My Bergström - UF Alumn

My Bergström

My Bergström är 22 år och bor i Piteå, där hon också är född och uppvuxen. Idag är hon delägare i Pensionatet och under läsåret 16/17 drev hon We Change UF.  
Vi sålde ekologiska tygpåsar med tryck och gav en del av vår vinst till välgörenhet. Jag minns att vi var väldigt nervösa när vi skickade iväg den första ordern på 250 tygpåsar. Men vi kände bara att nu kör vi! 

Det främsta hon tar med sig från sitt UF år är hur mycket man lär sig genom att göra. 
Vi hade ju ingen aning om vad vi gjorde till en början. Men det gick ju! Det tar jag verkligen med mig, att man lär sig väldigt mycket av att våga testa och köra på, berättar My.  

Vad lärde du dig under ditt UF år?  
I början var det väldigt nervöst att ringa för att be om hjälpa eller för att sälja. Jag lärde mig att våga ta kontakt helt enkelt. Sedan lärde jag mig också hur det går till när man utvecklar en produkt.  

Hon tar en liten paus för att fundera och fortsätter:  
Men egentligen gav det mig mer av en stark känsla och öppnade dörrarna till en värld jag ville vara i. Att se den egna kraften man har och vad det kan bli av det.  

Efter UF året fick My sommarjobb på Pensionatet i Piteå, med restaurang, bed & breakfast, inredningsbutik och konferens. Efter ett år fick hon frågan om hon ville bli restaurangchef.  
Jag trodde att de skojade med mig. Då var jag 18 år och tänkte att “jag kan ingenting”. Men då sa Lisa, ägaren, att “jo det kan du visst”. Då sa jag: okej vi kör. Ett år senare klev jag in som delägare.  

Vad är ditt bästa råd till den som precis är klar med sitt UF år och ska ta nästa steg i livet?  
Åh, det är så svårt att ge råd… Men följ dina drömmar. Lyssna på dig själv och vad du vill innerst inne. Du måste inte göra något bara för att man “ska” eller “borde”. Vill du plugga så gör det. Vill du resa eller fortsätta utveckla din UF idé, så gör det. För mig har möjligheterna på Pensionatet varit den bästa utbildningen, att göra och lära mig längs vägen.