Hem / Nyheter & Event / Stockholm / Neptun - Från UF till AB

Neptun - Från UF till AB

– Vi har utvecklat vår produkt från grunden och under tre månaders tid fick vi testa oss fram till en produkt med rätt konsistens, hållbarhet och koncentration. Vårt tvättmedel är inte bara en klimatsmart lösning för vattenmiljön utan också för att det kan produceras lokalt i hela världen, säger företagets vd William Linné.

Fyra unga entreprenörer från Stockholm startade år 2019 UF-företaget Neptun UF. Sedan dess har William, Leo, Fredrik och Axel tagit omvärlden med storm och driver idag sitt företag som AB, trots uppstart under pandemin. Killarna har skapat och utvecklat ett naturligt tvättmedel baserat på den svenska hästkastanjen. Deras innovativa idé har kammat hem första pris i tre av Ung Företagsamhets tävlingskategorier och andra pris i två kategorier. 

Affärsidén bygger på tre punkter, att bidra till renare vatten, renare kläder och ett renare samvete för konsumenten. Tvättmedlet är 100 procent naturligt och utvunnet ur kastanjer. Alla restprodukter komposteras och kastanjeträdet går att skörda om och om igen. Inte nog med att tvättmedlet är hållbart är råvaran en bidragande faktor för en bättre miljö. Kastanjeträden hjälper nämligen till att binda koldioxid i luften.

Vi på Ung Företagsamhet Stockholm talade med killarna som gått från UF till AB om hur det var att driva UF-företag och hur de driver sitt företag idag. Trevlig läsning!

Neptun

Vad fick er att starta AB efter ert UF-år?

Vi valde att fortsätta driva vårt företag, Neptun UF, som ett aktiebolag efter kursens slut eftersom vi ville fortsätta med vår mission: att inspirera människor till att tvätta mer miljövänligt för klädernas, hudens och naturens skull. Vi hade nog aldrig vågat ta klivet att starta AB som 18-åringar utan erfarenheten från UF-året. Företag som man till vardags läser om i media är vanligtvis stora verksamheter som vi tror begränsar fantasin när det kommer till att våga satsa på sitt eget företagande. Det känns helt enkelt avlägset att våga starta något eget. Men tack vare Ung Företagsamhet fick vi chansen att testa våra förmågor i skarpt läge och driva ett företag på riktigt. Det stärkte vårt självförtroende och gav oss modet att driva ett eget företag. Idag fortsätter vi sälja vårt 100 % naturliga tvättmedel som började som en idé på en kurs i skolan. 

Vad var det bästa med att driva UF-företag?

Det absolut bästa med att driva ett UF- företag var att det knappt fanns några begränsningar. Vår lärare uppmuntrade oss att tänka utanför boxen och att försöka innovera. Tack vare det kunde vi skapa vår affärsidé utifrån oss själva som individer och vad vi anser att vi är bra på samt vad vi har för intressen. Om man är tillräckligt intresserad av en bransch och har lite fantasi går det alltid att hitta en nisch som ingen annan har tänkt på tidigare. 

Vad lärde ni er om er själva?

I början av året hade vi problem med nervositet men efter ett flertal tillfällen på scen när vi fått framföra vår pitch inför som mest 2000 personer släppte det. All positiv feedback på affärsidén och på oss som grupp lyfte vårt självförtroende på ett sätt som kommer att vara livet ut. Det var även otroligt lärorikt att arbeta i grupp med en så mycket större uppgift än andra skolarbeten genom åren. Som alla andra företag stötte vi på motgångar och hade diskussioner inom gruppen, men när vi ser tillbaka på UF-året inser vi hur vi kom starkare ur varje svårighet.

Som UF-företag blev vi framgångsrika och vi tog oss hela vägen till SM där vi vann guld i en kategori. Men framgångarna kom inte av sig själva. Vi la ner oändligt mycket mer tid och arbete på vårt UF-företag än vad vi hade kunnat föreställa oss. Det var dock värt varenda sekund och vi är idag extremt stolt över vår gemensamma skapelse Neptun UF och över hur långt vi kom på ett enda år.

Vad stötte ni på för utmaningar/motgångar? 

Alla i företaget har gjort en enorm utveckling både som individer, företagare och säljare. Vår största praktiska utmaning under UF-året var att skapa ett fungerande alternativ till traditionella tvättmedel och att hinna utveckla en ny produkt på kort tid. Vår första provtillverkning gick inte som vi hade tänkt oss. Vi var nära att ge upp och byta affärsidé. Men genom att dela upp arbetet i gruppen och ansvara för varsitt steg i tillverkningsprocessen lyckades vi lösa problemen. Vi lärde oss att slutproduktens kvalitet beror helt på vår egen noggrannhet.

Vad är det bästa med att driva eget företag? 

Det absolut bästa med att driva Neptun Detergent AB är att få fortsätta driva utvecklingen mot naturliga och närproducerade tvättmedel. Vi är övertygande om att vårt arbete accelererar den processen och att vi i framtiden kommer titta tillbaka på kemiska tvättmedel och ifrågasätta hur vi kunde tvätta så.

Vad är det svåraste med att driva eget företag? 

Det svåraste med att driva en start-up är att avgöra hur mycket man ska satsa och till vilka kostnader, hur man ska planera sin tid och vad som är de viktigast att prioritera i stunden. Man stöter på olika problem i olika branscher och för oss har det varit att ändra konsumenternas vanor. Idag anses tvättandet vara en tråkig syssla som ska gå snabbt utan vidare eftertänksamhet. Därför är det första steg mot att nå vår vision att försöka utbilda marknaden och att ändra konsumentens synsätt.  

Vad kan ni ge UF-företagare som vill starta AB för tips?

Om man har drivit ett framgångsrikt UF-företag så tycker vi absolut att man ska fundera över att fortsätta efter UF-årets slut. Att driva ett UF-företag innebär att mycket ska hända på kort tid, det gäller att utnyttja all tid och alla möjligheter som finns. När man sedan startar ett AB behöver allt inte gå lika snabbt och pressen upplevs inte lika stor. Det viktigaste är att man har satt upp tydliga mål för vart man vill komma med sitt företag. 

Vad kan ni ge UF-företagare för tips under UF-året?

Det finns många tips vi kan ge UF-företagare. Det första man bör tar vara på är tiden, se till att börja i tid så finns det möjlighet att verkligen hitta en bra idé som står ut bland andra företag. MEN det är viktigt att inte tro att en bra idé är ett företag. Idén blir först ett företag när den genomförs och att arbeta med helheten i företagandet är en framgångsfaktor. 

Sist men inte minst, våga ha höga målsättningar! Allt går om man vill. 

Vad är det bästa med Ung Företagsamhet?

Ung Företagsamhet gav oss chansen att som gymnasieelever utmana en av världens största branscher och bevisa att vi kunde konkurrera med vårt naturliga och egenutvecklade alternativ. 

Lär mer om Neptune Detergent AB här 

Neptun priser

Neptun UF (Neptun Detergent AB) kom på första-och andraplats i hela fem kategorier under Entreprenörskap på riktigt i Stockholm år 2020.

Årets UF-företag

Årets Monter

Årets Vara

Årets Innovation

Årets Hållbara UF-företag

Till Neptune Detergent
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.