Hem / Nyheter & Event / Stockholm / Fler än någonsin driver UF-företag i Stockholm - trots Corona

Fler än någonsin driver UF-företag i Stockholm - trots Corona

Läsåret 2020/21 driver 6570 gymnasieelever UF-företag i Stockholm. – 2020 har varit ett speciellt år för oss alla. UF-företagande är viktigare än någonsin, säger Johannes Crona, Regionchef Ung Företagsamhet Stockholm.

34 676 gymnasieelever driver UF-företag i Sverige läsåret 2020/2021. I Stockholm uppgår siffran till 6570, vilket är en ökning med 398 elever sedan förra året. Statistiken avslöjar att andelen UF-företagare varierar kraftigt mellan gymnasieprogrammen. Att driva UF-företag är fortsatt populärt på Ekonomiprogrammet, medan andelen UF-elever på till exempel Naturvetenskapsprogrammet är oroväckande låg.

Genom UF-företagande får eleverna starta och driva riktiga företag och tränar därmed en rad entreprenöriella förmågor. Förmågor som de kommer att ha nytta av i framtida arbetsliv, särskilt när pandemin är över.

– I rådande pandemiläge är det av största vikt att fler ges möjlighet att öva sin företagsamhet inom ramen för sin skolgång. Svensk ekonomi och näringsliv behöver fler entreprenörer, säger Johannes Crona, Regionchef Ung Företagsamhet Stockholm.

Forskning visar att de elever som driver UF-företag under sin skolgång får högre lön, har lägre arbetslöshet och i större utsträckning är benägna att starta eget i framtiden. Erfarenheterna från ett UF-år gör med andra ord skillnad, både för individen och för samhället.

- 2020 har varit ett speciellt år för oss alla. För att säkra företagande och tillväxt i Region Stockholm behöver regionen i större utsträckning gynna entreprenörskap och innovation. UF-företagande är viktigare än någonsin, säger Johannes Crona.

För mer statistik klicka här.

För mer information, kontakta:

Johannes Crona, Regionchef Ung Företagsamhet Stockholm
Tel: 070-968 66 43 e-post: johannes.crona@ungforetagsamhet.se

 

Om Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har vi utbildat närmare en halv miljon gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar vi även med entreprenörskap i grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Vi driver även nätverket UF-alumni. Vi har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och över 100 anställda i hela landet och stöds av offentliga medel och det privata näringslivet.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.