Hem / Nyheter & Event / Stockholm / Förebilder är avgörande för att vidga elevernas perspektiv

Förebilder är avgörande för att vidga elevernas perspektiv

Minns du någon som kom till din grundskola och inspirerade dig? Hur stor roll spelar deras närvaro egentligen? Och hur kan vi aktivt jobba för att möjliggöra detta i större utsträckning?

Tillsammans med EHAB - Esmaeilzadeh Holding har vi skapat möjligheten att bygga broar mellan skolor i förorten och arbetslivet i centrala Stockholm. Första steget var när deras medarbetare igår besökte Kista grundskola för att inspirera kring drömmar, motivation och drivkrafter för elever i årskurs åtta.

Entreprenörskap är ett av flera underskattade tillvägagångssätt att skapa möjligheter för unga individer som lever i marginaliserade områden. Att starta ett företag kan vara en väg in till social mobilitet, ekonomiskt oberoende och säkerhet. En början på något stort! Tillsammans med Saeid Esmaeilzadeh, grundare och vd, Esmaeilzadeh Holding och Mouna Esmaeilzadeh, ordförande Esmaeilzadeh Holding, får vi följa med på en resa som inte bara inspirerar utan också visar på vikten att aldrig ge upp. Motgångar kommer och går, frågan är bara hur man väljer att hantera de. 

Med hjälp av förebilder och mentorer skapas bättre förutsättningar för förståelse som vidare kan lägga grunden för mod. Något som samarbetet mellan Esmaeilzadeh Holding (EHAB) och Ung Företagsamhet Stockholmsregionen stärker med målbilden och hoppet om att försöka göra skillnad på riktigt. Genom att Ung Företagsamhet som jobbar för ett samhälle där alla unga får möjligheten att utveckla sin företagsamhet från grundskolan till gymnasiet, skapas en grund som vi nu kan hjälpas åt att bygga på. Precis som Sina Ravanbood säger är det fördelaktigt att få tips från personer som har erfarenhet och som har upplevt många sidor, bra som dåliga. Även Amin, en av förebilderna som kommit till skolan, är inne på samma spår som säger följande: 

"Motgångar kommer komma, det viktiga är hur vi tacklar det. Med motgångar är det också lättare att uppskatta när det går bra, annars har man inget att jämföra med"

I relation till detta är det också intressant att höra tankar från studie- och yrkesvägledares perspektiv när det kommer till frågan varför de anser att det här tillfället är viktigt. "Det är viktigt att ge eleverna nya tankar och vidga deras perspektiv. Förstå att det finna andra yrken än det som de vanligtvis kanske tänker på. Amin lyfte också upp att det är okej att misslyckas och att det är en del av resa. Det här är verkligen ett tillfälle att väcka deras tankar om sin egen framtid och vad som är möjligt", säger Nargiza Daraei, studie- och yrkesvägledare på skolan. Även en av eleverna är inne på samma spår som säger "För mig har det varit bra att fantisera med andra om idéer, när jag gick i femma ville jag bli astronaut, nu har jag ändrat mig och vill bli tandläkare, det kanske kommer ändras. Det handlar om att hela tiden kunna drömma vidare". 

Genom användande av Ung företagsamhets utbildningsmaterial och erbjudan av mentorskap tror vi att detta samarbete inte bara skapar vägar och bygger broar, utan framförallt öppnar upp för möjligheter till en företagsam framtid med social mobilitet. "Vi vet att våra läromedel på grundskolan ger många unga hopp och framtidstro och vill att fler unga, oavsett bakgrund, ska få ta del av dem och därigenom få chansen till en ljusare framtid. Vi vet också att med hjälp av förebilder som man känner igen sig i så känns resan till att förverkliga sina drömmar både kortare och lättare, därför samarbetar vi med EHAB!", säger Rita de Castro, Regionchef för Ung Företagsamhet Stockholmsregionen. 

Introduktionsfilmen för samarbetet mellan Esmaeilzadeh Holding (EHAB) och Ung Företagsamhet Stockholmsregionen hittar du här:

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.