Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Ungas förtroende för demokratin i fokus på panelsamtal med Ung Företagsamhet under Järvaveckan

Ungas förtroende för demokratin i fokus på panelsamtal med Ung Företagsamhet under Järvaveckan

Hur kan vi återskapa ungdomarnas förtroende för demokratin? Det var temat för ett seminarium under Järvaveckan där Ung Företagsamhets vd Tove Jarl medverkade i panelen.

Det var organisationen Debating Europe som arrangerade seminariet med panelsamtal, där deras rapport ‘2024 Voices – Citizens Speak Up!’ var utgångspunkten. I rapporten har över 2 000 unga personer från sju länder, Belgien, Frankrike, Tyskland, Polen, Spanien och Sverige delad med sig av sin syn på fyra centrala frågor för Europa; ekologisk omställning, demokratisk representation, inkluderande tillväxt och ökad säkerhet.

I panelen fanns, förutom Tove Jarl, vd på Ung Företagsamhet, Sara Övreby, Public Policy and Government Relations Manager på Google, Ida Drougge (M), riksdagspolitiker, och Lorentz Tovatt, Programchef för hållbar energi på forskningsorganisationen Sustainable Innovation och tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet. Panelsamtalet moderades av Negin Azimi, alumniansvarig för Ung Företagsamhet samt eftertraktad moderator och föreläsare.

Förutom det övergripande temat blev det bland annat diskussion kring ungas engagemang i samhället, och risker för att det inte finns någon större uthållighet. Där lyfte Tove Jarl upp entreprenöriellt lärande och entreprenörskap som en viktig del.

- Jag är inte oroligt för ungas engagemang. När vi till exempel tittar på våra UF-företag, som slår rekord i år, är det många som skapar affärsidéer med fokus på samhällsfrågor där de verkligen vill göra skillnad. UF-företagarna tar saken i egna händer och väntar inte på reformer. Att lösa problem är just vad entreprenörskap handlar om, sa hon. 

- Sedan ser vi att det är viktigt att starta tidigt med entreprenörskap. Det skapar ett större engagemang och förståelse för samhället man lever i och är en del av. 

Här finns Debating Europes rapport.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.