Välkommen till årets roligaste uppgift!

Arbetet med Skolhackathon startar med att ni arbetar med Ung Företagsamhets läromedel Vårt samhälle, där eleverna utgår från vad som ingår i ett samhälle. Därefter börjar processen med att bygga och skissa fram sin prototyp. Slutligen går eleverna in i Minecraft Education för att bygga upp det samhälle som de skapat. Projektet avslutas med en regional final i centrala Stockholm där den vinnande klass går vidare till den nationella finalen. 

Vill man genomföra Skolhackathon med sin klass, men inte har möjligheten eller lust att tävla med sin klass, så är det helt okej. Du har möjligheten att välja i samband med din anmälan.

Klicka på filmen till vänster för att höra elever och lärare berätta om sin upplevelse av att jobba med Skolhackathon!

Hur funkar det?

Processen är lätt att följa för både lärare och elever med tydlig lärarhandledning, pedagogiska elevhäften, välbeprövat utbildningsmaterial och givande lärarutbildningar. Mellanstadieskolorna får allt som behövs för att lyckas – helt gratis.

1. Stadsplanering

Först får eleverna arbetar klassen med läromedlet Vårt samhälle. Eleverna bygger upp ett eget samhälle i grupp, utifrån det årliga temat för Skolhackathon i Minecraft.

2. Prototyp

Innan eleverna går in i den digitala världen så får de skissa och bygga en prototyp av sitt samhälle i återvinningsmaterial.

3. Minecraft Education

Nu får eleverna att omvandla sin fysiska prototyp genom att bygga sitt samhälle på riktigt i Minecraft Education med koppling till årets tema.

4. Final

Eleverna pitchar sina byggen i Minecraft för en jury i den regionala finalen. Vinnarna representerar region Stockholm i den nationella tävlingen.

Skolhackathon i Media

Utbildningskonceptet är ett mycket uppskattat inslag i undervisningen som ofta får medial uppmärksamhet både regionalt och nationellt! Här kan du se inslag från olika delar av landet.

STEM

Kan entreprenörskap i grundskolan vara en nyckel till att främja intresse och förståelse för andra ämnen, som tech och STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics)? Svaret är ja. Genom entreprenöriell undervisning får eleverna omsätta sina kunskaper praktiskt och på sina egna villkor, vilket skapar en större relevans och förståelse samt ökar elevernas studiemotivation, självförtroende och betyg enligt forskning. 

Innovation

Skolhackathon i Minecraft kopplar samman entreprenörskap, STEM och digital kompetens. Dina elever använder teknik, matematik, naturvetenskap och samhällskunskap för att skapa innovativa lösningar på verkliga problem i en kreativ, engagerande och för dem välkänd miljö.

Att alla barn och unga får möjlighet att förstå och använda teknik för att kunna delta och bidra till samhällets utveckling är en demokratisk rättighet. Där blir initiativ som Skolhackathon i Minecraft viktiga för att skapa intresse och förståelse för tech, STEM och entreprenörskap, men även andra ämnen. Det stora intresset för att delta i den här typen av aktiviteter understryker det teknikintresse som faktiskt finns hos våra unga.

Minecraft

Entreprenöriell undervisning flyttar fokus från projektarbete till process, där eleverna får träna förmågor som handlingskraft, samarbete, kreativitet och osäkerhetstolerans; kompetenser för livet som också efterfrågas av framtida arbetsgivare. På en arbetsmarknad som snabbt förändras genom exempelvis AI kommer även entreprenöriella förmågor bli allt viktigare.

Sverige har en lång tradition av entreprenörskap och innovation, med globala techframgångar som bidragit till vårt välstånd och utveckling. Men nu håller andra länder på att springa ifrån oss. Därför blir ert arbete med Skolhackathon i Minecraft extra viktigt. Det stärker Sveriges konkurrenskraft och öka dina elevers möjlighet att själva forma sin framtid.

Lärarutbildningar

För bästa möjliga förutsättningar för alla involverade så får lärarna kostnadsfria utbildningar av oss.

Ung Företagsamhet Stockholm håller i kick-offs och lärarutbildningar kring hur Minecraft Education kan användas som digitalt verktyg i undervisningen, samt en genomgång av läromedlet Vårt samhälle.

Lärare

Kopplingar till Skolverkets läroplan

I inloggat läge får alla som är verksamma inom grundskolan ta del av tydliga kopplingar till Skolverkets läroplan (Lgr22).

 

Arrangörer

Konceptet ägs och utvecklas av Svenska Science Centers och Ung Företagsamhet. 

UF     Samarbete     

Frågor? Kontakta Mårten!

Mårten Granlund
Grundskoleansvarig, Stockholm
Kontakta mig om:
Du är skolledare, lärare eller SYV och har frågor kring våra aktiviteter på grundskolan.