Hem / Nyheter & Event / Norrbotten / Rekordmånga driver UF-företag i Norrbotten 2019/2020

Rekordmånga driver UF-företag i Norrbotten 2019/2020

901 gymnasieelever i Norrbotten driver UF-företag i år, vilket är det största antalet UF-elever någonsin i länet.
– Att vi har hela 350 UF-företag runt om i länet är helt fantastiskt, säger Carolina Heimdahl, regionchef, Ung Företagsamhet Norrbotten. Vi är glada över att vi kan ge så många ungdomar chansen att få utveckla sina egna idéer och lära sig företagsamhet på vägen.

I Norrbotten driver 901 gymnasieelever UF-företag läsåret 2019/2020. Årets siffror visar att det finns ett stort intresse för att driva UF-företag runt om i länet. Möjligheten att driva UF-företag finns på alla gymnasieskolor i hela länet och på både studieförberedande och yrkesförberedande program.

– Att unga lär sig att tro på sin egen förmåga, att ta egna initiativ, ta ansvar och pröva sina vingar gynnar både dem och hela Norrbotten. Ung Företagsamhet gör skillnad både för enskilda människor och för samhället. Samtidigt är det viktigt att ännu fler elever på fler program får möjlighet att prova sin företagsamhet och sin kreativitet. Till exempel elever på teoretiska och yrkesförberedande program som ska direkt ut i ett liv som företagare eller som anställda i småföretag. De borde givetvis få öva på sitt entreprenörskap inom ramen för sin skolgång, säger Carolina Heimdahl.

Enligt färska siffror från organisationen Ung Företagsamhet driver hela 33 706 elever UF-företag läsåret 2019/2020 i Sverige, en ökning med 7 procent jämfört med förra året. 

Forskning visar att personer som drivit UF-företag under sin gymnasieutbildning oftare startar företag än andra, har lägre arbetslöshet och tjänar mer, säger Carolina Heimdahl.

För mer information, kontakta:

Carolina Heimdahl
Regionchef Ung Företagsamhet Norrbotten
070-214 39 02, carolina.heimdahl@ungforetagsamhet.se

Om Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har vi utbildat över 450 000 gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar vi även med entreprenörskap i grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Vi driver även nätverket UF-alumni. Vi har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och ca 100 anställda i hela landet. Vi stöds av offentliga medel och det privata näringslivet.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.