Hem / Nyheter & Event / Skåne / Från UF till HB för Skånespelet
Skånespelet

Från UF till HB för Skånespelet

Läsåret 2018/19 drev 5 gymnasieelever UF-företaget Skånespelet UF, på Katedralskolan i Lund. Det gick så bra för Skånespelet under deras UF-år, att två av företagets grundare, Linn Granehult och Clara Koch, bestämde sig för att driva vidare företaget. Samtidigt som de går sista året på gymnasiet, driver de tillsammans Skånespelet HB och satsar på att lansera en ny version av spelet under året. Vi passade på att ställa några frågor om livet efter UF.

Vad fick er att vilja driva vidare?

Vi kände att vår produkt var så pass välutvecklad och vi hade kommit så långt med den att det hade känts som ett slöseri att inte driva vidare.

Något som varit genomgående har varit vårt stora engagemang, det var också det som la en grund till att vi vågade driva vidare det. Hade det inte varit för att vi lagt ner så mycket tid och kärlek på att utveckla, så tror jag inte att vi hade drivit vidare.

Hur ser framtiden ut för Skånespelet?

Planen är att få ut det till återförsäljare. Det är inte vi själva som ska driva försäljningen till kund i framtiden. Det var ett av våra svåraste hinder under UF-året. Vi sålde spelet för 399 kr, vilket gjorde det svårt för oss att konkurrera med andra UF-företag på mässor och andra säljtillfällen. Det fanns många bra UF-produkter som var mycket billigare än vår. LG

Vi håller på att utveckla nästa upplaga av Skånespelet, Skånespelet 2.0 kallar vi det tillsvidare. Planen är att det ska vara färdigt och finnas ute hos återförsäljare i god tid innan jul. Nästa version kommer vi att beställa i en större upplaga också, vilket kommer ge oss ett mycket lägre inköpspris än vad vi hade under UF-året.

Varför tror ni inte att fler driver vidare sina UF-företag? 

Det kanske kan kännas lite läskigt. Det känns som att det är på riktigt när man driver ett UF-företag, men att det nu verkligen blir på riktigt. 

Vad skulle UF kunna göra mer för att få fler att våga driva vidare?

r UF-året är slut borde det anordnas något event där man får information om hur man startar upp ett bolag efter UF-året. Det är inte så svårt egentligen, många tror nog att det är mycket svårare än vad det är. Man måste inte starta ett AB och lägga in 25 000 kr, för oss kostade det bara 1 200 kr att starta ett handelsbolag. 

Att få åka och delta på Emax efter UF-året var väldigt värdefullt. Att få träffa andra unga entreprenörer från hela Sverige gav otroligt mycket inspiration att driva vidare. Alla borde verkligen ta chansen att åka på Emax om man får den möjligheten.

Jag tycker att event, nätverksträffar och mässor är jättebra att vara med på. Det är bra om UF försöker främja att man vågar ta sig utanför skolans trygga miljö.  Att man “tvingas” ut och nätverka, annars riskerar man att fastna i en liten UF-bubbla på skolan.

Stötte ni på några hinder när ni skulle omvandla från UF till HB? 

Egentligen inte, det var inte så svårt att starta ett handelsbolag. Vi kände att ska vi gör det någon gång, så varför inte nu?

Hur ser det ut ekonomiskt? 

Tanken är att vi ska få in sponsorer på spelplanen, som på så sätt är med och finansierar produktionen. Beställer vi bara hundra fler spel än vad vi gjorde under UF-året (200 st), så minskar våra produktionskostnader drastiskt. Att hitta billigare produktion i tex Kina är inte aktuellt. Vi kommer fortsätta att producera spelet i Skåne, eftersom vi vill att det ska vara närproducerat och hållbart! 

 

Följ Skånespelet och deras resa på instagram under namnet skanespelet 

 

Narbild skånespelet

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.