Hem / Nyheter & Event / Skaraborg / Regerande vinnarnas tre guldråd inför SM i Ung Företagsamhet
shear joyr sm i ung företagsamhet

Regerande vinnarnas tre guldråd inför SM i Ung Företagsamhet

Fokus följt av enorm glädje med konfettiregn som fortfarande sitter kvar i taket. Så minns gänget bakom Shear Joy segern på förra årets SM i Ung Företagsamhet. Nu ger de sina tre bästa tips för årets tävlande.

Att ta till vara på ull som annars skulle ha slängts och göra produkter för hem och trädgård visade sig vara ett vinnande koncept på förra årets SM då Shear Joy tog hem den mest prestigefyllda kategorin, Årets UF-företag. Det var första gången ett UF-företag från Skaraborg knep titeln. För Isak Drougge, som drev företaget med Axel Andersson och Isak Lager, är det stora fokuset inför tävlingen, som avgjordes digitalt på grund av pandemin, ett bestående intryck - och självklart glädjen när segern basunerades ut det stora minnet.
- Trumvirveln innan kändes som ett halvår. När de sedan sa Shear Joy tog det väl en millisekund innan vi hoppade och vrålade. Jag tror fortfarande det är konfetti kvar i taket. Sedan minns jag knappt vad som hände, säger Isak.
- Vi var tre företag från vår klass som alla var i SM och satt i samma klassrum. På något sätt lyckades vi vinna och det kändes helt galet, säger Axel.

Läs mer om SM i Ung Företagsamhet på vårt Facebook-evenemang

"UF-året väldigt nyttigt"
Succén på SM följdes upp med två EM-guld under förra sommaren, dit även årets vinnare kommer att få tävla något som var väldigt kul och utmanande enligt Isak och Axel. Affärsidén drivs vidare som ett sidoprojekt av Isak Drougge, som även är skolinspiratör på Ung Företagsamhet Skaraborg, och hans bror under namnet Lidköpings Trädgårdsull. Men han och Axel har även startat ett nytt bolag som utvecklar industrimjukvara.
- Det är väldigt nyttigt det vi har tagit med oss från UF-året. Även om det inte är en fysisk produkt så är det mycket samma tänkt, säger Axel.

På plats i Göteborg
Nu ser de båda fram emot att få uppleva ett SM i Ung Företagsamhet på plats.
- Det ska bli jättekul att få vara på plats. Jag har fortfarande inte insett skalan av allt.  Jag kollade på årets monterkarta på hemsidan och insåg att det var montrar överallt, ha ha, säger Axel.
- Det ska bli skönt att kunna komma till SM och få njuta lite, utan att gå med hjärtat i halsgropen, säger Isak.
Hur känns det att lämna över titeln?
- Det ska bli väldigt kul att se vilka vi lämnar över den till. Entreprenörskap och företagande är aldrig ett nollsummespel. Man blir starkare tillsammans, att vi kan hitta andra likasinnade. Det saknade vi då det avgjordes digitalt, säger Isak.

Shear Joys 3 råd till årets finalister
  • Träna på att stå stadigt. Våga stå rakt upp och ner och inte gunga, korsa armarna eller titta bort på mässgolvet, inför juryn eller när ni nätverkar. Det är svårare än vad det låter och bra att träna på.
  • Var förberedda. Tänk ut alla möjliga svar som juryn någonsin kan ställa och kom på bra svar.
  • Försök att njuta lite. Föreviga stunden. Köp en engångskamera till montern och släng fram. Försök att komma ihåg upplevelsen.
Läs mer om SM i Ung Företagsamhet
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.