NU STARTAR VI 650 NYA FÖRETAG I VÄRMLAND. IGEN!

Rekordmånga startar UF-företag på gymnasiet, vilket innebär att vi behöver fler värmländska företag som investerar i Ung Företagsamhet Värmland.

Just nu startas drygt 650 UF-företag av över 1800 värmländska gymnasieelever. Det innebär att mer än varannan gymnasieelev i Värmland driver UF-företag under sin gymnasietid och får träna, stärka och utveckla sina entreprenöriella förmågor, vilket är gynnsamt för hela Värmlands näringsliv oavsett ungdomarnas framtida sysselsättning. 

Ung Företagsamhet är en ideell utbildningsorganisation som arbetar med entreprenörskap i grundskolan och på gymnasiet. Med stöd från Skolverket, finansiering från länets alla kommuner, Region Värmland och över 150 partners från det privata näringslivet ser vi se till att barn och ungdomar får träna på entreprenörskap i skolan. Se vilka som ser till att totalt 14 000 elever i grundskolan och gymnasiet får träna på entreprenörskap i skolan: https://ungforetagsamhet.se/partners-i-varmland

Att träna på entreprenörskap och därmed utveckla sina entreprenöriella förmågor ger ett bättre grund för kommande yrkesliv, oavsett sysselsättning. Det byggs upp en drivkraft, ett initiativtagande och ett ta-sig-förskap hos våra unga som gynnar dem själva och hela samhället när de äntrar arbetsmarknaden. Vi behöver fler som vill, kan och vågar starta företag och vi behöver starkare arbetskraft som Värmlands näringsliv kan rekrytera.

Fördelarna med att ungdomarna får träna på livet som entreprenör under sin gymnasietid är många. Forskning visar det att de som fått driva UF-företag, jämfört med de som inte fått genomgå ett UF-år:

- I större utsträckning startar företag
- Omsätter mer
- Anställer fler
- Är lönsammare

Forskningen visar även att UF-företagande ger effekt även för de som väljer att göra karriär som anställd: 

- De har högre inkomst
- De når i större utsträckning chefspositioner
- De har färre arbetslöshetsdagar

Andra fördelar som Ung Företagsamhet i skolan bidrar till, som forskningen visar är:

  • Det minskar ojämlikhet vad gäller socioekonomiska skillnader i skolan
  • Minskar ojämlikhet mellan könen vad gäller entreprenörskap och företagande
  • UF-företagande utvecklas ungdomars entreprenöriella kompetenser oavsett gymnasieprogram
  • Det ger extra lyft för elever från icke-akademiska hem och de med lågt självförtroende

Ung Företagsamhet ihop med partners gör skillnad.