Johanna Grimståhl - UF Alumn

Johanna Grimståhl

För drygt 20 år sedan drev Johanna Grimståhl Money Maker UF. Tillsammans med tre andra tog de fram ett häfte med olika rabatter.  
Om jag minns rätt så hade idrottsrabatten precis kommit men vi tyckte att det var så tråkiga erbjudanden som mest var riktade till våra föräldrar. Vi tog fram rabatter på fika och sånt som vi själva var mer intresserade av. Money Saver hade nog varit ett bättre namn, säger Johanna och skrattar till.  

Vad minns du från ditt UF år?  
På den tiden var det andra förutsättningar. Det fanns inga sociala medier och man använde inte mejl på samma sätt som man gör idag. Försäljningen skedde i skolans kafeteria och jag minns att vi fick ihop tillräckligt med pengar för att köpa in matchande kläder till UF-mässan.  

Efter gymnasiet tog Johanna ett sabbatsår, jobbade extra på lite olika ställen och började sedan studera mediedesign i Piteå. Samma dag som hon hade redovisat C-uppsatsen körde hon raka spåret ner till Stockholm.  
Där var jag i 5 år och jobbade på en mindre event- och kommunikationsbyrå som växte rätt så mycket under den tid jag var där. Jag hade många förebilder under de åren som inspirerade mig mycket kring hur man skapar bra företagsklimat och hur man gör affärer.  

Sedan återvände hon till Luleå och blev anställd som webbdesigner på Brightnest, där hon idag är VD och partner. Brightnest jobbar med att hitta kreativa lösningar på kundernas olika affärsutmaningar. Det kan vara allt från en filmproduktion till att driva merförsäljning till kundernas webbshoppar. Efter 10 år som entreprenör tycker hon att det fortfarande känns som att resan bara har börjat.  
Det fortsätter att kittla i magen. Just nu är det mycket fokus på vår egen tillväxtresa där målet är att dubbla omsättningen och nå 50 miljoner om tre år. Det är en rejäl resa vi är uppe i nu, berättar hon.  

I skrivande stund är Johanna också en av få utvalda till Prins Daniels Fellowship mentorprogram för entreprenörer under 40 år.  

Vad är du mest stolt över under din resa hittills?  
Det är nog ändå… mitt modiga och halvt naiva förhållande till att kasta mig in i olika situationer. Jag tror mycket på att man skapar sina egna förutsättningar. Jag väntar inte på att det ska trilla ner saker i mitt knä, utan jag försöker själv se till att det händer.  

Vad är dina bästa tips när man ska ta nästa steg i livet efter gymnasiet?  
Våga testa på olika yrken och branscher innan du bestämmer dig för vad du vill plugga eller sikta in dig på. Var öppen, prata med folk i din närhet och gå in i näringslivet med stora öron.