Hem / Nyheter & Event / Skåne / RawStraws succé i Draknästet - en UF till AB historia
RawStraw bild

RawStraws succé i Draknästet - en UF till AB historia

Under torsdagen kunde man se före detta UF-företaget RawStraw pitcha i SVT:s Draknäste. Med en klockren insats lyckades de ta med sig inte bara en utan två investerar i företagets fortsatta resa.

RawStraw startade som ett UF-företag 2018 i Malmö och blev bland annat utsedda till Årets UF-företag i Sverige. Då drevs företaget av fem drivna personer och idag är det Elise Lindow och Jospehine Daly Tempelaar som utvecklar företaget vidare. När Ung Företagsamhet ringer upp Elise och Josephine för en intervju så sitter de i bilen tillsammans och har nyss hämtat fler färdiga sugrör som ska skickas iväg till kunder.

- Responsen efter programmet har varit väldigt stor, beställningarna på vår hemsida har exploderat och det har kommit in massvis med meddelande i alla kanaler, säger Elise och Josephine med stor glädje i rösten.

Resan till Draknästet började när Josephines mamma uppmärksammade ett formulär på LinkedIn där det fanns möjlighet att anmäla intresse till medverkan i programmet. Företag gallrades ut genom olika rundor och tillslut blev RawStraw inbjudna till en studio i Stockholm.

 - Vi spelade in allting en halvdag i februari och det var väldigt hemligt. Vi fick knappt veta vilka fler företag som var på plats för att pitcha eller vem drakarna var, berättar Elise.

- Totalt stod vi en timme framför drakarna och sedan klipps det ner till cirka 10 minuter. Det gavs en ganska rättvis bild över hur det såg ut i verkligheten men de hade tyvärr klippt bort flera drakar som sa att de gärna hade investerat större belopp längre fram i företagsresan, fortsätter Josephine.

Efter sin pitch i programmet valde entreprenörerna Shervin Razani and Jonas Eriksson att investera i företaget. Sen medverkan i programmet har det varit ett uppstartsmöte och ett rådgivande möte med drakarna. Inga avtal är slutna men det är under förhandlingar.

Framåt är det fokus på att utveckla produktionen och få ut sugrören till ännu fler. Dessutom finns det tankar på att börja studera och drömmen är att kunna kombinera studier och entreprenörskap.

- Vi vill gärna kunna lära oss saker som går att applicera på företagandet, berättar Josephine.

Om ni fick möjlighet att önska fritt, vilka fler tips och råd behöver ni för fortsatt utveckling av företaget?

- Tips och kunskaper inom produktion tas tacksamt emot, även distrubitionslösningar på olika sätt och fortsatt mer kapital för att automatisera produktionen, avslutar Elise och Josephine.

RawStraws hemsida
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.