Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Hållbarhetsföretag från Gnosjö vinner SM i Ung Företagsamhet 2022
Sm ung företagsamhet

Hållbarhetsföretag från Gnosjö vinner SM i Ung Företagsamhet 2022

Sverige vassaste unga entreprenörer är nu korade. En maskin som minskar återvinningscentralernas deponi med 50 procent tog storslam på SM i Ung Företagsamhet, som för första gången arrangerades i Göteborg. Emil Falk, Selma Hästmark och Lucas Rundén i Noll Deponi UF från Gnosjö vann det stora SM-guldet i kategorin Årets UF-företag samt ytterligare tre titlar och ska nu representera Sverige i EM i sommar.

Trion jublade högt när de under en direktsänd galamiddag sent under tisdagskvällen fick beskedet om segern i Årets UF-företag under SM i Ung Företagsamhet med sitt UF-företag Noll Deponi UF. Då hade de redan vunnit Årets ekologiskt hållbara UF-företag, Årets monter och Årets tjänst.

- Det känns helt fantastiskt! Vi är stolta och hedrade med tanke på alla duktiga företagare som har deltagit i SM. Men vi har haft duktiga rådgivare som har coachat oss och vi har spenderat mycket tid på vår affärsidé, säger Emil Falk, vd på Noll Deponi UF.

Affärsidén, en maskin som separerar glas från dörr- och fönsterkarmar, föddes efter ett besök på en återvinningscentral. Där berättade personalen att deras största problem var deponin, avfall som inte kan återvinnas eller återanvändas, och att hälften av avfallet är just fönster och dörrar med glas i då det inte gick att separera på något bra sätt. Företaget löser detta problem på ett förtjänstfullt sätt, genom att krossa glaset i fönsterrutan. Tack vare segern i Årets UF-företag får de nu representera Sverige i EM i Tallinn 12-14 juli.

- Det känns otroligt! Vi hoppas ta hem segern till Sverige, säger Emil Falk.

Totalt medverkade 226 UF-företag på SM i Ung Företagsamhet på Svenska Mässan, som för första gången avgjordes i Göteborg,

-  Så glädjande att se att ett hållbarhetsföretag återigen vinner SM! Stort grattis till alla vinnare, och framför allt till Emil, Lucas och Selma som verkligen visar vad Ung Företagsamhet och entreprenörskap handlar om. De har genom sann Gnosjöanda, sett ett behov och skapat en smart affärsidé, innovation och lösning på en global hållbarhetsutmaning. Imponerande, säger Cecilia Nykvist, vd Ung Företagsamhet Sverige.

ungforetagsamhet.se/sm-2022 finns alla vinnare och nominerade samt vinnarcitat. För bilder från SM i Ung Företagsamhet se vårt Flickr-konto.

 

Alla vinnare (kategori, UF-företag, skola, region)

Årets UF-företag: Noll Deponi UF (Gnosjöandans kunskapscentrum/Jönköping)

Årets ekologiskt hållbara UF-företag: Noll Deponi UF (Gnosjöandans kunskapscentrum/Jönköping)

Årets UF-lärare: Bella Gillenäng (Mimers Hus Gymnasium/Handelsprogrammet/Göteborg)

Årets hantverkare: Kostersalt UF (Strömstads gymnasium/Fyrbodal)

Årets innovation: Sanitär servering UF (Lugnetgymnasiet/Dalarna)

Årets monter: Noll Deponi UF (Gnosjöandans kunskapscentrum/Jönköping)

Årets reklamfilm: Focus Resource UF (Skvaderns gymnasieskola/Västernorrland)

Årets socialt hållbara UF-företag: Play the game UF (Torsbergsgymnasiet/Gävleborg)

Årets säljare: Vera Ulveström (BReady UF/Hitachigymnasiet/Dalarna)

Årets tjänst: Noll Deponi UF (Gnosjöandans kunskapscentrum/Jönköping)

Årets UF-skola: Peder Skrivares skola i Varberg, Halland 

Årets vara: Nordic-T UF (Kunskapsgymnasiet Norrköping/Östergötland)

FedEx access award: Ge skydd UF (Hälsingegymnasiet/Gävleborg)

Årets affärsplan: Åre Längdlektioner UF (Jämtlands gymnasium Åre/Jämtland)

Årets tillväxtföretag: Werrano UF (Östra Reals gymnasium, Stockholm)

Årets årsredovisning: Photo by Trimmel UF (Viskastrandsgymnasiet/Älvsborg)

Från UF till AB-stipendiet: Gottlery (Göteborg)

Årets unga ledare: Johan Hedlund (Handla Lokalt UF/Rudbecksgymnasiet/Skaraborg), Nora Ernestrand (LockIt UF/Aspero Idrottsgymnasium, Karlskrona/Blekinge), Lukas Lindgren (Mr.Mist UF/Elof Lindälvs gymnasium/Halland), Anna Öhgren (Skyltglad UF/Sundsvalls gymnasium, Hedbergska/Västernorrland), Isak Betzholtz (Lättstekt UF/Nyköpings Enskilda gymnasium/Södermanland)

SvD:s affärsbragd: Truecaller, Alan Mamedi och Nami Zarringhalam

 

Presskontakt
Olov Hallberg, kommunikationsansvarig, olov.hallberg@ungforetagsamhet.se
 0736407526

Om SM

Under två dagar har 777 UF-företagare från hela Sverige tävlat om SM-guld i 18 kategorier, samtidigt som de också visade upp sina företag på en mässa öppen för allmänheten. Under invigningen medverkade även Prins Daniel, som sitter i Ung Företagsamhets styrelse och det hölls även i en nationell lärarkonferens samt flera event även för grundskolan under evenemanget.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.