Partiledare hyllade Skolhackathon-vinnarna
Sverigevinnarna i Skolhackathon i Minecraft från Robertsfors fick under fredagen besök från Miljöpartiets nytillträdda språkrör Amanda Lind. Under träffen på Tingshuset i Ånäset fick eleverna från Nybyskolan presentera sitt prisade klimatneutrala samhälle – Nyby, ett hälsosamt samhälle att må bra i, för språkröret och andra besökare.
Det var tidigare under våren som årskurs 4 och 5 från Nybskolan blev svenska mästare i Ung Företagsamhet och Svenska science centers utbildningskoncept Skolhackathon i Minecraft. Utmaningen som alla deltagande klasser hade fått var att skapa klimatneutrala samhällen, först som fysiska prototyper och sedan bygga upp prototyperna i Minecraft education. Det som fick Nybyskolan att sticka ut bland de andra tävlande klasserna var deras innovativa lösningar kring biogas och fokuset på hälsa – både fysisk och psykiskt. Invånarna i deras samhälle har bland annat ett gemensamt gym där maskinerna genererar el och människorna har kortare arbetstider.
-Det är fantastiskt att se elevernas framtidsvisioner och hur de tänker på hållbarhet. Det är imponerande hur kreativa de är och hur de har samarbetat i klassen, säger Amanda Lind, språkrör för Miljöpartiet som hade bjudit in klassen till att tala. På plats på tingshuset i Ånäset befann sig politiker, föräldrar och allmänheten som var intresserad av att lyssna till och inspireras av elevernas arbete.
-Det är jätteviktigt att elever får arbeta med dessa frågor i skolan och att de blir motiverade av att arbeta och vågar presentera sina idéer och arbete, fortsätter Amanda. Efter presentationen fick eleverna vara med och svara på frågor om framtidens samhällen tillsammans med Lind. I en intervju med tidningen Västerbottens Mellanbygd säger språkröret även:
-Jag tror det är viktigt att eleverna känner att deras arbete, deras visioner, tas på allvar. Att de får en chans att göra ett jobb som blir större än att det stannar i klassrummet.
Skolhackathon-klassen ställde även ut sitt arbete under SM i Ung Företagsamhet tidigare i maj. Under mässan berättade representanterna om hur de kom fram till sitt klimatneutrala samhälle för såväl besökare som politiker som var på plats och besökte deras monter.
-Precis som Amanda Lind säger till tidningen Västerbottens Mellanbygd så tror vi på Ung Företagsamhet att det är viktigt att eleverna får en verklig mottagare av de projekt som skapas i klassrummet och att deras visioner får möta personer utanför skolans väggar. Med en verklig mottagare blir skolarbetet mer autentiskt och på riktigt, säger Julia Forsberg, regionchef på Ung Företagsamhet i Västerbotten.
Nybyskolan blev även under SM i Ung Företagsamhet inbjuden till att besöka riksdagen och presentera sitt klimatneutrala samhälle för riksdagsledamöter.
Vi ser framemot att få fortsätta följa Nybyskolans resa, och visst missar du inte att vi öppnar anmälan till nästa års Skolhackathon den 11 augusti, då är temat ”AI-topia en värld där artificiell intelligens spelar en central roll i samhället och påverkar alla aspekter av människors liv”.