Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Carl Johan är årets Uppsala-student

Carl Johan är årets Uppsala-student

Carl Johan Carsten Carlberg tilldelas Anders Walls stipendium ”Årets Uppsalastudent” på 100 000 kronor. Priset är ett av flera årliga stipendier som delas ut.

Anders Walls Stiftelse grundades 1981 och delar varje år ut stipendier till unga begåvningar inom områdena natur­vetenskaplig forskning, Ung Företagsamhet, landsbygdsutveckling, internationella studier samt musik. Sedan starten har stiftelsen delat ut cirka 60 miljoner kronor i stipendier och bidrag.

Carl Johan studerar sjunde terminen vid civilingenjörsprogrammet i system i teknik och samhälle vid Uppsala universitet. Stipendiet delas ut i samband med Anders Wall-föreläsningen i entreprenörskap i Uppsala den 19 november.

Carl Johan har bl.a. varit drivande i integrationsprogrammet Engineer to Engineer, en del av föreningen Engineers without borders. Projektet utgör en plattform för nyanlända ingenjörer att komma i kontakt med svenska företag och organisationer och syftar till snabbare integration i det svenska samhället. Under Carl Johans ledarskap har integrationsprojektet vuxit ekonomiskt till att omfatta en större programverksamhet med arbetsmarknadsdagar, workshops för CV-skrivande och intervjuteknik samt etablerandet av praktikplatser för nyanlända vid universitetet. Vid sidan av studierna har Carl Johan även varit aktiv som marknadsföringsassistent och fanbärare vid Södermanlands-Nerikes nation. 

Hur kommer det sig att du brinner särskilt för Engineer to Engineer?

– För att det är fruktansvärt när människor får lida av omständigheter de inte kan påverka. Inom Engineer to Engineer kunde vi hjälpa asylsökande att komma in på arbetsmarknaden och få tydliga resultat i form av glada människor. Det var fantastiskt! Dessutom är gruppen engagerade magisk vilket gjorde varje möte roligt.

Ett utbytesår till Ecuador under gymnasietiden gjorde stort intryck på Carl Johan. Där fick han upp ögonen för att människor har olika förutsättningar och engagemanget att göra något åt detta väcktes. När han senare reste runt i Sydamerika drabbades hans gamla ”värdstad” av en jordbävning. Han begav sig då dit och arrangerade ett nödprojekt som samlade in pengar och köpte in förnödenheter. 

– När jordbävningen drabbade Ecuador var UNHCR och Röda Korset mycket snabbt på plats och gjorde ett enormt viktigt jobb. Sedan dess har jag drömt om att få arbeta för ett FN-organ men i en roll där jag kan använda min kompetens som tvärvetenskaplig ingenjör. Men drömmar har jag många av och så länge jag får göra något där jag känner att jag får bidra till att förbättra samhället är jag öppen för det mesta.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.