
Sett-dagarna: Ung Företagsamhets grundskolekoncept hyllades på scenen: "Jättebra upplevelse"
Under Sett-dagarna, Nordens ledande mötesplats inom innovativt och livslångt lärande, på Kistamässan (8-10 april) var ökat fokus på läsning, skrivande, naturvetenskap och teknik, likvärdig utbildning, en allt snabbare teknologisk utveckling samt digital kompetens några av utmaningarna inom skolan som var i centrum.
Ung Företagsamhet medverkade både från scen- och mässgolvet. På scenen ledde Mårten Granlund från Ung Företagsamhet Stockholm en händelserik stund med fokus på vad Ung Företagsamhet gör inom grundskolan där även lärare och elever tog plats för att berätta om två populära utbildningskoncept, Skolhackathon i Minecraft och Grundskoleutmaningen.
Sussie Perjons och Martin Dahlqvist, från Ekenbergsskolan som arbetat med Skolhackathon i Minecraft, lyfte bland annat hur eleverna i deras klasser växt med uppgiften – och dem själva. I processen arbetar eleverna först med att lära sig om samhällsfrågor, innovation, demokrati och entreprenörskap genom Ung Företagsamhets läromedel Vårt samhälle, och bygger fysiska prototyper innan de bygger sitt samhälle efter ett givet tema i Minecraft.
- Eleverna fick lära sig att äga sin kunskap och att göra något för en annan mottagare än sig själva. Det gav motivation för eleverna att lära sig för en verklig uppgift. Jag upplever att det utvecklade mig som lärare och ledare, och att alla elever kunde ta del av arbetet och bidra till att jobba mot årskursens mål, sa Martin från scenen.

Elever från årskurs 7 och 8 på Internationella Engelska Skolan i Kista presenterade även sin lösning på Grundskoleutmaningen, där elever får en chans att arbeta med riktiga utmaningar hämtade från näringslivet. Deras utmaning kom från Vattenfall och handlade om bidra till en fossilfri vardag. Lösningen var en ny pantmaskin som presenterades med stor energi.
Ett givande arbetssätt, berättade läraren Hetal Bhinday.
- Eleverna har lärt sig bland annat kritiskt tänkande, problemlösning och presentationsteknik. Det har varit en jättebra upplevelse, sa Hetal.