Hem / Nyheter & Event / Norrbotten / Årets UF-kommun i Norrbotten 2019!
Piteå Årets Kommun 2019 UF Norrbotten

Årets UF-kommun i Norrbotten 2019!

Ung Företagsamhet Norrbotten har utsett Piteå till Årets UF-kommun 2019. ”Piteå är en värdig vinnare, där både skolan och kommunen brinner för entreprenörskap, har ett starkt driv och arbetar aktivt för att gemensamt lösa utmaningar” säger Carolina Heimdahl, regionchef på Ung Företagsamhet Norrbotten.

Utmärkelsen delades ut under Ung Företagsamhet Norrbottens årsstämma 10/12 2019.

- Vi är glada över att få hylla Piteå som Årets UF-kommun 2019. Piteå är en värdig vinnare, där både skolan och kommunen brinner för entreprenörskap, har ett starkt driv och arbetar aktivt för att gemensamt lösa utmaningar. Piteå har en hög ökning av antal registrerade elever från förra året och samtidigt en hög genomströmning.  Piteå visar på hur engagerade lärare, en engagerad kommun och ett näringsliv som uppmärksammar de unga företagarna skapar starka band mellan skola och näringsliv och ger eleverna positiva erfarenheter under deras år som unga företagare, säger Carolina Heimdahl, regionchef på Ung Företagsamhet Norrbotten.

Stina Eriksson från Näringslivsavdelningen på Piteå Kommun gläds över priset:
- Det är verkligen jätteroligt att få priset. Roligt att det vi gör i Piteå, framförallt det skolan, lärarna och eleverna gör, uppmärksammas. Jag hoppas också att vi delvis får priset för att vi har så aktiva och engagerande företag som ställer upp som rådgivare åt eleverna.

En av anledningarna till att Piteå kommun blev Årets UF-kommun är att de under många år har arbetat framgångsrikt med UF-företagande på många olika gymnasieprogram.

Linda Celander, gymnasielärare, El och energi på Strömbackaskolan säger:
- Fantastiskt roligt! Strömbackaskolan har arbetat länge med Ung Företagsamhet. Vi har lång erfarenhet och är glada över att vi har många olika program som deltar. På Strömbackaskolan finns UF på ekonomiprogrammet, handelsprogrammet, särskolan, teknikprogrammet, BF-programmet, el och energi, byggprogrammet och som individuella val.

- Vårt arbete bygger på samarbete, men allt börjar med en bra lärare. Utan engagerade lärare skulle vi inte kunna göra det här viktiga arbetet kommenterar Britta Dahlén, gymnasiechef Strömbackaskolan.

- En bra sak med UF är att olika program kan lägga olika mycket fokus på olika delar. Ekonomieleverna kan välja att lägga mer arbete på affärsplanen, handels fokuserar kanske lite extra på sälj, hantverksprogrammen jobbar ofta inom sina olika fält, säger lärarna Linda Celander och Ann-Sofi Edin.

Den kommun som blir Årets UF-kommun får skicka två personer till Stockholm och SM i Ung Företagsamhet i maj 2020. Under SM får stipendiaterna vara med på en nationell lärarkonferens samt delta på en galamiddag där årets bästa UF-företag i hela Sverige utses.

Under årsstämman delades även pris ut till Årets Årsredovisning för läsåret 18/19. Prisutdelare var KPMG och priset gick till UF-företaget Go Student UF från Björknäsgymnasiet i Boden.

– Det känns jättekul, så klart! Det är nästan så att jag hade glömt bort att vi hade skickat in. Jag blev jätteglad när UF ringde och sade att vi hade vunnit, säger Julia Brännström som drev Go Student UF, hon och Carolina Westin hade som affärsidé att utveckla en webbsida med information för de som vill studera eller flytta hemifrån.

Fakta Årets UF-kommun Norrbotten
Utmärkelsen delas ut till den kommun som lyckas bäst inom följande parametrar:
* Andelen gymnasieungdomar som driver UF-företag
* Andelen lärare som är utbildade i UF-handledning
* Andelen UF-företagare som genomför hela processutbildningen som bland annat innefattar en affärsplan, näringslivskontakter, försäljning och en komplett årsredovisning.

Motiveringen till Årets UF-kommun
Vi är glada över att få hylla Piteå som Årets UF-kommun 2019. Piteå är en värdig vinnare, där både skolan och kommunen brinner för entreprenörskap, har ett starkt driv och arbetar aktivt för att gemensamt lösa utmaningar. Piteå har en hög ökning i antal registrerade elever från förra året och samtidigt en hög genomströmning. Piteå visar på hur engagerade lärare, en engagerad kommun och ett näringsliv som uppmärksammar de unga företagarna skapar starka band mellan skola och näringsliv och ger eleverna positiva erfarenheter under deras år som unga företagare, säger Carolina Heimdahl, regionchef på Ung Företagsamhet Norrbotten.

Kontakt:
Regionchef Carolina Heimdahl

carolina.heimdahl@ungforetagsamhet.se
070-214 39 02

Fakta om oss
Ung Företagsamhet Norrbotten är en politiskt obunden, ideell organisation som utbildar barn och unga i entreprenörskap. Vi erbjuder läromedel för grundskolan och processutbildningen UF-företagande på gymnasiet. UF-företagande innebär att elever startar, driver och avvecklar ett företag som en del av sin utbildning. Organisationen har verkat i Sverige sedan 1980.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.