Är du nyfiken på att driva UF-företag?

Att driva UF-företag innebär möjligheten att utmana dig själv och förverkliga en idé under skoltid!

Vad är UF-företagande?

Ett UF-företag är ett företag som startas, drivs och avvecklas under ett läsår på gymnasiet. Du kan driva själv eller med flera, men det vanligaste är 3-5 medlemmar. Ni kommer bl a få ta fram en affärsidé, ha kontakt med rådgivare och sälja er vara eller tjänst. 

UF-företag kan drivas inom alla gymnasieprogram kopplat till ett eller fler ämnen. Det som krävs är att din skola erbjuder en kurs där läraren jobbar med UF-företagande. Om du inte redan har en kurs där läraren jobbar med UF-företagande i din poängplan kanske din skola erbjuder kursen Entreprenörskap som individuellt val. Under året som UF-företagare kan du delta i olika aktiviteter och har möjlighet att ställa upp i tävlingar och delta på mässor. 

UF-året innehåller fem obligatoriska moment och du har stöd under resan både av din UF-lärare och av UF-kontoret. 

UF-företagande är en merit för livet.

 

Du kanske inte ser dig själv driva ett eget företag efter studenten, men UF-företagande handlar om så mycket mer än att driva ett företag. UF-företagande tränar dig för framtiden, oavsett vad du väljer att göra! Forskning visar att studiemotivationen ökar och du får träna förmågor som kanske inte tränas så mycket i andra kurser, som samarbete, kreativitet och förmåga att hantera osäkerhet. Många arbetsgivare ser det också som ett stort plus om det står UF-företagande i ditt CV. Det betyder nämligen att du övat förmågor som arbetsgivare värderar högt.    

Forskning visar att du som drivit UF-företag i större utsträckning blir chefer, får högre lön och är arbetslös mindre än den som inte gjort det. Skulle du sedan välja att starta ett företag visar studier att företag som drivs av tidigare UF-företagare har fler anställda och omsätter mer. Chansen är större att du startar ett företag senare i livet om du har drivit UF-företag - kanske för att steget inte är så stort, du har ju gjort det en gång förut.

.

¨

Vi arbetar hela tiden för att fler elever ska ha möjlighet att driva UF-företag och vårt mål är att alla elever i Stockholm ska få möjligheten att driva UF-företag under sin gymnasietid. Om du saknar din skola i listan ovan - prata med din rektor, dina lärare eller din studie- och yrkesvägledare om att ta kontakt med oss på UF-kontoret så berättar vi hur de kan göra för att inkludera fler elever i UF-företagandet på skolan. 

Har du frågor om UF-företagande på gymnasiet? 
Skicka ett mejl till stockholm@ungforetagsamhet.se

Karl Bellander
Skolinspiratör, Stockholm
Kontakta mig om:
Du är elev i norra Stockholm och har frågor om UF-företagande.
Salma Khalid
Skolinspiratör, Stockholm
Kontakta mig om:
Du är elev i södra Stockholm och har frågor om UF-företagande.
Wilma Jönsson
Skolinspiratör, Stockholm
Kontakta mig om:
Du är elev i Stockholms stad och har frågor om UF-företagande.