Hem / Nyheter & Event / Norrbotten / "Många av oss kommer ju bli entreprenörer"

"Många av oss kommer ju bli entreprenörer"

Ökat antal UF-elever på flera yrkesprogram och utbildningsmaterial som handlar om cirkulär ekonomi och hållbar konsumtion för både högstadiet och gymnasiet. Det är två exempel på hur Ung Företagsamhets regioner i Norrland stärker entreprenörskapet hos unga.

I flera år har Familjen Kamprads stiftelse investerat i Ung Företagsamhet, med särskilt fokus på landsbygdskommuner, ökad kunskap om hållbart företagande och yrkesprogram. Enligt Ingvar Kamprads vilja och testamente även med en särskild satsning på norra Sverige. Något som redan bär frukt i de regioner inom Ung Företagsamhet som ingår i satsningen, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg.

Ett exempel är att antalet UF-elever ökat på flera yrkesprogram i regionerna ovan jämfört med förra året. Sammanslaget, för alla fem regioner, ökade exempelvis naturbruksprogrammet (19 %), barn- och fritidsprogrammet (32%) och fordon- och transportprogrammet. (38%). Bara i Ung Företagsamhet Norrbotten har antalet UF-elever på fordon- och transportprogrammet ökat från 17 till 58 elever på ett år, hela 71 procent.

Några av dessa är Anton Andersson, Emil Nirlén, Jon Mattias Klemensson, Mårten Mäkelä, och William Renberg från Lapplands gymnasium Gällivare. Tillsammans driver de UF-företaget Nordic Air Protection UF. Deras affärsidé är att sälja ett insugsskydd till snöskotrar. Skyddet görs av spillmaterial som de får från ett lokalt företag, berättar Jon Mattias Klemensson, hållbarhetsansvarig i företaget.
- Vi gillar alla att köra skoter och det var så vi kom på affärsidén. Det har varit ganska mycket jobb, men det blir bra i slutänden, säger han.
Hållbarhetsarbetet är viktigt för dem och de kom även på andraplats i Ung Företagsamhets hållbarhetstävling. Att få chansen att testa att driva UF-företag borde alla få göra, enligt Jon Mattias. Framförallt inom yrkesprogram.
- Det har varit jättebra, lite annorlunda men roligt att testa på. Ingen av oss hade drivit företag förrän nu så det är lite coolt. Många av oss kommer ju bli entreprenörer och ha egna firmor sen, så det är bra att lära sig. Jag tycker det är något som alla borde få göra, säger Jon Mattias.

Nytt utbildningsmaterial för grundskola och gymnasiet

Ett annat exempel är ett nytt utbildningsmaterial kring cirkulär ekonomi och hållbar konsumtion, för elever både på högstadiet och gymnasiet, där spillmaterial från tillverkningsindustrin kan komma till användning för nya innovationer. Materialet har tagits fram av Ung Företagsamhet Norrbotten, tillsammans med Teknikens Hus, och i samarbete med Region Norrbotten, Luleå Tekniska universitet och det lokala näringslivet i Norrbotten. Materialet är även tänkt att kunna användas av fler regioner inom Ung Företagsamhet i framtiden.
 - Dagens unga är morgondagens medarbetare och entreprenörer och vi behöver ännu fler unga som vågar förverkliga sina drömmar här i Norrbotten och i hela norra Sverige. Att få träna sig i entreprenörskap, redan i tidig ålder, stärker därför ungas livschanser och bidrar i förlängningen även till en positiv samhällsutveckling, säger Carolina Heimdahl, regionchef Ung Företagsamhet Norrbotten.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.