Lärarkonferens 2023

Program onsdag 24 maj

Här är programmet för onsdagen 24 maj och vilka valbara seminarier som kan väljas. Med reservation för ändringar. 

9:00 till 10:00

Hur du lär dina UF-företagare lyckas med försäljning (A3)

Patrik Nordkvist, Försäljningschefen

Patrik Nordkvist är försäljningsproffset bakom företaget Försäljningschefen. Under denna föreläsning får du som lärare konkreta råd om försäljning, som du kan förmedla vidare till dina UF-företagare. Föreläsningen kommer skapa insikter och ge konkreta exempel kring hur man med enkla metoder kan lyckas med försäljningen utan att vara professionell säljare.

10:15 till 11:00 - Valbara seminarier

Arbetsmarknaden idag och imorgon (A2)

Mikael Jansson, vd ManpowerGroup Sverige

Hur ser arbetsmarknaden ut som era elever snart tar steget ut på? Vilka kompetenser efterfrågas och vad värdesätter arbetsgivare? Arbetsmarknaden ändras snabbt och det gäller för unga att rusta sig för nya krav och möjligheter. Lyssna till en av Sveriges största privata arbetsgivare som ger en bred utblick över dagens och morgondagens arbetsmarknad. Passa även på att ställa dina frågor.

Workshop: starta upp UF-året smart och effektivt (A4)

Viktor Storm, Ung Företagsamhets Nationella lärarråd

Välkommen till en workshop som hålls av representanter från Ung Företagsamhets nationella lärarråd med Viktor Storm, prisad UF-lärare från Östergötland, i spetsen. Under denna workshop får du som lärare möjlighet att både få och dela med dig av tips kring undervisning av UF-företagande i en workshop á la World café. Fokus detta pass är:  hur du som lärare kan starta upp UF-året på bästa sätt, skapa effektiva grupper som samarbetar väl, komma i gång med affärsidéer och skriva affärsplan. Under lärarkonferensen hålls två workshops med olika teman, du är varmt välkommen att delta i båda eller endast en av dem. Inga förberedelser behövs för att delta.

Utveckla kompetenser genom internationellt skolsamarbete (A5)

Kerstin Hansson, Westerlundska gymnasiet, Susanne Hagström Larsson och Semir Susic, UHR.

Internationellt samarbete och utbyte är en arena för lärande. Att samarbeta och lösa problem med andra elever i transnationella grupper stimulerar kreativitet och nyskapande och stärker kompetenser som initiativtagande, flexibilitet och kommunikationsförmåga. UHR erbjuder bidrag och digitala verktyg för internationellt samarbete och kompetensutveckling. Mer information finns på utbyten.se. Kerstin Hansson, UF-lärare på Westerlundska gymnasiet i Enköping, berättar tillsammans med två elever om ett pågående projekt med en skola i Pune i Indien. Deltar gör också Susanne Hagström Larsson och Semir Susic från UHR.

11:15 till 12:00 - Valbara seminarier

Generation Z: framtidens företagare och medarbetare (A2)

Ulrik Hoffman, vd Ungdomsbarometern, Sara Wirfelt, Svenskt Näringsliv

Ulrik Hoffman vd på Ungdomsbarometern delar några av de senaste insikterna om generation Z, och Sara Wirfelt projektledare inom skol- och ungdomskommunikation på Svenskt Näringsliv berättar om hur insikter från opinionsundersökningar och fokusgrupper är en viktig del i framtagningen av de skolmaterial som finns på eduna.se.

Workshop: avsluta UF året på bästa sätt (A4)

Viktor Storm, Ung Företagsamhets Nationella lärarråd

Välkommen till en workshop som hålls av representanter från Ung Företagsamhets nationella lärarråd med Viktor Storm, prisad UF lärare från Östergötland, i spetsen. Under denna workshop får du som lärare möjlighet att både få och dela med dig av tips kring undervisning av UF-företagande i en workshop á la World café. Fokus detta pass är:  hur du som lärare får eleverna i mål med sitt företagande, tips inför att checka av det obligatoriska momentet och hur du kan arbeta med den digitala årsredovisningen.  Under lärarkonferensen hålls två workshops med olika teman, du är varmt välkommen att delta i båda eller endast en av dem. Inga förberedelser behövs för att delta.

Så ökar vi ungas möjligheter att leva de liv de vill (A5)

Arturo Arques, Swedbank/Sparbankerna

Samhället blir allt mer komplicerat och ställer allt större krav på oss medborgare. Vikten av grundläggande kunskaper i privatekonomi har aldrig varit viktigare än nu. Som föräldrar och lärare kan vi göra stor skillnad. Genom att börja i tid kan vi lära barn och ungdomar ett sunt förhållningssätt till pengar och konsumtion, och ju tidigare desto bättre. Genom att förse unga med kunskaper och insikter ökar deras möjligheter att skaffa sig rätt och relevant information men också möjligheten att ta medvetna och rationella beslut. Det är om detta Arturos föreläsning handlar om – missa inte det.

12:00 till 14:00

Lunch och mässbesök

Dags för lunch samt tid för att besöka SM i Ung Företagsamhet. 

 

14:00 till 15:00

Cool head and warm heart (A3)

Estelle Joubert Westling entreprenör

Estelle Joubert Westling är en av Sveriges tongivande strateger och kreatörer inom socialt entreprenörskap och hållbar utveckling. Estelles bakgrund visar att det går att kombinera medmänsklighet med företagande.

 

 

15:00 till 15:30

Fika och mingel

Dags för fika samt möjlighet att besöka och mingla med våra utställare på konferensen.

15:30 till 16:30

Att bryta utanförskap med entreprenörskap (A3)

Muna Idow

Från ett liv på flykt utan skolgång till ett eget företag med flera anställda, universitetsstudier och att prisas av kungen. Muna Idow jobbar för att bryta utanförskap, bidra till bättre integration och vara en inspirerande förebild - ett arbete som startade med hennes UF-företag. När Muna fick chansen att driva UF-företag så startade hon en simskola för vuxna med utländsk bakgrund som hon nu driver vidare, Mermaid simskola: "Vi vill bygga upp en stark, hållbar simkultur där ingen människa ska behöva känna skam över okunskap i vattnet. Många av de som inte kan simma har utrikesfödda föräldrar. Men även när barn lärt sig simma är det viktigt att föräldrarna också kan det för att de ska fortsätta öva och inte bli osäkra, annars blir det en ond cirkel. Simkunnighet är en färskvara." 

 

 

 

HUNDRATALS UF-FÖRETAG SÄLJER GALNA PRODUKTER

Välkommen till Sveriges roligaste shopping