Hem / Nyheter & Event / Stockholm / Följ med Ingrid under hennes prao på Ung Företagsamhet Stockholm

Följ med Ingrid under hennes prao på Ung Företagsamhet Stockholm

Hej mitt namn är Ingrid. Under två veckor har jag praoat på Ung företagsamhet Stockholm. Jag har fått inblickar både i hur UF-företag drivs och arbetet som ligger bakom dem men också hur det är att arbeta på ett kontor. Nedan har jag skrivit ner mina reflektioner och upplevelser som jag fått under dessa veckor.

Ett första intryck 

Så fort jag stiger in på Ung företagsamhets kontor vid Odenplan möts jag av en trevlig kontorsmiljö och en ännu trevligare Christoffer. Han ska vara min handledare de kommande två veckorna. Jag får en rundvisning genom det väl inredda och fräscha kontoret. Sedan sätter arbetet igång! Vi går igenom schemat för veckorna, efter några minuter är det dags för veckomöte. Där välkomnas jag av alla medarbetare på Ung företagsamhet. Vi får sällskap av Elin när det är dags för lunch och vi tar oss ut i det solskens prydda närområdet. Efter lunchen promenerar vi tillbaka till kontoret där jag får påbörja min sista arbetsuppgift för dagen, nämligen att hjälpa till lite med administration kring UF:s samarbetskommuner. 

En inblick i skolinspiratörernas vardag

Denna dag börjar med att jag får följa med Linnea på hennes kaotiska men roliga uppgift att hämta Ung företagsamhets nya hoodies. Vi stöter på många problem på vägen men trots krångliga avier, tunga lådor och förvirrade taxichaufförer återvänder vi till kontoret med hoodiesarna i högsta hugg. Det blir en tidig lunch denna dag för kl. 12.05 får jag äran att följa med Ella på ett av hennes skolbesök. Något som jag sett fram emot väldigt mycket. När vi anländer på Didaktus Gymnasium möts vi av en glad och välkomnande lärare. I klassrummet samlas en skara engagerade elever och Ellas föreläsning sätter igång. Efter föreläsningen går jag och Ella runt till de olika UF- företagen och de får ställa frågor. Det var väldigt intressant att få höra de olika företagens idéer och frågor. Tillbaka på kontoret sorterar jag hoodiesarna och denna dag avslutas med en mathandling till följande dags spännande aktivitet. 

Ett spännande möte med Stockholms bästa UF-företag

Dag tre startar tidigt med en promenad med Ella för att köpa nybakade frallor. Idag ska vi nämligen få finbesök av några av UF- företagen i SM- truppen. Hela förmiddagen har vi de olika företagen på besök men det gör ingenting för alla är lika trevliga och inte minst har de väldigt bra företagsidéer. Under lunchen testar vi ett av företagen roliga kortspel och det får verkligen godkänt. På eftermiddagen får jag börja på någonting som jag tycker är väldigt roligt, att skriva texten du nu läser. Följande dag börjar med att jag får hjälpa Josefine med Ung företagsamhets Instagramkonto för att sätta en liten “ungdomlig” touch på deras inlägg. Jag spenderar dagen nästan enbart nedsjunken i en bekväm soffa med en varm kopp te i handen. Under dagen kommer några UF-företagen förbi kontoret för att hämta sina hoodies och det är kul att få träffa dem och fråga dem lite kring deras företag. 

Ett lugnt avslut på första veckan

Dags för avslutning på första veckan! Jag börjar med att försöka mig på att skriva en pitch till Ung företagsamhets spännande nya samarbete med Tekniska museet. Det är en rolig tävling som utbildar femte- sjundeklassare om miljöfrågor utan att tråka ut dem. Jag och Christoffer tar oss sen ut i solskenet för att köpa en välbehövd glass. Efter glass ätningen och mini promenaden arbetar jag lite till på min pitch sen är det dags för lunch. På lunchen får jag träffa Anastasia för första gången och det blir en trevlig lunch med många roliga historier och mycket skratt. Efter lunchen återgår jag till att skriva denna artikel. Sen är det dags för helg! 

Inspirerande dagar med UF-företagare och valberedning

Andra veckan börjar med en riktig spännande händelse. Jag och Wilma går en fin promenad från kontoret till självaste stadshuset! Vi är där eftersom att det idag ska hållas ett “Draknäste” där arrangerat av Stockholms Stad. Jag får kolla på åtta olika UF-företag som pitchar sina idéer framför en jury. Det är väldigt kul att lyssna på deras pitchar och det märks verkligen att de ansträngt sig och att de är väldigt engagerade i sina företagsidéer. Det är en väldigt rolig dag och bäst av allt är att jag nu kan säga att jag gått runt i blåa hallen. Dagen därpå börjar jag med lite administrationsarbete. Efter lunch kommer tre väldigt inspirerande personer från valberedningen till kontoret för ett möte och det bjuds på väldigt gott fika. Alla tre från valberedningen och alla som är där från Ung företagsamhet delar sina tankar om sitt arbete och de är verkligen intressant att lyssna på. På onsdagen får jag sitta med på två olika möten. Väldigt många är på kontoret så det blir en stor samling när det är dags för lunch. Dagen avslutas med ett mysigt fika för att fira Chokladbollens dag! Snart har det gått två veckor och jag önskar att jag hade kunnat vara kvar här ytterligare två veckor.  

Ett vemodigt avslut på mina veckor hos Ung Företagsamhet Stockholm

Följande dag är väldigt lugn. Jag får i uppdrag att hämta ut ett paket och denna gång krånglar det som tur är inte lika mycket som det gjorde när jag skulle hämta hoodisarna. Vi avslutar dagen med att köpa “Boba tea”. Det är första gången för många och det blev tyvärr ingen höjdare så för att avsluta på topp fortsätter vi till ett närliggande glasställe. O denna gång finns det inget att klaga på. Sista dagen börjar med en god frukost. Det är väldigt trevligt men det känns ändå vemodigt att detta är min sista dag.    

Ingrid

Vi på UFSTHLM vill tacka dig för en oerhört fin insats under din praktikperiod Ingrid. Du har varit en stor tillgång för oss alla och bidragit mycket positivt till hela UF-kontoret. Vi önskar dig all lycka till och ser fram emot att följa dig som UF-företagare i gymnasiet. Njut av sommarlovet!

Vad har du för tips till andra som ska ha prao?

Mitt viktigaste tips är att välja att praoa på en arbetsplats som du faktiskt hade kunnat tänka dig att jobba med i framtiden. På så sätt blir det lättare när det väl är dags att söka jobb eftersom att du kommer ha fått en djupare inblick i vad du vill jobba med.

 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.