjun under förra veckans prisutdelning. Tillsammans med sina kollegor Mathilde Hallqvist och Lena Kristoffersson tog nämligen de hem titeln som Årets UF-företag 2022 i Jämtlands Län.  

Under 2 dagar samlades 33 olika UF-företag och ett fyrtiotal frivilliga jurymedlemmar från näringslivet, kommunerna och politiken inne i Verkets lokaler i centrala Östersund. I det stora mittrummet blandades de färdigpitchade, adrenalinpumpade och lättade UF-företagarna med dem nervösa men förväntansfulla som väntade på att få inta juryrummen. En del UF-företagare valde att resa 3 h för sitt 10 minuter långa jurymöte, en del gick ner till oss under lunchrasten. Några har kommit på hur man ska förebygga skavsår på hälen, andra turnerar runt på länets grundskolor med föreläsningar om hur man beter sig på internet och ytterligare ett annat företag syr fluffiga buffar av ett lokalt företags spillmaterial. Deras resor hit har sett olika ut, men när de allihopa samlas i lokalen har de en sak gemensamt – den brinnande entreprenörskapsådran som genomsyrat allt de gjort hittills.  

När vi möter upp jurymedlemmarna utanför Verkets lokaler skiner solen och himmelen är blå. En erfaren juryarbetare berättar för en jury-debutant att det här är årets roligaste dag, och ingen verkar speciellt bekymrad över att sitta inne under vårens kanske finaste dagar. Någon har gått från den dagens sammanträde med kommunstyrelsen och en annan har bokat av förmiddagens alla affärsmöten; “för att det är dags att ladda inspirations-batteriet". När juryrummets tunga dörr öppnades för sista gången har de under 2,5 h mött elever, lyssnat på företagspresentationer och ställt otaliga intervjufrågor - och de ser om möjligt ännu piggare ut än innan. Hoppfullhet är den gemensamma känslan i alla juryrym. “Framtiden är säkrad” säger en tydligt rörd första gångs-juryarbetare i kategorin Årets Ekologiskt Hållbara UF-företag. 

Vinnaren i just kategorin Årets Ekologiskt Hållbara UF-företag är samma företag som också vann den stora titeln som Årets UF-företag: Rädda Svinnet UF. I ett samarbete med lokala butiker och bagerier räddar de frukt och fikabröd som annars hade slängts, och skapar ny mat – skorpor, krutonger och fruktchips. Detta för att minska matsvinnet, som i sin tur minskar klimatavtrycket. Ett företag som ligger helt rätt i tiden, och uppenbarligen även i smaken med tanke på deras stora försäljning.  

I maj åker Rädda Svinnet UF tillsammans med 7 andra UF-företag som vunnit de olika kategorierna i länet till Göteborg och SM i Ung Företagsamhet. Vi önskar de all lycka till, förhoppningsvis slår våra UF-företagares drömmer in även där! 

 

Resultat i alla tävlingar:

Årets UF-företag:

1:a Rädda Svinnet UF

2:a Favoring UF

3:a Candela Design UF

Årets Affärsplan: 

1:a Åre Längdlektioner UF

2:a TeachMe UF

3:a Rehaviour UF

Årets Säljare:

1:a Lia Nilsson, FluffBuff UF

2:a Olivia Ellmin, Boxogo UF

3:a Elina Franzén

Årets Tjänst:

1:a TeachMe UF

2:a Åre Längdlektioner UF

3:a Skimake UF

Årets Ekologiskt Hållbara UF-företag;

1:a Rädda Svinnet UF

2:a Candela Design UF

3:a ReCandles UF

Årets Vara:

1:a Towel Design UF

2:a Velvet UF

3:a ReCandles UF

Årets Innovation:

1:a Rehaviour UF

2:a Hurven UF

3:a Ek Scrim Service UF

Årets Digitala Kommunikation: 

1:a ReCandles UF

2:a Boxogo UF

3:a Simplicité UF

Årets Reklamfilm:

1:a Norrsken UF 

2:a Lyster UF

3:a Favoring

Årets Socialt Hållbara UF-företag: 

1:a Candela Design UF

2:a TeachMe UF

3:a FluffBuff UF

Årets Hantverkare:

1:a Favoring UF

2:a Hurven UF

3:a Fjällmumma UF 

Årets UF-lärare:

Kristina Linner

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.