Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Meriterad jury till nationella finalen av Skolhackathon

Meriterad jury till nationella finalen av Skolhackathon

”Det klimatneutrala samhället” är årets uppdrag i Skolhackathon och den nationella finalen hålls den 9 februari.  Nu är det klart vilka som sitter i juryn.

Skolhackathon är ett koncept där grundskoleelever får känna delaktighet i aktuella samhällsutmaningar och samtidigt lära sig mer om innovation, demokrati och entreprenörskap på ett kreativt och lustfyllt sätt. Bakom initiativet står Ung Företagsamhet och Svenska Science Centers.  ”Det klimatneutrala samhället” är årets uppdrag och den spännande finalen äger rum digitalt den 9 februari.  

Det hela startar med att elever i årskurs 4–6 arbetar med Ung Företagsamhets läromedel Vårt Samhälle. Därefter börjar processen med att bygga och skissa fram sin prototyp och slutligen går eleverna in i Minecraft Education* för att bygga upp sitt samhälle. Om skolorna önskar, tävlar eleverna med sitt bidrag i en regional tävling där vinnande klass går vidare till den nationella finalen. 

Minecraft Education är en skolversion av spelet Minecraft som många elever har spelat eller hört talas om. Funktionerna är anpassade för klassrummet och för att stimulera elevernas kreativitet, samarbete och problemlösning i en digital miljö. 

– Att unga tidigt lär sig att de kan påverka och forma sin omvärld och att de har inflytande över hur deras framtid utformas är ett värdefullt bidrag till skolans värld. De entreprenöriella kompetenser eleverna tidigt lär sig har ett positivt inflytande på hur de tillgodogör sig kunskap och hur de engagerar sig i sitt skolarbete, säger Therése Axelsson, Grundskoleansvarig, Ung Företagsamhet i Sverige.  

Årets prominenta jury består av: 

Karin AaseKarin Aase

är Enhetschef för Handel och hållbarhet hos arbetsgivar- och branschorganisationen Teknikföretagen och har tidigare arbetat på Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. Hållbarhet, oavsett om det gäller miljö, sociala aspekter eller ekonomi, är en hjärtefråga för Karin. Hon brinner för att skapa gynnsamma förutsättningar som möjliggör för teknikföretag att lösa viktiga samhällsutmaningar och bidra till bättre livskvalitet, hälsa och miljö. 

Lena Fritzén lena fritzén

är professor i pedagogik och verkställande ledamot i Familjen Kamprads stiftelse som grundades 2011 av Ingvar Kamprad och hans familj. Stiftelsens ledord är verklighetsnära och till nytta för de många människorna. Stiftelsen stödjer forskning och utbildning, bland annat inom områdena entreprenörskap och miljö. Lena, som också är mellanstadielärare, brinner för kreativa lärandemiljöer där ungas kreativitet tas till vara. Det är genom ungas samhällsengagemang som vi kan skapa ett hållbart samhälle, nu och för framtiden.  

Taufeeq Saleh taufeeq saleh

startade UF-företaget SOBB förra hösten tillsammans med vännerna Viktor Karlsson, Kristian Westfeldt och Johan Lysemark. Idag driver han vidare företaget, som numera heter Emploify AB, på egen hand. Affärsidén bygger på en app som hjälper unga, som ännu inte hunnit bygga upp ett kontaktnät, att hitta sommarjobb. SOBB UF vann SM i Ung Företagsamhet vilket tog dem vidare till Gen-E (EM i Ung Företagsamhet) där de vann silver i "Company of the Year". Taufeeq, som genom sitt entreprenörskap vill hjälpa människor och skapa stora samhällsförändringar, tog dessutom hem pris som "Årets unga ledare”.  

Thomas Floberg Thomas Floberg

är vice vd, marknads- och operativchef på Microsoft i Sverige samt medlem i den svenska ledningsgruppen. Thomas har arbetat på Microsoft sedan 2006 i olika befattningar, både i Sverige och USA.  En fördjupad förståelse för hur teknik kan förbättra samhället bland barn och unga och att alla ges lika förutsättningar till utbildning och en karriär inom STEM (Science, Technology, Engineering och Mathematics) är något Thomas brinner för och vill bidra till.  

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.