
Lärarseminarie: Morality and conscience in sustainable development and entrepreneurship education - Jani Pulkki, Uleåborgs Universitet
Hur kan frågor om moral och samvete lyftas i gymnasieutbildningen och på grundskolan, särskilt när det handlar om frågor om natur, hållbar utveckling, framtidens arbetsliv och entreprenörskap?
Dr. Jani Pulkki från Pedagogiska fakulteten vid Uleåborgs universitet diskuterar begreppet ekosocialt samvete och hur vårt moderna förhållande till naturen har formats. Seminariet fokuserar på lärarens roll när det gäller att ta upp frågor om moral och samvete, särskilt i kontexter som rör naturen, människans påverkan på miljön, teman kring hållbar utveckling och entreprenörskapsutbildning.
Jani Pulkki är postdoktoral forskare som specialiserar sig på utbildningsteoretiska teman, inklusive etiska, sociala och ekologiska frågor. Han är också intresserad av miljöfilosofi, miljöpedagogik, ursprungsbefolkningars visdomstraditioner samt andra alternativa perspektiv till västerländska världsbilder. Han har även forskat i frågor kring moralisk ekonomi och kontemplativ pedagogik.
Seminariet är en del av Aurora Entrepreneurialis lärarutbildning. Seminarieserien fokuserar på tre nyckelteman: entreprenöriell kultur i skolan, hållbart entreprenörskap och gränsöverskridande samarbete. Vi kommer totalt att ha 12 sessioner fram till 2026, och varje session kommer att innehålla inspelade föreläsningar med experter, samt ett digitalt seminarium. Ibland kommer det att finnas extra material, som artiklar eller ytterligare videor att titta på. Seminarierna är fristående, så det går bra att bara komma på ett, eller några, av seminarierna, och du är mycket välkommen även om du inte har varit med på de tidigare seminarierna.
Vi använder flipped classroom/omvänt klassrum, med en inspelad föreläsning och ett interaktivt seminarium. Det är därför mycket viktigt att du tittar på eller lyssnar på föreläsningarna innan seminariet. Vi publicerar föreläsningarna i god tid innan, så att det ska gå bra att anpassa till ditt schema.
Seminarieserien är öppen för alla intresserade, så dela gärna med dina kollegor. Det går också jättebra att sprida materialet och att använda det i undervisning. Fokus kommer att ligga på gymnasieutbildning, men även personal från grundskolan, eller andra intresserade, är välkomna.
Mer information om tidigare och kommande seminarier.
Videoföreläsningen kommer att läggas ut närmare evenemanget.
Seminariet
5 Maj 2025
13:30 – 14:30 CET Sverige
14:30 – 15:30 EET Finland
(Anmäl dig för att få länken till seminariet.)
Kontaktinformation
Linda Strandenhed: linda.strandenhed@ungforetagsamhet.se
Pietu Niinimäki: Pietu.Niinimaki@ouka.fi