Tidernas alumner

40 år av unga entreprenörer

Läs om tidernas alumner här nedan

Joel Svensson, Partykungen
Gävleborg
Från Gävle kommer Joel Svensson, grundare och vd för Partykungen. De är en av nordens största försäljare av maskeradkläder och partyprylar med en omsättning på 203 miljoner kronor, med sikte på flera europeiska länder. Rutinen för företagande på internet lades kanske till grund hos UF-företaget år 2005, med affärsidén att sälja hemsidor.
Oliver Lundberg, Gotlandschips
Gotland
Tryffel & parmesan, gräddfil & ramslök och havssalt är några av smakerna på Gotlandschips, gjord på gotländsk potatis i en 100 procent fossilfri produktion. Oliver Lundberg, tillsammans med systern Emelie, grundade företaget 2018 och har sedan dess landat på fler och fler snackshyllor i butiker runt om i landet. Tre år tidigare var han ekonomiansvarig i UF-företaget Gute bryggerier UF, som skapade en guide för gotländska ölbryggerier.
Annika Sund, Leksands knäckebröd
Dalarna
Med 1817 som startår har Leksand knäckebröd djup erfarenhet av att baka knäckebröd. Företaget har sedan starten funnits i familjen och Annika Sund är sjätte generationen, tillsammans med sin bror Peter som vd. Att entreprenörskapet går i familjen är tydligt – Annika drev Dalaklockan UF år 1987 och hennes son Niklas drev 2013 Hälsokross UF!
Niclas Winter Söderberg, Hojstyling
Fyrbodal
I en värld av kåpglas, kraschpuckar och trottelreglage finns Hojstyling, ett e-handelsföretag för tillbehör till motorcyklar. Bolaget drivs av två bröder, där den ena är Niclas Winter Söderberg med ett UF-förflutet. 2008 drev han och en gymnasiekompis Hojstyling UF, som var med och tävlade om Årets UF-företag på SM. Efter UF-året omvandlades det till ett aktiebolag och säljer nu MC-delar till hela Norden.
Victor Wessberg, Matgruppen Norden
Södermanland
Victor driver Wessberggruppen som innefattar bolagen Matgruppen Norden, Connecta Media och godismärket Elsas utvalda. UF-året 2011-2012 lade grunden till Victors resa och det som började med ekologiska hår- och hudvårdsprodukter på nätet genom Vieverte UF har nu byggts vidare till ett riktigt äventyr med flera företag. Sålda bolag innefattar bland annat kontorshotell, grossistverksamhet och fastigheter.
Viktoria Chan, VIKCTORIACHAN
Skåne
Från Shanghai till Ängelholm: Viktoria Chan har skapat ett klädmärke för den urbana kvinnan, med strukturerad enkelhet och modern elegans. Hennes kläder har bland annat burits av Prinsessan Madeleine, Gina Darawi och Martina Bonnier. Mellan 2007 och 2008 drev hon UF-företaget Kick n Hit UF, där UF-företaget tog fram en fjäderboll som man kunde kicka med istället för en fotboll, som också utvecklade balanssinnet.
Jacob Torell, Next Step Group
Göteborg
Next Step Group bygger bostäder för framtiden: Nya Hovås, Wendelstrand och GoCo Health Innovation City. Grundarna Jacob Torell och Joakim Garfvé började med en bastubåt år 2004 som gav mer erfarenhet än framgång, och idag bygger de nya innovativa stadsdelar för framtidens boende. Lite som Jacob Torells UF-företag mellan 1994 och 1995, med idén att segla längs med västkusten och arrangera evenemang. Något som kanske inte blev riktigt som tänkt, men gav god erfarenhet.
Joakim och Linnea Söderling - Smiling Group
Kronoberg
Du har kanske sett cashewnötterna på hyllan med den orange loggan i någon av de stora matbutikerna, kanske till och med plockat någon med smak av havssalt eller chili. Smiling Group startade 2013 med en idé om att sälja cashewnötter direkt från odlarna i Gambia för att skapa arbetstillfällen för hela samhället – och det gick vägen. Linnea och Joakim Söderling, som tidigare drev varsitt UF-företag, utgör hälften av företaget som arbetar vidare för schyssta snacks.
Pawel Gentek, Städarna Västerås
Västmanland
En ung vd, men inte orutinerad på positionen, är Pawel Gentek, som grundat Städarna Västerås och ansvarar för all verksamhet. Sedan starten januari 2018 har de haft en lysande utveckling i en konkurrensutsatt bransch. Rutinen kommer kanske från år 2016 – 2017, då han var vd för Time4Work UF, en förmedlare av extrajobb för ungdomar mellan 16 och 25. De vann också Årets samhällsentreprenör på Västmanlands regionala UF-mässa.
Gustav Nordlindh, Royal Streaming
Uppsala
Har du tänkt på hur det låter när du går in i en butik eller på en restaurang? Vilken musik som spelas? Detta är någonting som Royal Streaming arbetar med varje dag. UF-alumnen Gustav Nordlindh drev tillsammans med tre kompisar UF-företaget Sms-service som gav dem en tredjeplats i SM. Sedan 2006 driver han Royal Streaming som ljudsätter butiker, hotell, restauranger och andra offentliga lokaler över hela världen med designad musik. Bland kunderna finns Stadium, Acne, 7-11, Daniel Wellington och Apoteket med flera.
Emma Arnesson, Hej främling!
Jämtland
Från Luleå till Malmö finns Hej främling!, en organisation som anordnar aktiviteter med målet att främja integrering och inkludering. Grundat av Emma Arnesson i Jämtland erbjuds workshops, föreläsningar och inspirationsdagar till företag. Två UF-företag har hon också drivit: TOK Headwear UF och Gröna Silva UF. Den ena affärsidén var att sälja moderiktiga pannband och den andra ekologiska tygkassar – om UF-året säger hon: ”Jag blev helt såld på konceptet, tjänade bra med pengar och utvecklades enormt mycket som människa. Den blyga lilla Emma växte under UF-året till en person som vågade ta för sig i livet.”
Jacob Westerlund, Wilson Creative
Kalmar
Den digitala reklambyrån Wilson Creative med grundarna Jacob Westerlund och Fredrik Löfgren började sin bana som ett UF-företag i Kalmar län. De åkte till SM år 2006 och är idag tävlingsvärdar för kategorin ”Digital Kommunikation” på Ung Företagsamhet Kalmar läns regionala mässa. Med kontor i Kalmar och Stockholm jobbar de med kommunikation för den digitala generationen.
Christoffer Olsson, Felix Sällström, William Wolff - Relode
Halland
Från UF till AB, det är Relode. De tre killarna från Halmstad drev 2014 ClickNShake UF med affärsidé att sälja en speciell sorts träningsshaker, och gick hela vägen till SM där de bland annat träffade Prins Daniel. Det UF-företaget omvandlades sedan till Relode, som de vann Familjen Spendrups Stipendium med och idag växer de så de knakar med en första damkollektion lanserad 2019.
Erik Fjellborg, Quinyx
Örebro
Vissa företag känner man inte till, men finns i bakgrunden till mycket runt omkring oss. Ett sådant är Quinyx, som har skapat en mjukvara för schemaläggning som finns hos bland annat McDonald’s, Espresso House och DHL. Grundare och vd Erik Fjellborg startade Quinyx som ett UF-företag och idag har de kontor i Storbritannien, USA, Skandinavien, Tyskland och Nederländerna.
Jonna Nyberg, Retorikverkstaden
Skaraborg
Säg vad du menar, mena vad du säger – Retorikverkstaden är experter på det sagda ordet. Det gäller alltifrån digitala och fysiska föreläsningar och utbildningar inom modern presentationsteknik, intern och extern kommunikation, bemötande, arbetsplatskultur och konsten att hantera svåra samtal. Kunderna finns inom alltifrån offentlig sektor till näringsliv och privatpersoner. Grundaren Jonna Nyberg, idag med två medarbetare, drev ett UF-företag som skapade en reklamfilm om Skövde. Fotograf: Jesper Anhede
Ivan Martic, IM VISION
Jönköping
IMPROD UF såg dagens ljus i Vaggeryd, Jönköpings län. Ivan Martic startade ett UF-företag med affärsidén att leverera digitala led-lösningar, och efter gymnasiet valde han att driva vidare som ett företag, idag IM VISION. Idag expanderar de och levererar lösningar till evenemang och arenor som Dreamhack och HV71.
Daniel Wengbrand, Wengbrand Redovisning och Wrebit
Älvsborg
Årets företagare i Ulricehamn 2017 blev Wengbrand Redovisning och Wrebit – Sveriges enda kompletta bokförings- och faktureringsapp. David Wengbrand är delägare i redovisningsbyrån med grundandeår 1989, av Kjell Wengbrand, och grundare och vd för Wrebit. Sitt UF-företag drev han 1999/2000, UF Prolight som sålde elektriska ljusstakar och som kom till Stockholm för SM.
Shanga Aziz, Locker Room Talk
Östergötland
SM-vinnaren från 2017, fått stöd från Zlatan – det är Locker room talk. Startat av Shanga Aziz och Rogerio Silva med målet att bygga schyssta attityder och bra snack i omklädningsrum, istället för den ibland hårda och nedvärderande tonen som finns. Efter sitt UF-år omvandlade de och driver vidare sitt arbete, och har bland annat fått BRIS-priset, Stipendiet Kompassrosen och Shanga Aziz har fått tala vid FN:s kvinnokommission.
Amanda Mattsby, Explore a little more
Norrbotten
Med säte i Gällivare finns Explore a little more som drivs av Amanda Mattsby, en digital entreprenör med många bollar i luften. Ena dagen håller hon ett webbinarium om sociala medier, en annan föreläsningar om företagande och den tredje fotografering. Talangen för mångsyssleri syntes kanske redan i UF-företaget, Andra Bullar UF 2008/2009, med affärsidé om ett kvälls- och helgöppet kafé med olika liveframträdanden.
Joel Renander, Iservice
Värmland
Vi har alla varit med en trasig mobilskärm eller ett batteri som laddar ur på en halv dag. För de som har kunskap i att laga smarta telefoner är dagens teknikanvändning en stor möjlighet – någonting som iService i Karlstad har tagit fasta på. Joel Renander, tillsammans med Josef Hallquist, startade 2012 UF-företaget Screenfix. Efter UF-året fick de möjlighet att köpa iService och idag har de fyra anställda på plats i Bergvik.
Filip Tysander, Daniel Wellington
Uppsala
Under en backpack-resa till Australien 2006 träffade Filip Tysander en brittisk man som bar en Rolex-klocka tillsammans med ett randigt NATO-band. Mannens namn var Daniel Wellington och mötet blev starten på ett världsomspännande företag som 2018 omsatte två miljarder kronor. Entreprenörsresan började dock tidigare än så – 2004 drev Filip Tysander ett UF-företag som sålde salami, vilket gav mersmak:  ”UF-året blev startskottet till vad som senare skulle bli Daniel Wellington.”
Oscar Wilhelmsson, Bravissimo Agency
Blekinge Bromölla
Bravissimo Agency, eller fritt översatt en mycket bra byrå, har sin bas i Kristianstad med kunder som Bonnier och Kockens. De är en reklam- och webbyrå som tar fram kommunikation för alla plattformar, och som vunnit Årets Byrå 2020. Grundaren Oscar Wilhelmsson drev UF-företaget Wesix år 2009, med affärsidén att tillverka glas- och bordsunderlägg av återvunnen golvmatta.