Är du nyfiken på att driva UF-företag?

Att driva UF-företag på gymnasiet ger dig erfarenhet om entreprenörskap som du kommer ha stor nytta av i din framtida karriär.

Vad är UF-företagande?

Ett UF-företag är ett företag som startas, drivs och avvecklas under ett läsår på gymnasiet. Man kan vara själv eller flera, men det vanligaste är 3-5 medlemmar. Ni kommer bl a få ta fram en affärsidé, ha kontakt med rådgivare och sälja er vara eller tjänst. 

UF-företag kan drivas inom alla gymnasieprogram kopplat till ett eller fler ämnen. Det som krävs är att din skola erbjuder en kurs där läraren jobbar med UF-företagande. Under året som UF-företagare kan du delta i olika aktiviteter och har möjlighet att ställa upp i tävlingar och delta på mässor. 

UF-året innehåller fem obligatoriska moment och du har stöd under resan både av din UF-lärare och av UF-kontoret. 

 

 

UF-företagande är en merit för livet.

Du kanske inte ser dig själv driva ett eget företag efter studenten... Men UF-företagande handlar om så mycket mer än att driva ett företag. UF-företagande tränar dig för framtiden, oavsett vad du väljer att göra! Forskning visar att studiemotivationen ökar och du får träna förmågor som kanske inte tränas så mycket i andra kurser, som samarbete, kreativitet och förmåga att hantera osäkerhet. Många arbetsgivare ser det också som ett stort plus om det står UF-företagande i ditt CV. Det betyder nämligen att du övat förmågor som arbetsgivare värderar högt.    

Forskning visar att den som drivit UF-företag i större utsträckning blir chefer, får högre lön och är arbetslös mindre än den som inte gjort det. Skulle du sedan välja att starta ett företag visar studier att företag som drivs av tidigare UF-företagare har fler anställda och omsätter mer. Chansen är större att du startar ett företag senare i livet om du har drivit UF-företag - kanske för att steget inte är så stort, du har ju gjort det en gång förut.

 

 

Här kan du driva UF-företag i Stockholm läsåret 2020/21:

Möjligheten att driva UF-företag ser olika ut på olika skolor. Det kan t ex vara obligatoriskt på vissa program och valbart på andra. En del skolor erbjuder UF-företagande för alla elever och andra inom vissa program. Ofta finns möjlighet att driva UF-företag som individuellt val eller som en del av ditt gymnasiearbete. Prata med din lärare, din studie- och yrkesvägledare eller oss på UF-kontoret för att veta vad som gäller på den skola och det program du vill välja.   

Botkyrka: Skyttbrinks gymnasium, S:t Botvids gymnasium, Tullinge Gymnasium, Tumba Gymnasium
Danderyd: VRG Djursholm, Marina läroverket i Danderyd, Danderyds gymnasium
Haninge: Berga naturbruksgymnasium, Riksäpplet, Fredrika Bremergymnasiet
Huddinge: Sågbäcksgymnasiet, Östra gymnasiet, Huddingegymnasiet, Sjödalsgymnasiet
JärfällaJärfälla gymnasium 
LidingöHersby gymnasium
Nacka: Designgymnasiet Sickla, Mediagymnasiet, Sjölins gymnasium Nacka, Nacka Enskilda Gymnasium, Young business creatives, Praktiska Gymnasiet Nacka, Nacka gymnasium
NorrtäljeSkärgårdsgymnasiet i Norrtälje, Rodengymnasiet
NynäshamnNynäshamns gymnasium
Sigtuna: Praktiska Gymnasiet Märsta, Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket (SSHL), Arlandagymnasiet
Sollentuna: 
Häggviks gymnasium, KLARA Teoretiska Gymnasium Sollentuna, NTI Gymnasiet Sollentuna, Rudbeck Sollentuna
Solna: 
Solna Gymnasium, Thoren Business School Solna
Stockholm: 
Odengymnasiet, Internationella Engelska gymnasiet Södermalm, Grillska Gymnasiet, Stockholm, Magelungens Gymnasium Liljeholmen, NTI Gymnasiet Gärdet, Dansgymnasiet, S:t Eriks gymnasium, Midsommarkransens gymnasium, Norra Real, Didaktus Liljeholmen, Franska Skolan Gymnasium, Djurgymnasiet, Kulturama Gymnasium, KLARA Teoretiska Gymnasium Norra, Globala gymnasiet, KLARA Teoretiska Gymnasium Södra, Kungsholmens gymnasium, International IT College of Sweden Sthlm, Kunskapsgymnasiet Globen, KLARA Teoretiska Gymnasium Västra, Fryshuset, Designgymnasiet, Kungsholmen, Atleticagymnasiet, Drottning Blankas Gymnasieskola Södra, Kungstensgymnasiet, KLARA Teoretiska Gymnasium Östra, Kärrtorps gymnasium, Campus Manilla, Sjölins Gymnasium Vasastan, Sjölins Gymnasium Södermalm, VRG Odenplan, Stockholms Hotell- & Restaurangskola, Drottning Blankas Gymnasieskola Kungsholmen, Cybergymnasiet Odenplan, VRG Jarlaplan, NTI Gymnasiet Stockholm, Stockholms Idrottsgymnasium, ProCivitas Privata gymn. Stockholm, Blackebergs gymnasium, Anna Whitlocks gymnasium, JENSEN Gymnasium Norra, Thorildsplans gymnasium, Påhlmans Gymnasium, P A Fogelströms gymnasium, NTI Handelsgymnasiet, Hvilan Gymnasium Stockholm, Östra Reals gymnasium, Realgymnasiet Stockholm, JENSEN Gymnasium Södra, Thoren Business School Stockholm (Medborgarplatsen), Bromma gymnasium
Sundbyberg: 
S:t Martins gymnasium, Grillska Gymnasiet, Kungsholmen
Södertälje: 
Praktiska Gymnasiet Södertälje, NTI Gymnasiet Södertälje, Täljegymnasiet, Vackstanäsgymnasiet, S:ta Ragnhildgymnasiet
Täby: 
Sparre Gymnasium, Praktiska Gymnasiet Täby, Åva gymnasium, Täby Enskilda gymnasium, Tibble Gymnasium Campus Täby
Upplands Väsby: Väsby nya Gymnasium
Upplands-Bro: Upplands-Brogymnasiet
Vallentuna: Vallentuna gymnasium
Värmdö: 
Gustavsbergs gymnasium (G2), Värmdö Gymnasium
Österåker: 
Skärgårdsgymnasiet, Österåkers gymnasium

Vi arbetar hela tiden för att fler och fler elever ska ha möjlighet att driva UF-företag och vårt mål är att alla elever i Stockholm ska få möjligheten att driva UF-företag under sin gymnasietid. Om du saknar din skola i listan ovan - prata med din rektor, dina lärare eller din studie- och yrkesvägledare om att ta kontakt med oss på UF-kontoret så berättar vi hur de kan göra för att inkludera fler elever i UF-företagandet på skolan. 

Har du frågor om UF-företagande på gymnasiet? 
Skicka ett mejl till stockholm@ungforetagsamhet.se