Mer om UF-företagande

Välkommen till sidan där du kan läsa om vad ett UF-år faktiskt innebär. Här hittar du information kring UF-året om du är lärare, UF-elev eller partner. Välj var du vill börja genom att klicka på en av knapparna nedan.

Vad innebär UF-året för dig som är lärare?

Under ett läsår kommer du vara den som står allra närmast eleverna i deras utveckling inom entreprenörskap och företagande. Du kommer vara nyckeln till deras framgångar och du kommer vara den som får följa eleverna hela vägen in i mål. Visst låter det härligt? 

Du kommer under UF-året vara drivande, tillsammans med eleverna, när det kommer till att starta, driva och avveckla ett UF-företag. Vägen kommer inte alltid vara spikrak, men vi lovar dig att du kommer ha roligt. 

Till en början kommer det handla om att skapa ett team, hitta på en affärsidé och skriva en affärsplan. När det är gjort drar UF-året igång på riktigt. Under drivafasen ska eleverna skapa sin produkt eller tjänst, sälja den och utveckla den. Ett av de obligatoriska momenten under året är just detta, att sälja. 

Under våren, efter den regionala mässan, går vi in i avvecklafasen och eleverna ska nu avveckla sina företag. När vi kommer fram till detta skede bör eleverna ha haft en rådgivarkontakt med en noga utvald rådgivare . Hur man går tillväga för att hitta rätt rådgivare kommer eleverna får lära sig under uppstartsfasen. 

I avvecklingsfasen ska alla UF-företag skriva och skicka in en digital årsredovisning. Eleverna behöver även stänga ner företaget bankkonton, avsluta verksamheten. När det är klart väntar sommarlov. Konceptet finns alltså redan på plats och likaså tillvägagångssätt, men det är du som lärare som vet vad som fungerar bäst för dina elever och därför är just Din roll så viktig. Under hela UF-året finns UF-kontoret alltid nära till hands som stöd och för rådgivning.  

Om du inte redan är UF-lärare är det hög tid att du registrerar dig, gör det nedan.

Vad är ett UF-år för dig som elev?

Ja, vad är det inte? Det här kommer vara det roligast du gör under gymnasiet och oavsett om ditt UF-företag går plus eller minus kommer du få ett intyg i handen som bevisar att du startat, drivit och avvecklat ett UF-företag. Detta intyg är något du kan ha stor användning för i framtiden när du sedan ska söka jobb.

Under året kommer du skapa ditt eget team, komma på en affärsidé, göra verklighet av din idé och så småningom även avveckla ditt UF-företag. 

Under fas ett, Inför UF-året, kommer det vara fokus på att få kläm på vad UF-företagande är och vad entreprenörskap kan vara. Det är nu du börjar fundera över vad du faktiskt vill göra under ditt UF-år och det är även här du börjar skapa ditt team som kommer bli ditt UF-företag. Kika gärna på Inför-filmen nedan där William berättar mer ingående om vad UF-företagande är och vad året innehåller. 

 

 

När du sedan är igenom första fasen och du och ditt team börjar komma igång med er vara eller tjänst är det bara att tuta och köra. Här skriver man först en affärsplan och skaffar en rådgivare, sedan är det fokus på sälj och produktutveckling under hela Driva-fasen. Mer om det kommer du få veta under UF-årets gång.

Vem vet, kanske är du och ditt UF-företag med och tävlar i någon av de många tävlingar som arrangeras i samband med den regionala mässan i mars. Detta är ett bra tillfälle för er att träffa potentiella kunder och öka er försäljning. Själva tävlingsdelen är inte obligatorisk, men det brukar vara roligt att se vad företaget går för plus att det är ju Du som är proffs på just din vara/tjänst så vem skulle kunna presentera idén bättre än du själv?

Om ni väljer att tävla har ni möjlighet att kvalificera er till SM i Ung Företagsamhet och därifrån vidare ut i Europa och EM i Ung Företagsamhet.

jk

Till sist kommer ni genomgå den så kallade Avveckla-fasen. Här handlar det om att avsluta och stänga ner företaget. Även detta är en viktig del av företagandet. När detta sedan är över har du lärt dig hur man startar, driver och avvecklar ett UF-företag. 

Har du även utfört de fem obligatoriska momentet kommer du få ett intyg i handen som visar att du vet hur man driver företag. 

Mer om allt det här får du veta när vi ses i skolan. Lycka till!

 

Partnerskap hos Ung Företagsamhet

Ditt bidrag är en viktig pusselbit för att fler ungdomar ska få chansen att välja sin egen framtid. Partnerskapet hos Ung Företagsamhet är ett varumärkesstärkande ställningstagande. Hur stor skillnad vill du göra? 

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har vi utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar vi även på grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Organisationen har alltså funnits i Sverige i 40 år, men det allra första UF-företaget startade redan 1919 i den amerikanska delstaten Massachusetts.

Ung Företagsamhet har tre läromedel för grundskolan Vårt samhälle, Se möjligheterna och Min framtid och ekonomi samt utbildningen UF-företagande på gymnasiet. Dessutom finns ett alumninätverk bestående av före detta UF-företagare. Vi erbjuder läromedel, lärarhandledningar, fortbildning, bedömningsstöd, möjligheter till stipendier, utbyte med andra länder och inspiration för lärare, elever och skolledare.

Vi finns över hela Sverige, från norr till söder, genom ett nationellt kansli och 24 regionala föreningar. Vi har över 100 engagerade medarbetare till hjälp för elever och lärare, och organisationen har en bred kompetens inom entreprenörskap. Organisationen stöds av offentliga medel och det privata näringslivet.

 

Kika på filmen nedan för att se hur allt en gång startade.

Kontaktpersoner i Östergötland

Hanna Edström
Kontakta mig om:
Verksamhetsfrågor, kommunsamarbeten och partnerskap.
William Almevik
Projektledare, Östergötland
Kontakta mig om:
Frågor kring event, press & media, övrig kommunikation samt partnerskap för företag.
Lars Hindrum
tf Regionchef, Östergötland
Kontakta mig om:
Verksamhetsfrågor, kommunsamarbeten & partnerskap eller frågor som rör skolutveckling.
Linnea Jägestedt
Projektledare, Östergötland
Kontakta mig om:
Du är lärare eller skolledare på gymnasiet och har frågor om UF-företagande.
Jacob Larsson
Skolinspiratör, Östergötland