Hem / Nyheter & Event / Brons till Sverige på EM för unga företagare

Brons till Sverige på EM för unga företagare

Sverige och företaget Grades of Glory UF som förenar läxläsning och idrott kom på en tredjeplats på EM för unga företagare som avgjordes i Tallinn på torsdagskvällen. Under två dagar har 38 företag från hela Europa tävlat i Tallinn.

I slutet av maj korades Grades of Glory UF, från Östra Reals gymnasium i Stockholm till svenska mästare i UF-företagande. Med ett nytt koncept som förenar läxhjälp med idrott har de under veckan tävlat om titeln europamästare. Totalt deltog cirka 200 elever med 38 företag från hela Europa som alla har drivit företag som en del av sin utbildning.  Sverige placerade sig på en tredjeplats, medan vinsten gick till Island och företaget E-14 Magma. På andra plats kom Storbrittanien med företaget ACE. Priset delades ut av Estlands premiärminister Taavi Rõivas.

Grades of Glory UF, från Östra Reals gymnasium i Stockholm, består av Alva Sundquist, Carl-Oscar Sturén, Erik Alenrud, Erik Nytell och Joakim Flink. De tog nyligen studenten och under sista läsåret på gymnasiet drev de UF-företag som en del av sin gymnasieutbildning.

Grades of Glory UFs affärsidé är att erbjuda idrottsföreningar läxhjälp i anknytning till träningar. Då blir läxläsningen både roligare för mindre studiemotiverade unga, och mer lättillgänglig för de som annars kan ha svårt att hinna med både idrott och skola. I dagsläget har tre föreningar köpt in konceptet och Grades of Glory har erbjudit läxhjälp till föreningarnas unga vid 85 tillfällen. Själva beskriver UF-företagarna det som att de vill vara en länk mellan skolan och idrotten, en länk som idag saknas.

  • Det har varit ett otroligt år som slutade bättre än vi någonsin kunde hoppas på. Från att vi trodde att det aldrig skulle funka till att vara tredje bäst i Europa. Trots tredjeplatsen känner vi oss som vinnare! Sa företagarna efter att resultatet offentliggjorts.
     
  • Jag är så otroligt stolt över det svenska laget. Intresset för företagande och entreprenörskap är redan stort bland svenska ungdomar men jag hoppas att Grades of Glory kan inspirera ännu fler att förverkliga sina idéer, säger Cecilia Nykvist, vd för Ung Företagsamhet Sverige.

EM anordnas årligen av organisationen Junior Achievement-Young Enterprise, JA-YE Europe.38 länder tävlar med sina bästa studentföretag och en jury bedömer en i förväg insänd företagsrapport, ungdomarnas muntliga presentation av sin verksamhet, agerande i monter och till sist en tuff juryutfrågning av företagsmedlemmarna om deras lärdomar och reflektioner kring företagaråret. Elever har drivit sina företag som en del av sin utbildning.

Fakta om EM för unga företagare

  • Europamästerskapet har föregåtts av 24 regionala tävlingar i hela Sverige. De bästa företagen från varje region gick sedan vidare till SM som avgjordes i maj där vinnarna i totalt 14 kategorier utsågs. Den mest prestigefulla kategorin är Årets UF-företag, och det är alltså detta vinnarbidrag som tävlat på EM i Tallinn.
  • I Tallinn har 38 företag från hela Europa som alla drivit studentföretag under senaste läsåret tävlat.
  • EM arrangeras av Junior Achivement Young Enterprise
  • I år har cirka 20 000 studentföretag drivits inom nätverket Junior Achivement i Europa.  Av dessa kommer cirka 200 elever att delta på EM i Tallinn.
  • I Sverige drev 21 901 gymnasieelever, 6 709 företag läsåret 2013/2014.

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.