Hem / Nyheter & Event / Södermanland / UF alumnen Ida Norström utsedd till årets unga entreprenör i Europa
ung företagsamhet

UF alumnen Ida Norström utsedd till årets unga entreprenör i Europa

Energieffektiva elinstallationer är inte bara vinnande för miljön – UF alumnen Ida Norströms affärsidé har nu även prisats i Bryssel som årets unga entreprenör i Europa.

UF-alumnen Ida Norström, grundare av Energy effective solutions AB, var en av tre finalister till AmCham EU Youth Entrepreneurship Award 2022 som avgjordes under onsdagen i Bryssel. Det är Amerikanska handelskammaren i Bryssel som står bakom priset som ska gå till en ung och driven entreprenör som driver en start-up med stor tillväxtpotential. Finalisterna fick först lämna in en presentation och sedan pitcha inför en jury på plats – och när allt var klart stod Ida där som vinnare.
- Det kändes lite overkligt men jag är jätteglad och verkligen hedrad, säger hon.

Vill växa
Något större firande blev det däremot inte. Redan på torsdagsmorgonen satt Ida och jobbade på ett kafé i Bryssel. Förutom äran består priset även av 10 000 euro, pengar som nu ska investeras i företaget som har sin bas i Mälardalen. Hon drev tidigare ett UF-företag, även det inom elbranschen, och det var där nuvarande affärsidén växte fram. Med nio heltid- och fyra halvtidsanställda är hon nu redo att ta nästa kliv med företaget hon grundade så sent som 2019. Företaget fokuserar på ny teknik på elmarknaden som solceller, elbilsladdare, smarta hem- och elinstallationer. Om några år hoppas hon ha dubblat antalet anställda och även eventuellt expanderat både till en ort till och nisch, berättar Ida.
- Det här betyder mycket. Vi är i ett skede nu där vi behöver ta ett beslut om vi ska växla upp. Orderboken finns, vi har kunder och kapacitet. Det är egentligen bara likviditeten som har varit frågan. Det var det här vi behövde för att ta steget och fortsätta vår tillväxtresa, säger Ida.
- Men vi börjar med en fest för mina kollegor. För utan dem hade jag inte varit här heller.

UF och UF alumni har också varit stöd på vägen enligt Ida. Hon har tidigare även fått Från UF till AB-stipendiet och nyttjat det digitala utbudet av nätverket.
- UF och UF alumni har betytt mycket för mig och min resa. Jag är tacksam för att jag fick chansen att driva UF-företag.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.