Hem / Nyheter & Event / Norrbotten / Ung Företagsamhet Norrbotten lanserar Framtidskoll för årskurs 9

Ung Företagsamhet Norrbotten lanserar Framtidskoll för årskurs 9

Framtidskoll riktar sig till elever i årskurs 9 för att ge inspiration och information om viktiga val, framtiden, självkännedom, jobbkoll, entreprenörskap, och privatekonomi. Projektet drivs gemensamt av Ung Företagsamhet Norrbotten, såväl som i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och i samarbete med Swedbank och Sparbankerna.

- Det känns fantastiskt att vi samverkar över regionerna och då når över 2 500 elever under ett och samma event. I Norrbotten deltar 33 procent av eleverna i årskurs 9 och då är 8 av 14 kommuner representerade. Forskning visar att desto tidigare elever får börja med entreprenörskapsutbildning, desto större effekt ger det. Jag vågar nog påstå att det är det största digitala eventet för grundskolan i Norrland och det här är bara början. Planen är att det här ska vara ett årligt inslag till alla elever i årskurs 9 inför deras framtidsval, säger Carolina Heimdahl, regionchef i Ung Företagsamhet Norrbotten.

Framtidskoll viktigt för både elever och samhälle
Framtidskoll är kopplat till Ung Företagsamhets läromedel ”Min Framtid och Ekonomi”. Genom att låta eleverna börja reflektera över saker som intressen och förmågor inför deltagandet på Framtidskoll skapas förutsättningar för djupare reflektion och förståelse för föreläsningarna om entreprenörskap och arbetsmarknad. Genom att följa upp eventet på efterföljande lektioner får eleverna praktiskt öva de kunskaper som förmedlats om privatekonomi och om att skapa goda förutsättningar för ansvarstagande livsval, och en sund och hållbar privatekonomi.

- Det finns stora vinningar för samhället men framför allt för eleverna att börja reflektera över sin framtid och sina drömmar i tidig ålder. En viktig effekt är att skolengagemanget ökar då eleverna sätter upp mål och får möjlighet att utveckla sig själv och sina egna förmågor, berättar Petra Umaerus, grundskoleansvarig på Ung Företagsamhet i Västerbotten.

Med koll på ekonomi kan man påverka sin framtid
Under en halvdag får eleverna delta i tre interaktiva föreläsningar, och i pauserna spelar en dj för att ge extra energi och inspiration. Ett av passen handlar om privatekonomi med tips och råd från Swedbank om sparande, lån och om hur olika val påverkar den egna ekonomin.

- Många unga vill lära sig mer om privatekonomi och vi hjälper gärna till! Genom att lära unga att förstå och ta ansvar för sin egen ekonomi kan vi hjälpa dem att påverka sin framtid och nå sina drömmar. Ekonomi behöver inte vara krångligt, det kan till exempel handla om de val man gör varje rast, kväll och helg. Genom att ge exempel på hur eleverna kan påverka sin ekonomi rustar vi dem för framtiden, säger Therese Viklund, projektledare för samhällsengagemang på Swedbank.

Det här är Framtidskoll
De tre olika passen är upplagda som nedan och i pauserna spelar en DJ för att ge extra energi och inspiration.

  • Pass 1: Se möjligheterna. Ung Företagsamhet peppar igång dagen och berättar om entreprenörskap, gymnasieval, självkännedom och allmänt om olika val i livet.

  • Pass 2: Din Ekonomi. Din Framtid. Swedbank berättar på ett inspirerande sätt om hur du ska tänka för att få en sund och hållbar privatekonomi både nu och i framtiden.

  • Pass 3: Jobbkoll. Ung Företagsamhet ger tips om hur man skaffar ett sommarjobb och allmänt om hur arbetsmarknaden fungerar. Framtidsjobb och framtidsbranscher tas också upp samt hur man skapar CV och vad ett anställningskontrakt innehålla.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.