Hem / Nyheter & Event / Norrbotten / Isak gick från UF till egen firma – importerar fiskeflugor

Isak gick från UF till egen firma – importerar fiskeflugor

Isak Lundblom, 17, vill stå på egna ben också yrkesmässigt. Han har börjat importera fiskeflugor från en tillverkare i Sydafrika.

Isak Lundblom går fortfarande bara andra året på gymnasiet i Kalix. Parallellt med sitt sommarjobb på Kalix camping är han i färd med att göra verklighet av en fiskedröm.

För snart ett år sedan fick han idéen att börja importera fiskeflugor från en man i Sydafrika som han och hans far lärde känna när de var där på en resa. Nu har 17-åringen byggt sin egen webbshop. 

– Han som binder flugorna som jag nu får köpa hade egentligen gått i pension. Men vi fick sån bra kontakt så han lovade att jag skulle få köpa, berättar han. 

Så nu har flugbindaren från Sydafrika också lovat att skjuta fram pensionsplanerna lite. 

– Han hade ett stort lager så jag har fått beställa från det till att börja med, fortsätter 17-åringen. 

Precis som flera andra svenska ungdomar får man under gymnasietiden möjlighet att starta upp ett så kallat ungdomsföretag (UF-företag). Nu tar han det ett steg till i och med att han registrerar eget företag. 

– Det är en hel del pappersjobb. Det är många ansökningar men jag har hittat bra information på nätet och jag har också en morfar som har haft eget företag och som hjälper mig lite, säger han. 

Han visar sedan några av flugorna som han importerar. De glänser och glimmar vackert i solskenet. 

Han börjar med att sälja flugor man han drömmer också om att utvidga verksamheten så att den omfattar andra fiskeprylar. 

– På sikt kan man ju rikta sig mot hela friluftssektorn. Men jag tar ett steg i taget nu och börjar så här, säger han. 

Ni hittar artikeln från Norrbottens Kurriren HÄR

 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.