Är du nyfiken på att driva UF-företag?

Att driva ett UF-företag på gymnasiet är en oförglömlig upplevelse som du bär med dig hela livet. Här har vi samlat inspiration och information för dig som är nyfiken på att driva UF-företag i Skaraborg.

Vad är UF-företagande?

Ett UF-företag är ett företag som startas, drivs och avvecklas under ett läsår på gymnasiet. Man kan vara själv eller flera, men det vanligaste är 3-5 medlemmar. Ni kommer bl a få ta fram en affärsidé, ha kontakt med rådgivare och sälja er vara eller tjänst. 

UF-företag kan drivas inom alla gymnasieprogram, även IM och inom GySär, kopplat till ett eller fler ämnen. Under året som UF-företagare kan du delta i olika aktiviteter som tävlingar och mässor. 

UF-året innehåller fem obligatoriska moment och du har stöd under resan både av din UF-lärare och av UF-kontoret. 

Kvinnlig elev i labbrock

UF-företagande är en merit för livet!

Du kanske aldrig tänkt på att driva eget företag efter studenten. Men UF-företagande handlar om så mycket mer. Studier visar att den som drivit UF-företag oftare blir chefer, får högre lön och är arbetslös mindre än den som inte gjort det. 

Skulle du sedan välja att starta ett företag visar studier att företag som drivs av tidigare UF-företagare har fler anställda och omsätter mer. Det är också vanligare att man startar företag senare om man drivit UF-företag - kanske för att steget inte är så stort: du har ju gjort det en gång förut!

Man har också sett att studiemotivationen ökar och du får träna förmågor som kanske inte tränas så mycket i andra kurser, såsom samarbete, kreativitet och förmåga att hantera osäkerhet. Många arbetsgivare ser det också som ett stort plus om det står UF-företagande i ditt CV.

Här kan du driva UF-företag i Skaraborg läsåret 2020/21:

Falköping: Ållebergsgymnasiet
Lidköping: De la Gardiegymnasiet
Mariestad: Vadsbogymnasiet
Skara: Axevalla hästcentrum, Katedralskolan, Naturbruksgymnasiet Uddetorp och Olinsgymnasiet  
Skövde: Drottning Blankas Gymnasieskola, Gymnasium Skövde Kavelbro och Västerhöjd, Lichron Teknikgymnasium och NTI Gymnasiet. 
Tidaholm: Rudbecksgymnasiet
Töreboda: Naturbruksgymnasiet Sötåsen
Vara: Academy of Music & Business och Lagmansgymnasiet

Möjligheten att driva UF-företag ser olika ut på olika skolor. Det kan t ex vara obligatoriskt på vissa program och valbart på andra. En del skolor erbjuder UF-företagande för alla elever och andra inom vissa program. Ofta finns möjlighet att driva UF-företag som individuellt val eller som en del av ditt gymnasiearbete. Prata med oss på UF-kontoret, din lärare eller studie- och yrkesvägledare. Och vi arbetar hela tiden för att fler och fler elever ska ha möjlighet att driva UF-företag i Skaraborg!

Här hittar du inspirerande filmer om UF-företagande:

Kontakta oss om du vill veta mer!

Alma Ederborn
Skolinspiratör, Skaraborg
Kontakta mig om:
Frågor som rör UF-företagare, våra event eller UF alumni.
Erik Sand
Föräldraledig, Skaraborg
Kontakta mig om:
UF-företagande på gymnasiet.