Hem / Nyheter & Event / Norrbotten / Innovationstävling om att skapa lokal förändring avgjord!
Fix Your Local

Innovationstävling om att skapa lokal förändring avgjord!

Gymnasieelever från Boden, Haparanda och Umeå har deltagit i en digital innovationstävling om att skapa hållbar lokal förändring. Tävlingen arrangerades av Ung Företagsamhet i Norrbotten i samarbete med Uleåborgs kommun. Nyckelfrågan var hur entreprenörskap kan bidra till en hållbar framtid.  

Den 14/4 och 15/4 hölls Fix Your Local*, en tvärvetenskaplig, digital innovationstävling med fokus på entreprenörskap och hållbar lokal förändring. 

"Vi på Ung Företagsamhet tycker att det är viktigt att elever får arbeta med hållbarhetsfrågor och entreprenörskap tillsammans. Eleverna får kunskap om de stora hållbarhetsutmaningar som vi står inför, i Norrbotten och globalt. Samtidigt får de lära sig om hur de kan arbeta för att komma på och förverkliga idéer. Vi vill rusta dem med verktyg för att skapa positiv förändring", säger Carolina Heimdahl, regionchef för Ung Företagsamhet i Norrbotten

Eleverna arbetade i blandade grupper för att komma på innovativa lösningar på tre olika utmaningar (Ensamhet och psykisk ohälsa, hållbar konsumtion och produktion och grön stadsutveckling och biologisk mångfald). Evenemanget bjöd också på en föreläsning om att skapa lokal förändring med hållbarhetsforskaren Karin Bradley från KTH.

Eleverna tävlade om tre olika priser; Best Overall Concept, Best Impact och Best Pitch. Deltagarna kom från Björknäsgymnasiet i Boden, Tornedalssskolan i Haparanda och Minervaskolan i Umeå.

Eleverna som vann Best Overall Concept var Stina Andersson, Johannes Bergkvist, Samuel Grahn, William Hallgren Blom, Linnea Nordin och Henry Olsson, från Björknäsgymnasiet i Boden.

Eleverna som vann Best Impact var Tobias Berglönn Persson, Marwin Jakobsson, Jamie Melin och Johanna Önnbo från Björknäsgymnasiet i Boden, och Abdiladiif M Haji och Rozali Isaksson från Tornedalsskolan i Haparanda.

Eleverna som vann Best Presentation var Anna Lindh, Wilma Sundström, Albin Johansson och Vilma Wähäjärvi från Björknäsgymnasiet i Boden och Arvin Björkgren från Minervagymnasiet in Umeå.

Innovationstävlingen genomfördes i samarbete med Uleåborgs stad och Coompanion i Norrbotten genom projektet Coop för EU. Evenemanget är en del av Interreg Nord-projektet ”Gränsöverskridande Entreprenörskap” som Ung Företagsamhet Norrbotten startade upp hösten 2018 tillsammans med Uleåborgs stad.

Logo City of Oulu, Ung Företagsamhet, Interreg Nord, Region Norrbotten

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.