Food Hack - digital innovationstävling avgjord!
Den 18/11 2020 deltog ett femtiotal elever från Norrbotten och Finland i en helt digital innovationstävling som handlade om hållbar mat och hållbar matproduktion. En nyckelfråga var hur entreprenörskap kan bidra till en hållbar framtid. Dagarna var öppna för gymnasieelever från alla program och alla årskurser och deltagarna kom från Björknäsgymnasiet i Boden, Lapplands Gymnasium i Gällivare, Tornedalssskolan i Haparanda, NTI Gymnasiet i Luleå, Kristinestads Gymnasium, Vamia i Vasa och Oulunsalon Lukio i Uleåborg.
Trots utmaningar som tekniska problem, och ett oväntat strömavbrott i Gällivare som gjorde att en hel klass plötsligt förlorade sin internetuppkoppling, lyckades alla de deltagande eleverna presentera innovativa lösningar på fem olika utmaningar (Matsvinn, hållbara matförpackningar, ingen hunger och undernäring, hållbart jordbruk och framtidens restauranger). Eleverna samarbetade i tio blandade grupper och alla deltagare gjorde ett väldigt bra arbete.
- Det är både utmanande och utvecklande för elever att få pröva på att arbeta gränsöverskridande. Så här i coronatider känns det extra meningsfullt att vi ändå kan låta eleverna träffas i ett digitalt format för att tänka tillsammans kring viktiga hållbarhetsfrågor, säger Linda Strandenhed, projektledare för Ung Företagsamhet i Norrbotten
I slutet av dagen utsågs vinnarna i tre olika kategorier av en jury som bestod av Marjatta Halttu från Center of Sustainable Development i Uleåborg, Pelle Johansson, matkonsult på Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten, Cora Karlsson från Renodlat i Gällivare, Ellinor Emilsson från startup-företaget Containing Greens, samt Marcus Sandberg från Inst. för samhällsbyggnad och naturresurser, LTU.
Eleverna som vann Best Overall Concept var Theo Nordström och Zeb Vesterberg från Björknäsgymnasiet i Boden och Lucas Rosenberg och Matias Zilliacus från Kristinestads Gymnasium. De vann med Minced Insect Meat, där de föreslog sätt att göra en mer miljömässigt hållbar produkt som insekter att bli något som fler människor gärna skulle äta istället för kött. Juryn lovordade eleverna för deras nytänkande med en innovativ produkt som både har möjlighet att lyckas kommersiellt och som kan ha en stor positiv miljöpåverkan.
Eleverna som vann Best Impact var Elina Junes och Emma Kangas från Tornedalsskolan i Haparanda och Joline Bjälldal och Madeleine Iran Wennström från Lapplands Gymnasium i Gällivare. Deras idé fokuserade på kompostering av mat som slängs av organisationer och privatpersoner till ny matjord som sedan kan säljas. Juryn berömde eleverna för att ha lyft ett viktigt problem som är relevant i vår region, att de hade vänt ett problem till en ny resurs och för deras starka cirkulära perspektiv.
Eleverna som vann Best Pitch var Jacob Larsson och Erik Nilsson från Björknäsgymnasiet i Boden och Emma Lillandt och Jenna Ingves från Kristinestads Gymnasium. Deras idé handlade om en hållbarhetscertifiering för restauranger, där både sociala och miljömässiga aspekter vägs in. Juryn berömde gruppen för deras goda samarbete där alla deltog och för att eleverna lyckades övertyga dem om att ytterligare en hållbarhetsmärkning för restauranger skulle kunna vara en god idé.
Innovationstävlingen genomfördes i samarbete med Uleåborgs stad och Coompanion i Norrbotten genom projektet Coop för EU. Evenemanget är en del av Interreg Nord-projektet ”Gränsöverskridande Entreprenörskap” som Ung Företagsamhet Norrbotten startade upp hösten 2018 tillsammans med Uleåborgs stad. Målet är att projektet på sikt ska bidra till en gränsöverskridande rörlighet på arbetsmarknaden.
Kontakt: Projektledare Linda Strandenhed, Ung Företagsamhet
linda.strandenhed@ungforetagsamhet.se Tel. nr: 070-724 74 44