Viktor Boman - UF Alumn

Viktor Boman

Viktor Boman har alltid vetat att han vill bli entreprenör. Idag är han 37 år och driver Klöverbergsgården men om vi backar bandet till terminen 02/03 så hade han fullt upp med Mygg On Net UF.  
Jag tyckte det fanns ett problem med för mycket mygg som tog sig in i rummen. Då kom jag på en helt ny innovation! Tänk om man kan använda funktionen från en rullgardin och försluta den på ett bra sätt? Så föddes Mygg On Net UF, ja tänk att det är 20 år sedan nu, säger Viktor med ett skratt och fortsätter.  

Vi tyckte namnet var så coolt! Jag minns att vi tänkte “yes, det här är värsta grejen”. Jag kommer ihåg att det var en spännande tid.  

Vad gav UF året dig?  
Viljan att inte ge upp. Det är så lätt att bara ge upp om man får lite motgångar men som entreprenör måste man kämpa. Det bär jag verkligen med mig från den tiden.  

Efter UF året fick Viktor jobb som säljare på ett par olika företag och sedan började han ganska snabbt att satsa idén med lokalproducerade ägg.  
I början jobbade jag lite på samma sätt som med UF företaget. Gjorde analyser av marknaden och tog reda på så mycket information som möjligt. Jag hade ingen erfarenhet av att jobba med livsmedel, men jag såg snabbt vilka möjligheter som fanns. Folk ville ha lokala ägg och då vågade jag satsa.  

Drivet och viljan att inte ge upp skulle visa sig vara helt avgörande för det som idag är Klöverbergsgården med en omsättning på 40 miljoner. Det tog omkring 6 år innan all finansiering var på plats och under den tiden jobbade Viktor med olika konsultuppdrag samtidigt som han kämpade för att förverkliga sin dröm.  

År 2020 fick Klöverbergsgården pris som Årets Varumärke och året innan hyllades Viktor som Årets Unga Företagare i Luleå.  

Vad är du mest stolt över? 
Om vi tänker på UF så är jag stolt över själva produkten vi tog fram, myggnätsrullgardinerna. Jag tror att prototypen är kvar hemma hos mina föräldrar. Sedan är jag stolt över den resa jag har gjort, att gå från noll till där vi är idag, och det varumärke som Klöverbergsgården har blivit.  

Viktors bästa råd till den som precis gjort klart sitt UF år och som vill fortsätta med företagande är att hitta en bra mentor.  
Det är så lätt att famla i mörker. Du kanske har högt flygande planer som vissa tycker är ouppnåeligt, då kan en mentor som hjälper till och som tror på dig vara så viktigt, säger Viktor.  

Om du tänker tillbaka på din resa, vad har UF betytt för dig?  
Det var ett test för att prova på hur det är att driva företag. UF gav mig en skjuts för att förverkliga mina drömmar.