Hem / Nyheter & Event / Stockholm / Rådgivare - vem och varför?

Rådgivare - vem och varför?

En av de mest användbara personerna för UF-företaget är rådgivaren. Många UF-företag skaffar flera rådgivare, när de inser hur mycket hjälp man faktiskt kan få. Ett bollplank för idéer, eller för användbara kontakter och tips som tar företaget ännu längre. Vi vill ge dig en introduktion till rådgivarrollen och vad den kan ge ditt UF-företag.

Vi vet att de UF-företag som tidigt tar hjälp av och håller kontakt med personer utanför sitt UF-företag utvecklas snabbt framåt då dessa personer både tillför nya kunskaper och kontakter.  

1. Fundera över vad ni behöver hjälp med
Vilka kunskaper behöver gruppen? Är det hjälp att göra en snygg produktdesign, någon som kan er bransch eller någon som vet hur det går till att sälja en tjänst? När ni kan förklara varför och med vad ni behöver hjälp, så blir det enklare för den ni tillfrågar att tacka ja! Se till att ni kan presentera er idé på ett intresseväckande sätt, och varför ni tror att just den personen kan att hjälpa er.

Om ni får ett nej – fråga om personen har några andra kontakter att rekommendera! Fråga då om ni får hänvisa till att ni fått tipset från denne.

2) Ditt nätverk är större än du tror
När ni bestämt er vad ni behöver hjälp med, se till att slänga ut ett stort nät. Fråga föräldrar, vänner, lärare, klasskompisar, släktingar – ja alla ni känner, om de i sin tur känner någon som kan det ni söker hjälp av? Det är lätt att glömma bort att även dina kontakter känner ett stort antal människor. 

Ni kan också fråga hjälp på Facebook, LinkedIn och i andra sociala medier. ”Vem kan och vill hjälpa mitt UF nystartade-företag att vässa vår affärsidé? Vi har en riktigt spännande idé men behöver hjälp!” kan vara en bra fråga! Det finns också många forum på nätet som rör företagande, ett exempel är www.driftig.nu (för tjejer), Rotaryföreningar och Företagarföreningar som kan vara en ingång.

3) Ta chansen och kontakta en förebild
Ska ni designa egna kläder – vem kan branschen bättre än någon som lyckats? Så tänkte det UF-företag som kontaktade och fick grundaren av Filippa K som sin rådgivare. UF-företaget som sålde kondomcase kontaktade Olle Waller (Fråga Olle), som dessutom ställde upp som expert och dragplåster i UF-företagets monter under UF-mässan. Vem är er förebild? Tänk stort – och våga ta kontakt!

Vad innebär det att ha en rådgivare?

När ni har hittat en rådgivare behöver ni komma överens om vilka förväntningar ni har på varandra och hur ofta ni ska träffas. Att vara rådgivare åt ett UF-företag är ett spännande uppdrag som kan variera stort - allt beroende på vilket engagemang ni som UF-företagare ger er rådgivare och hur mycket tid er rådgivare har möjlighet att ge. Vi rekommenderar alla UF-företag att träffa sina rådgivare så fort som möjligt, det är oftast i starten som goda idéer behövs mest! Ni som UF-företag förväntas leda mötet så var förberedda och tydliga med vad syftet med ert samarbete. Viktigast är att vara tydliga med vad er affärsidé går ut på och varför ni valt att vända er till just denna person för rådgivning. Kanske att er rådgivare kan ge er viktiga tips till vidare kontakter.

Hur arbetar UF-företag på bästa sätt med sina rådgivare?

Många blir glada av att bli tillfrågade som rådgivare, men det kan ibland vara svårt att veta vad som förväntas. Dela gärna våra tips till din rådgivare, så att ni båda får ett meningsfullt utbyte av varandra. När ni fått en rådgivare som är intresserad av att hjäpa er med ert UF-företag är det upp till er att hålla rådgivaren involverad och engagerad. Börja med det stöd vi samlat i dokumentarkivet på din profil så har ni en bra start.

  • Läs även tipsen från en av våra tidigare rådgivarträffar 
  • I inloggat läge kommer du även åt pdf:en Mötesguide - för UF-företag och rådgivare som är till bra hjälp när ni ska träffa er rådgivare.

 

Bild borttagen.

 

Vad ger UF-företagande?

Effekterna av entreprenörskap i skolan är tydligt - studier visar att de som drivit UF-företag har enstarkare etablering på arbetsmarknaden, blir i högre utsträckning chefer, och startar mer livskraftiga företag. Visa gärna er rådgivare vad hen bidrar till! 

Kom ihåg att även om UF-året är begränsat kan er rådgivare vara en relation som ni kan ha för resten av livet. Vårda relationen väl. 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.