Hem / Nyheter & Event / Stockholm / Praktik på UFSTHLM

Praktik på UFSTHLM

I tre veckor har jag gjort praktik på Ung Företagsamhet i Stockholmsregionen (UF). Under den här tiden har jag fått en inblick i vad det innebär att driva ett UF-företag och hur UF kontoret under hela året arbetar med olika arbetsuppgifter och aktiviteter. Detta är lärdomar som jag kommer ta med mig inför nästa år då jag själv ska driva UF-företag.

Varför praktik på UFSTHLM?

Hej allihopa!

Mitt namn är Marcus och jag går andra året på handelsprogrammet på Jensen Gymnasium Södra. Ung Företagsamhet är någonting som vi arbetar väldigt mycket med och är otroligt engagerade i på vår skola.

När jag skulle söka APL-plats (praktik) hade jag många olika tankar och idéer om vad jag ville testa att jobba med. Allt från klädbutik, bilhandlare och matbutik var arbetsområden jag var intresserad av. Efter att jag tillsammans med min klass fick möjlighet att hjälpa till under den regionala UF-mässan som en del i kursen Evenemang blev jag positivt inställd till Ung företagsamhet. Jag var intresserad av att veta mer kring hur hela organisationen bakom UF-mässorna jobbar resterande delar av året och utöver mässorna. Jag bestämde mig därför för att ta kontakt med en anställd på UF-kontoret i Stockholm och ställde frågan rakt ut om det var möjligt att få göra APL hos dem. Jag ska driva ett UF-företag nästa år så jag såg detta som en stor möjlighet till att få veta mer kring hur det går till när man driver UF-företag samt att få en inblick i organisationen bakom alla mässor och deras arbetsuppgifter.

Arbetsuppgifter

Under praktikperioden har jag bland annat fått följa med på ett antal olika möten, både på kontoret och på andra platser, till exempel hos en av Ung Företagsamhets stora partners. Jag har dessutom varit med på Uppsala läns UF-mässa där jag fått vara med och öppna upp mässan och hälsa alla UF-företagare välkomna vid incheckning. Jag har även varit med på föreläsningar och hjälpt till på mässgolvet. Praktiken på Ung företagsamhet har varit över mina förväntningar. Jag är väldigt nöjd med min och mina kollegors insats för att göra min praktikperiod så bra som möjligt. Jag har verkligen fått ut mycket under min praktikperiod och jag känner mig betydligt mer förberedd inför UF-året jämfört med innan praktiken.

Vad jag fått med mig inför UF-året  

Jag känner att jag har fått en bra inblick i hur det är att driva UF och vad som kommer krävas av mig som elev. Den uppfattning jag fått om hur det är att driva UF-företag är framförallt att det är väldigt roligt och lärorikt. Bland de UF-företagare jag har pratat med så har många sagt att de har lagt ner väldigt mycket tid och engagemang i sina UF-företag. Många UF-företagare har även poängterat att de ansträngt sig mycket och jobbat hårt för att nå sina mål. 

Det jag känner att jag fått med mig inför det kommande UF-året är framförallt den förberedelse som kommer krävas av mig som blivande UF-företagare. Saker som att börja komma på idéer i tid, arbeta tillsammans med personer som tillför någonting bra i företaget samt att skaffa en rådgivare så snabbt som möjligt för att kunna få hjälp med viktiga frågor.

Slutligen frågade jag skolinspiratörerna på UFSTHLM om de hade några tips att skicka med till oss blivande UF-företagare. Jag fick följande svar: 

  • Lös ett problem - Kom på ett problem som ni stött på och försök hitta en lösning på detta med hjälp av er vara eller tjänst
     
  • Tänk hållbart - Att er vara eller tjänst är hållbar skapar ett stort mervärde och visar att ni tänkt till 
     
  • Gör något ni brinner för - Ert UF-år kommer bli så mycket roligare om ni har en affärsidé ni brinner för! 


Tack för mig!

Marcus Eklund
Elev på Jensen Gymnasium Södra


Vi på UFSTHLM vill passa på att tacka dig för en oerhört fin insats under din praktikperiod Marcus. Du har varit en stor tillgång för oss alla och bidragit mycket positivt till hela UF-kontoret. Vi önskar dig all lycka till och ser fram emot att följa dig som UF-företagare nästa läsår!


 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.