För dig som är skolledare

Utveckla din skola med Ung Företagsamhet

UF-företagande är en processutbildning på gymnasiet och kan bedrivas på alla program. Eleverna får öva sina entreprenöriella förmågor genom att starta, driva och avveckla ett UF-företag. UF-företagande ska kopplas till en gymnasiekurs om minst 100 gymnasiepoäng. Vanligast är att man erbjuder UF-företagande inom kurserna Entreprenörskap eller Entreprenörskap och företagande, men även andra kursen kan vara aktuella.

UF-företagande är också något som man kan jobba kursövergripande med.
Om huvudkursen för UF-företagande är Entreprenörskap kan UF-företagandet exempelvis samverka med programmets karaktärsämnen i vissa moment.

Processutbildningen går väl i hand med kursen Entreprenörskap men även många delar i andra kurser.

Fem obligatoriska moment

Under UF-året ska eleverna genomföra fem obligatoriska moment; registrera UF-företaget, skriva affärsplan, genomföra rådgivarmöten, genomföra säljtillfällen samt skriva en årsredovisning. När de fem obligatoriska momenten är genomförda erhåller varje elev ett intyg att ta med sig vid exempelvis jobbsökande.

UF-lärare

Under året ska minst en UF-lärare handleda UF-företagen. UF-lärarens roll är i första hand att genom UF-företagande undervisa och handleda i den kurs som kopplas till UF-företagandet. UF-läraren får utbildning av UF-kontoret och har alltid möjlighet att kontakta oss för frågor och stöttning. Under året sker utbildande aktiviteter dit såväl UF-läraren som du som skolledare är välkommen att delta.    

Uppstart på nytt program eller ny skola

En viktig del i ett gott UF-arbete är samarbetet med UF-kontoret. I uppstarten är det därför viktigt att både skolledare och undervisande lärare träffar skolans kontaktperson på UF-kontoret. Vi hjälper er med planering och kan skräddarsy UF-arbetet efter skolans behov.  

När det väl är dags för eleverna att starta sina UF-företag finns UF-kontoret tillgängliga för stöttning. Vi besöker gärna skolan för att inspirera och informera eleverna hur ett UF-år kan genomföras. Under hela året följer vi eleverna och stöttar upp UF-läraren när det behövs.

Kontakta oss

Kontakta oss på Ung Företagsamhet i Östergötland så bokar vi in ett möte där vi diskuterar hur UF-företagande kan fungera på din skola. Våra kontaktuppgifter hittar du nedan.

Lars Hindrum
Projektledare, Östergötland
Kontakta mig om:
Du är lärare eller skolledare på gymnasiet och har frågor om UF-företagande.
Linnea Jägestedt
Projektledare, Östergötland
Kontakta mig om:
Du är lärare eller skolledare på gymnasiet och har frågor om UF-företagande.