Hem / Nyheter & Event / Kronoberg / Läsårets första Framtidskoll blev på Bikupan i Lessebo!

Läsårets första Framtidskoll blev på Bikupan i Lessebo!

Framtidskoll är ett utbildningskoncept som Ung Företagsamhet har tillsammans med Swedbank och Sparbanken över hela Sverige. Syftet är kort och gott att på ett kreativt och inspirerande sätt förbereda eleverna för framtiden och ge eleverna grundläggande kunskap om hur man sköter sin privatekonomi. 

”Nytt för i år är att vi besöker skolorna i stället för att samla alla elever i årskurs 8 och 9 på ett ställe. På det här sättet tror vi att det blir mer personligt och att eleverna har lättare för att ställa frågor när de befinner sig i sin hemmiljö”- säger Jessica Fransson, projektledare på Ung Företagsamhet.

Först ut var årskurs 9 på Bikupan i Lessebo som under en förmiddag fick ta del av inspirerande och kreativa föreläsningar om entreprenörskap, arbetsliv och privatekonomi. Under en förmiddag fördelade sig klasserna till olika klassrum där de fick ta del av konceptet.

Ett av passen var Entreprenörskap där eleverna fick möjlighet att testa på att vara entreprenörer för att träna sina företagsamma förmågor. På det här sättet är det lättare att relatera till varför det är bra att känna till både sina starka och svaga sidor, men även hur de kan använda dessa till sitt kommande gymnasieval, yrkesval och i samarbete med andra klasskamrater.  

Tobias Carlsson från Swedbank gav eleverna tips på bland annat sparande, hur en liten slant kan bli stor om de förvaltar det på rätt sätt. Vad som är viktigt att tänka på inför lån och avbetalningar samt hur fungerar det här med ränta på ränta. 

På passet jobbkoll fick eleverna ta del av ett rollspel där Jessica Fransson från Ung Företagsamhet tillsammans med Stina Olsson från Onepartnergroup spelade upp två olika sätt av en anställningsintervju för att på en konkret sätt visa eleverna hur beteendet kan avgöra om du får ditt drömjobb eller inte. Onepartnergroup berättade vidare vad som är viktigt att tänka på inför prao och kommande sommarjobb, att erfarenhet i början inte behöver vara olika arbetsplatser utan det kan vara föreningar eller personer som kan bekräfta förmågor och insatser. Men även att tänka på vad de lägger ut på sina sociala medier då det kan ha en stor betydelse vid en jobbansökan.

Därefter fick eleverna chans att ställa frågor till yrkespanelen som bestod av Josefine Ljungberg som arbetar som biomedicinsk analytiker på Region Kronoberg och Oskar Aspengren som är VD på Atea Logistics. Josefine berättade om yrket, hur mycket som styrs av IT, utvecklingsmöjligheterna och att det är en biomedicinsk analytiker som analyserar dna på brottsplatser. Men även vilken viktig del de är i vårdkedjan. 

Oskar delade med sig av vad han tycker är viktiga egenskaper hos sina medarbetare, utvecklingsmöjligheterna på Atea Logistics och hur hans resa började direkt efter gymnasiet på lagret på Atea och nu är VD på företaget. 

”Man behöver inte vara expert eller intresserad av It för att arbeta på ett It-bolag, det viktigaste är att man har rätt egenskaper, viljan att lära sig det som behövs för yrket men även att du är snäll- är du snäll mot andra så vill andra vara snälla tillbaka och även hjälpa dig att nå mot dina mål” säger Oskar Aspengren från Atea Logistics.  

Ja, vem kunde tro att IT är en så stor del av att analysera proverna vi lämnar till sjuksköterskan men även att det finns vissa delar som den mänskliga faktorn gör bättre än maskinerna och hur alla yrken har en viktig funktion för företag men även att samhället ska fungera. 

"Det ska bli så roligt att få besöka skolorna med Framtidskoll, att få inspirera på ett helt annat sätt och väcka en nyfikenhet inför deras framtid tillsammans med andra personer i näringslivet. Nu kör vi! " avslutar Jessica Fransson med innan hon rusar vidare in i nästa rollspel

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.