Hem / Nyheter & Event / Tävlingsdag för Fyrbodals alla UF-företagare

Tävlingsdag för Fyrbodals alla UF-företagare

MÄSSAN STÄLLDES IN - VI STÄLLDE OM.

- OCH WOW VILKEN DAG DET BLEV!

Onsdagen den 25 mars, har sedan länge haft en given plats i massor av UF-elevers kalendrar. Coronaviruset tvingade oss dock att ställa in och över 150 UF-företag undrade: Vad händer nu? Med hjälp av många godhjärtade vänner och samarbetspartners ställde vi på UF Fyrbodal om, och i går kväll kunde vi stolt konstatera att alla UF-företagare som velat tävla fått den möjligheten, och att viktiga och utvecklande möten mellan ungdomar och näringsliv blivit av - trots allt -  med hjälp av välvilja hos många, och digitala lösningar. Nedan presenteras pristagarna i de tävlingar som avgjordes i går kväll. Stort tack till alla elever och jurymedlemmar som trots nya omständigheter skapade en toppendag!

För bilder, och filmad prisutdelning ("Corona edition" - utan publik") hänvisar vi till facebook och instagram där ni hittar oss på "uffyrbodal".

Här är alla vinnare från tävlingsdagen den 25 mars, 2020: 

Årets Hållbara UF-företag. Tävlingsvärd: Trollhättan Energi

1: Crispy sea UFStrömstad gymnasium. (Egentillverkade Algchips)

"Genom stort engagemang och hållbart tänk lägger företaget grunden till företagets grunden till framtidens mat och paketerar möjligheter med havets råvaror"

2: Framstegskassen UFBirger Sjöberggymnasiet (Säljer en tygkasse, gjord på återvunna hotellakan)

"Genom att återvända en produkt bidrar företaget även med ett hållbart alternativ för en bättre miljö. Företaget har vävt in ett socialt och cirkulärt perspektiv"

3: Lightify UFBirger Sjöberggymnasiet,.(Egendesignade ljus, gjorda på restprodukter och återvunna material)

"Genom att återanvända flera restprodukter har företaget skapat en vara som är designad med syfte att kunna återanvändas om och om igen."

 

Årets Hantverkare. Tävlingsvärd: Handelsbanken

1: Eko snack UF, Strömstad Gymnasium. (Hållbarhet i centrum för detta företag som tillverkar söta bakverk)

"En produkt för flera sinnen och njutning för öga och gom. Egenhändig tillverkning från grunden med ekologiskt tänk och god ekonomisk kontroll. Hantverket som i all sin enkelhet rymmer stor variationspotential. Efter att ha rullat 2000 bollar har man utvecklat en stor yrkesskicklighet."

2: Snabbremmen UF, Uddevalla Gymnasieskola. (Har utvecklat en prototyp till en "snabb" vapenrem - som knäpps av för att snabbt få geväret redo, t ex vid eftersök)

"Jakten på snabbare avslut löstes med att två befintliga produkter kopplades ihop till ett nytt hantverk"

3: Drop-Stop UF, Uddevalla Gymnasieskola. (Har utvecklat ett "grepp" som underlättar hanteringen av våta och hala kranar i duschen)

"Ett gediget hantverk som med högt tekniskt kunnande har resulterat i en innovativ produkt för de handsvaga."

 

Årets Tjänst. Tävlingsvärd: Lindströms Bil

1: Shop´N´Go UFBirger Sjöberggymnasiet. (Har utvecklat ett digitalt verktyg som underlättar hanteringen av familjens handlingslista)

"För den smått förvirrade småbarnsföräldern, likväl som för den glömska, stressade företagaren som ständigt är på språng. Den här tjänsten hjälper oss att minnas och kostar oss ingenting - ja, förutom varorna som vi behöver inhandla förstås."

2: Vad spelar det för roll UFFridagymnasiet. (Föreläser om kroppsideal och värderingar. Jobbar för större fysiskt och mentalt välbefinnande hos ungdomar)

"Denna tjänst tar ett välbehövligt och tryggt grepp om en viktiga samhällsfråga. När den egna resan blir affärsidén - blir resultatet genuint och engagerat. Ni spelar roll!"

3: Rekrytera Mera UFGullmarsgymnasiet. (Webbplats och rekryteringstjänst för att sammanföra ungdomar och andra som vill säsongsjobba på västkusten)

"Detta UF-företag erbjuder saltstänkta möjligheter för både företagare och unga som vill knyta fruktbara kontakter på ett smidigt sätt.  Dags att applådera för Rekrytera Mera!"

 

Årets Säljare. Tävlingsvärd: SEB

1: Ida Brunberg - Framstegskassen UF, Birger Sjöberggymnasiet.

"Med bra frågeställningar och pricksäker behovsanalys lyckas säljaren fånga kundens intresse och nyfikenhet. Säljaren har mycket bra närvaro i kundsamtalet och kommer till avslut på ett briljant sätt"

2: Wilma Karlsson - Crispy UF, Birger Sjöberggymnasiet.

"Med en bra behovsanalys och smarta frågor till kunden lyckas säljaren få oss att inse att vi bör äta lite nyttigare snacks. Avslutar med ett erbjudande, 3 för 2, som man inte tackar nej till."

3: Nils Bredin - Freshbag UF, Uddevalla Gymnasieskola.

"Lyckas på ett briljant sätt sälja något som inte riktigt finns ännu. Väcker en nyfikenhet och lyfter sin produkt som en riktig problemlösare."

 

Årets Vara. Tävlingsvärd: Svenskt Näringsliv

1: Drop-Stop UF, Uddevalla Gymnasieskola. (Har utvecklat ett "grepp" som underlättar hanteringen av våta och hala kranar i duschen)

"Denna vara har genom spjutspetsteknik nått innovationshöjd. Genom att tänka på både miljö och förenkling av vardagen skapar produkten mervärde och är lätt att applicera till ett bra pris."

2: Fruit Guard UF, Strömstad Gymnasium. (Säljer en vara som är lösningen för att få frukt och grönt att hålla längre.)

"Hållbarhet handlar om att tänka nytt och förändra invanda mönster. Denna nyskapande produkt förenklar för konsumenten att bidra till konkret hållbarhet."

3: Crispy Sea, UFStrömstad gymnasium. (Egentillverkade algchips.)

"Denna vara ligger rätt i tiden och utmanar det oupptäckta. En spännande produkt som skapar nyfikenhet inför framtiden."

 

Årets Innovation. Tävlingsvärd: Almi

1: RU UF, Uddevalla Gymnasieskola. (Har tagit fram ett hjälpmedel för att säkra rullstolsanvändning i miljöer där det lutar.)

"Årets innovation har uppkommit på ett naturligt och träffsäkert sätt. Den är väl förankrad i ett tydligt, verkligt och viktigt behov hos målgruppen. Vi bedömer att idén har goda affärsmöjligheter på lång sikt och att det finns fina möjligheter till fortsatt utveckling från prototyp till faktisk försäljning."

2: Melt It Down UF, Fridagymnasiet. (Återvinner platsavfall och gör nya produkter av plasten.)

"UF-företagets affärsidé ligger helt rätt i tiden då de sökt efter innovativa lösningar för att på ett hållbart sätt använda våra resurser bättre. Att på kort tid - komma långt - och faktiskt kunna producera säljbara produkter på bara ett halvår  är imponerande. Plastic är kanske Fantastic - trots allt!"

3: Snabbremmen UF, Uddevalla Gymnasieskola. (Har utvecklat en prototyp till en "snabb" vapenrem - som knäpps av för att snabbt få geväret redo, t ex vid eftersök)

"En innovativ produkt till en hängiven målgrupp, och juryn ser stor potential på en spännande marknad. UF-företaget revolutionerar och utvecklar en befintlig produkt som - i ljuset av Snabbremmen UF:s innovation - borde utvecklats för länge sen!"

 

Årets Samhällsentreprenör. Tävlingsvärd: Länsförsäkringar Älvsborg.

1: Sexual Health UF, Fridagymnasiet. (Föreläser och upplyser om sex, sexualitet och sexuell identitet - först och främst i tjejgrupper, 13-15.)

"Företaget har tagit sig an en stor samhällsutmaning på ett unikt sätt genom sina starka personligheter. Genom att gå rakt på sak, utan att det för den skull behöver bli jobbigt eller obekvämt presenterar vi här stolt vinnaren av tävlingen Årets Samhällsentreprenör. Vinnaren är: Sexual health UF"

2: Vad spelar det för roll UF, Fridagymnasiet. (Föreläser om kroppsideal och värderingar. Jobbar för större fysiskt och mentalt välbefinnande hos ungdomar)

"Genom personliga erfarenheter och lärdomar lyfter de sin tjänst till en högre nivå. Viljan och drivkraften att hjälpa andra lyser starkt igenom i deras affärsidé och det går inte att ta miste om det personliga engagemanget. Detta starka avtryck gör att 2:a platsen går till: Vad spelar det för roll UF."

3: Sinneskassen UF, Fridagymnasiet. (Föreläser om psykisk ohälsa och säljer även en tygkasse som syftar till att uppmärksamma frågan.)

"Detta företag har lyckats fånga både samhällsnytta med ett bra ekonomiskt tänk. Idén i sig är inte unik men företaget har ändå lyckats göra den till sin egen och utvecklat denna genom smart profilering och paketering. 3:e platsen går till Sinneskassen UF."

 

Årets Startup. Tävlingsvärd: Innovatum Startup & UF Alumni

Priset till "Årets Startup-företag" gick till: Crispy Sea UF från Strömstad Gymnasium. Grattis!

(Crispy Sea UF tillverkar egenhändigt gjorda chips, gjorda av alger från Kosterhavet utanför Strömstad.)

 

Årets UF-företag. Tävlingsvärd: Swedbank

1: FruitGuard UF, Strömstad Gymnasium. (Säljer en vara som är lösningen för att få frukt och grönt att hålla längre. Följ dem på facebook!)

"För en hållbar affärside med ett hållbart tänk. Med ett brinnande intresse var de i sin fina presentation i sitt esse. För att bidra till ett hållbart samhälle och minska fruktsvinn, lägg denna produkten i ditt fruktfat så håller frukten. Det blir winn winn."

2: Crispy Sea UF, Strömstad Gymnasium. (Crispy Sea UF = egenhändigt gjorda chips, gjorda av alger från Kosterhavet utanför Strömstad.)

"För en genomarbetad och energigivande presentation där den digitala presentationen stöder den muntliga. Ni har visat att ni kan sälja en ny produkt som ni tagit fram själva och som bevisligen fungerar på en kommersiell marknad."

3: Crispy UF, Birger Sjöberggymnasiet. (Crispy UF = säljer egenhändigt gjorda äppelchips, där äpplena har räddats från att slängas bort i matvaruaffärer)

"För att ni har förstått hur man utvecklar en produkt när ni märkte att svinnet var stort och för att ni har tagit ett ansvar för ett samhällsproblem och arbetar för att ta tillvara de produkterna vi idag inte använder i den utsträckningen vi kan. Tack för en fin genomarbetad presentation med allt från kläder till innehåll."

 

- - - 

 

Efter tävlingsdagen har även ÅRETS KOOPERATIVA FÖRETAG avgjorts och vinnare blev:

Vad Spelar Det för Roll UF - Fridagymnasiet, Vänersborg.

Årets Kooperativa Företag belönar det företag som jobbar med samarbete, schysta värderingar och hållbarhet på ett bra sätt. Tävlingsvärd är Coompanion - som bl a jobbar  med kooperativt företagande.

Motivering Årets kooperativa UF företag:

"Med stort engagemang och vilja att dela sin kunskap med många människor har de genom sina egna erfarenheter skapat och paketerat en tjänst som levererar stor samhällsnytta både på kort och lång sikt. Företagarna har genom sitt goda samarbete skapat en hållbar affärsidé, byggd på egna erfarenheter blandat med kunskap från samarbetspartners. Företaget är starkt värderingsstyrt och drivs med tydligt inflytande och delaktighet."

FLER EVENT

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.