NTA-uppdraget

Är du lärare och arbetar med NTA-temat papper? Då kan du verklighetsförankra uppdraget genom att delta i NTA-uppdraget med Ung Företagsamhet och Nordic Paper. Ett bra sätt för skola och arbetsliv att samverka och eleverna får ett skarpt uppdrag.  

Uppdraget: Vad kan tillverkas i papper som idag tillverkas av plast?

Vill du att dina elever ska få ta del av detta? Det är helt kostnadsfritt att delta och du får:
-    Färdiga lektionsupplägg
-    Lära känna ett värmländskt företag
-    Arbeta med skarpa och verklighetsförankrade case
-    Få in entreprenöriellt lärande i ert arbete med NTA


Mer om uppdraget:

Vad kan vi skapa i papper som idag tillverkas av plast?
Nordic Paper är en papper- och massatillverkare som finns i Värmland och Norge. De erbjuder ett av världens starkaste papper som används bland annat till att göra säckar, påsar, möbler, tändstickor, byggmaterial och förpackningar till mat. Onedbrytbara material har en stor negativ påverkan på miljön och därför vill Nordic Paper nu ha hjälp! Eleverna som deltar i NTA-uppdraget får ta fram idéer på vad som kan tillverkas av papper men som idag tillverkas av plast. Tillvägagångssättet är valfritt - dela in i grupper eller arbeta enskilt. Eleverna kan skissa på papper eller göra ritningar i digitala verktyg alternativt bygga en prototyp i det riktiga materialet. 

Syftet med NTA-uppdraget?
Syftet med uppdraget är att föra skola och arbetsliv närmare varandra, ge en ökad samverkan och låta eleverna arbeta mer entreprenöriellt. Under processen får eleverna öva på en rad entreprenöriella förmågor så som kreativitet, problemlösning, samarbete, kommunikation, presentationsteknik samt att omsätta en idé till verklighet. 

Kriterier:
- Tillverka en typ av ritning eller prototyp av idén.Tillvägagångssättet är valfritt - skissa på papper eller i ett program, bygg ihop ett spel med lego, kartong, lera eller varför inte spela in en film?

- Skriftlig presentation av idén. Här vill vi att eleven beskriver produkten. Vad är det vi ser, vad gör den för
nytta och hur kom de fram till idén?

- Du som lärare behöver vara registrerad på vår hemsida ungforetagsamhet.se (kostnadsfritt)

- Genomföra minst en lektion av ”Möjligheternas samhälle” (material skickas efter registrering och anmälan)

Viktiga datum:
Skicka in bidrag senast 3 maj 2023.
Prisutdelning onsdag 17 maj 2023.

Stort lycka till! Tack för att du låter dina elever få samverka med arbetslivet och öva på en rad entreprenöriella förmågor!

 

Anmäl dig här