Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Alumner prisas med Kompassrosen

Alumner prisas med Kompassrosen

Shanga drev UF-företaget Locker Room Talk UF tillsammans med Rogerio Silva hemma i Finspång. Nu har Kungen hyllat arbetet. Men han är inte den ende UF-alumnen som prisas.

Även Hazam Mostafa är en östgötsk UF-alumn som drev UF-företag på Katedralskolan i Linköping åren 2015-2016. Nu har han också fått motta Kompassrosen. Mostafa har tagit initiativ till Tjugaräddarliv, Life2mothers och Kvarter1 och brinner för jämställda rättigheter bland unga i Linköpings utanförskapsområden, såväl som i andra delar av världen.

– Jag har alltid drömt om ett samhälle där alla – oavsett kön, etnicitet, religion, bakgrund, sexuell läggning – får vara en del. Där likheter och olikheter tas tillvara. Så istället för att fokusera all min tid på att få höga betyg på universitet ändrade jag mitt mindset till att med hjälp av min kunskap från universitet förverkliga min vision, att göra världen till en lite bättre plats att leva på, säger Hamza Mostafa.

Shanga, 21 år, är en social entreprenör och UF-alumn. Han är grundare och ordförande för Locker Room Talk. En förening som startade 2017, då som ett UF-företag och i dag en ideell organisation med anställda på flera platser i landet. Shanga är uppväxt i Finspång. Med bakgrund i fotbollen fick han själv fick syn på en hel del kränkande beteenden och förväntningar på killar inom idrotten.

– När jag var 13 år fick jag träna med de äldre killarna. Där var det annorlunda, de snackade skit och kallade varandra för könsord. Risken att man blir en del av det var stor. När jag väl slutade spela såg jag problemen från ett annat perspektiv. Min lillebror spelade också fotboll, och jag ville inte att han skulle växa upp med destruktiva förväntningar på hur han bör vara som kille. Det var då idén föddes, säger Shanga Aziz och fortsätter:

– Jag har ett ansvar, både som man och som storebror. Jag har lovat mig själv att jag ska göra allt jag kan för att se till att fler killar vågar vara sig själva och vågar skapa sin egen bild av vad manlighet är. En ny manlighet där killar kan vara på flera olika sätt. Det är ett projekt som jag kommer ägna resten av mitt liv åt.

I år delas Kompassrosen ut för 13:e året i rad och hittills har 38 unga ledare fått stipendiet. Bakom stipendiet står Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. Kompassrosceremonin var den 24 april och stipendiet delades ut av H.M. Konungen på Kungliga slottet. Stipendiebeloppet uppgår till 50 000 kronor per stipendium som delas ut till unga ledare under 25 år. Pengarna ska användas till personlig- och ledarskapsutveckling.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.