Sven Dahlin - UF Alumn

Sven Dahlin

Under läsåret 09/10 drev Sven Dahlin UF-företaget Bruno Design UF tillsammans med två kompisar. Deras affärsidé gick ut på att sälja färgglada strumpor.  
Vi satt och spelade UNO på en rast och lade märke till att alla hade så tråkiga strumpor på sig, vanliga svarta sportstrumpor. Då bestämde oss för att sälja färgglada strumpor som UF företag, berättar Sven.  

Vad är något av dina starkaste minnen från UF-året?  
Det var när vi vann Årets UF-företag i Norrbotten. På den tiden hade Gällivare prenumererat på den titeln i många, många år och jag trodde inte att vi skulle vinna. Vi tog oss till SM och det var det vi ville.   

Efter gymnasiet tog Sven ett sabbatsår för att sedan studera marknadsföring på universitetet, samtidigt som han valde att driva strump-företaget vidare.  
Vi köpte in 21.000 strumpor från Turkiet, vilket kanske inte är den bästa idén jag har haft i livet. Men vi vågade prova, gjorde en liten vinst och valde sedan att lägga ner just den idén.  

Efter examen fick han ett internship på ett tyskt företag som hade fått in externt kapital från många välkända investeringsbolag, bland annat Rocket Internet. Sven var sedan kvar på företaget i 6,5 år, en resa som gick från att vara praktikant till att få flera befordringar. De sista åren ledde han ett eget team med över 35 personer. Idag bor han i Finland och driver det egna företaget Happy Penguin Media, som hjälper företag att få mer organisk trafik till sin hemsida. 
Att driva UF har lagt grunden för allt det jag gör idag. Jag träffade väldigt mycket bra människor, allt från rådgivare till personal på UF-kontoret, och fick känna på att jobba “på riktigt”.  

Vad lärde du dig under ditt UF år?  
Såhär 10 år senare kan jag se att jag lärde mig att vara professionell på en arbetsplats. Att hantera kontakter och förstå vad folk förväntar sig i arbetslivet. UF är en väldigt bra “växa upp” kurs.  

Vad är ditt bästa tips till den som nu ska ta nästa steg efter UF-året?  
Flytta utomlands och sök praktik på ett bolag som växer, som till exempel nyligen fått in externa investerare. Det var så jag gjorde och det är ett tips om man snabbt vill stiga väldigt fort och snabbt i en organisation, även om man då börjar som en praktikant.  

Vad är ditt bästa tips till den som är precis i början på sitt UF år?  
Ha en ordentlig plan, jag tror inte att det finns något viktigare. Ha exakta deadlines och följ dem samt skriv kontrakt mellan alla i företaget. Då blir det tydligt vad ni både kan kräva och förvänta er av varandra. Ett annat tips är att starta en tjänst istället för att ta fram en produkt. Jag tror att många förlorar mycket tid och pengar, även om man “bara” ska trycka en t-shirt till exempel. Varför inte sälja gräsklippar-subscriptions eller prenumerationer på snöskottning istället? Det hade jag gjort om jag hade fått göra om mitt UF år idag.