Pitchar, mingel och inspiration när Ung Företagsamhet kickstartade UF-året i Gällivare
Pitch Gällivare var det första av fyra liknande event som Ung Företagsamhet kommer att anordna för UF-företagare i Norrbotten, sedan väntar också Piteå, Luleå och Boden.
Under några intensiva timmar i foajén på Kunskapshuset möttes UF-företagare från Lapplands gymnasiums skolor i både Gällivare och Jokkmokk, rådgivare och representanter för näringslivet i form av Sparbanken Nord, Företagarna och Gällivare näringsliv AB.
Där bjöds det på chans till nätverk och mingel, musik och tävlingar. Det delades även ut ett pris för Årets årsredovisning till Handybag UF som drev UF-företag på skolan förra terminen.
Dessutom fick de nystartade UF-företagarna även en chans att öva på att pitcha sin affärsidé inför en expertpanel från det lokala näringslivet. De gav sedan konstruktiv feedback för det vidare UF-företagandet.
Ett av UF-företagen som antog utmaningen var Moments UF, som har egendesignade vykort med bilder från Jokkmokk som affärsidé. Paul Kim, Leo Isaksson och Biko Otaa var nöjda efter pitchen.
- Det var nervöst innan, jag trodde att vi skulle pitcha inför alla, men det gick hyfsat bra. Dom var väldigt trevliga, säger Paul Kim.
- Jag tycker att det kändes lättare att pitcha där inne, säger Tatsuya Hongka, till höger i bild, som ska sälja egenlagad thaimat i återanvändbara matlådor genom JMK Thaimat UF.
Fick ni något råd som ni kommer ta med er i ert arbete framåt?
- Ja, vi kommer kolla de lokala tryckerier som de sa. Och att kanske ha med lite storytelling, säger Paul Kim.
UF-lärarna Sara Sundvall och Marie Nordström pratade efteråt om elevernas utveckling kring att våga prata inför andra.
- Det är så häftigt att se. De kan vara så blyga och nervösa innan och sedan kliver de in där och det blir så naturligt, säger Sara.
Men var inte bara gymnasieelever som fick visa upp sig. På plats fanns även elever från årskurs fem på Mariaskolan för att berätta om deras arbete med ett skolhackathon i Minecraft där de här i uppdrag att bygga en smart stad. Först har eleverna jobbat med Ung Företagsamhets läromedel ”Vårt Samhälle”, där de får lära sig hur samhället är uppbyggt och bygga en fysisk prototyp. I del bygger de sedan sin lösning i Minecraft Education.
Med sig hade eleverna sin stad byggd i kartong. Kvartetten Hugo Junkka, Axel Aspholm, Scott Pasainen och Josefin berättade engagerat om hur de tänkt med pooler och solceller på taken, placering av simhallen och att de har lärt sig mer om exempelvis urbanisering och ekologisk hållbarhet.
- Eleverna tycker att det här är jättekul och blir ledsna om de hör att de kan missa något av det här arbetet, säger läraren Moa Moa Günes.