Hem / Nyheter & Event / Skåne / Fredsprisnominering - igen!

Fredsprisnominering - igen!

För andra året i rad har den globala och ideella utbildningsorganisationen JA Worldwide, som Ung Företagsamhet är en del av, nominerats till Nobels fredspris.

Den globala och ideella organisationen Junior Achievement Worldwide har sedan 1919 arbetat för att stärka ungas entreprenörskap och företagsamhet och finns idag i över 100 länder, världen över.

1980 startade Ung Företagsamhet i Sverige som en del av det nätverket. Nu har det globala nätverket blivit nominerade till Nobels fredspris 2023 för sitt arbete. Det är andra året i rad som organisationen blir nominerade till fredspriset.

- Vi är otroligt glada, hedrade och stolta att som en del av JA Worldwide-nätverket få ett sådant erkännande för andra året i rad. Dagens unga är morgondagens medarbetare och entreprenörer och att de tidigt får lära sig entreprenörskap förbereder dem bättre för både livet och arbetslivet. Det påverkar inte bara individer utan bidrar också till en positiv samhällsutveckling. Det är den här nomineringen verkligen ett kvitto på, säger Pontus Ekstam, tf vd på Ung Företagsamhet i Sverige.

Ung Företagsamhet i Sverige har sedan starten 1980 utbildat över 560 000 gymnasieelever i entreprenörskap genom UF-företagande och varje år tar drygt 45 000 grundskoleelever del av organisationens läromedel för grundskolan. Ung Företagsamhet driver även nätverket UF alumni för tidigare UF-företagare.

Genom JA Worldwides organisationer fick över 15 miljoner unga ta del av utbildning i entreprenörskap, bara under förra året.

- Fred är bara möjligt när ungdomar i alla länder och regioner har ekonomisk egenmakt. I över 100 år har JA Worldwide verkat i områden med politisk instabilitet, våld och krig, med att hjälpa unga att bygga upp deras entreprenöriella förmågor och ekonomiska motståndskraft. Genom arbetet med att bygga upp miljoner av ungas ekonomiska egenmakt uppmärksammas JA Worldwide år efter år som en av världens tio främsta icke-statliga organisationer (NGO:s), säger Asheesh Advani, vd för JA Worldwide.

Om Ung Företagsamhet och JA Worldwide  

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och har sedan 1980 utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar vi även på grundskolan. Ung Företagsamhet driver även nätverket UF alumni. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Ung Företagsamhet ingår i den globala organisationen Junior Achievement (JA), där det första UF-företaget startades redan 1919 i den amerikanska delstaten Massachusetts. Idag omfattar JA Worldwide över 100 länder.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.