Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Jonas Eriksson hyllar Ung Företagsamhet inför ny säsong av Draknästet
jonas eriksson domare entreprenör draknästet svt ung företagsamhet

Jonas Eriksson hyllar Ung Företagsamhet inför ny säsong av Draknästet

Han imponerades av de tidigare UF-företagen i Draknästet förra året och hoppas på fler i kommande säsong. För Jonas Eriksson är entreprenörskapet inte bara viktigt för Sveriges framtid – det underlättar även när man ska tampas med bångstyriga fotbollsdivor.

Entreprenören och en av Sveriges främsta fotbollsdomare genom tiderna, Jonas Eriksson, är en av fem drakar i Svt:s Draknästet som re-lanserades förra året och gjorde stor succé. 

Det gjorde även Gottlery, Rawstraw, och RedLocker, som alla drivs av kvinnor och startade sina resor som UF-företag och lyckades gå därifrån med investeringserbjudanden. De senare fick med sig investeringar från alla fem drakar och gjorde stort intryck på Jonas som idag har månatliga avstämningar med bolaget.
– Liza och Clara på RedLocker klev in med ett sånt självförtroende och golvade oss, trots att vi var trötta, hungriga och ville åka hem. Att de fick alla med sig är sensationellt. Att jag som är medelålders man och långt från målgruppen ändå förstår behovet säger något om kraften i deras idé, säger han.

"Ung Företagsamhet är otroligt viktigt"

Jonas och drak-kollegan Shervin Razani valde även att erbjuda Rawstraw investering i programmet. Att tre företag, som alla startades som UF-företag, imponerade så mycket överraskar inte Jonas Eriksson.
– Jag försöker säga till alla hur otroligt viktigt Ung Företagsamhet är för att skapa inspiration och sätta igång tankebanorna. Det är inte så svårt att starta företag, det svåra är att ha en bra affärsidé och att genomföra den. Att våga testa. Ju tidigare man börjar öva på det desto bättre. Precis det som Ung Företagsamhet gör, säger han.

– En av mina döttrar ska börja tvåan på gymnasiet nu och ska driva UF-företag. Hon har redan börjat tänka på idéer och ställer frågor och utmanar mig med frågor. Den kreativiteten är så spännande, alla idéer som man knådar, skalar bort och flyttar tills man hittar rätt.

LÄS MER: Noll Deponi tog två EM-guld - har skapat årets innovation

För honom är det givet att det borde satsas mer på lära ut och öva på entre­prenörskap i skolan – och det handlar inte bara om företagande. Kunskaperna däri­från hjälpte honom även i domarkarriären.
– En entreprenör är ingen eremit, man lär sig hantera och kommunicera människor på olika sätt och vara nog­grann. Precis som på fotbollsplanen när jag skulle leda 22 starka personligheter. Man får också lära sig att anpassa sig, vil­ket också behövs under en fotbollsmatch. Och tålamod. Det behövs som entreprenör och på fotbollsplanen.

"En entreprenör är ingen eremit"

Att få fram fler entreprenörer eller lära fler om entreprenörskap är enormt viktigt för Sveriges framtid, enligt Jonas, ännu mer så efter pandemin tror han.
– Jag är övertygad om att det är genom det som många av framtidens företag, som löser problem och ser till att folk har jobb, kommer startas. För 10-15 år sedan visste ingen vad en entreprenör var, men idag är det helt annorlunda. Det finns otro­ligt många unga förebilder, säger han.

I höst är det dags för en andra säsong av Draknästet och inför inspelningarna var Jonas hoppfull om ännu vassare företag.
– Det ska bli kul och framförallt tror jag att det kommer vara en större bredd på företagen. Det är väldigt många fler sökande i år.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.