
Wimmercranz hyllade Ung Företagsamhet på framtidsseminarium: ”Viktig samhällsinsats”
Hur ska ungas drivkrafter tas tillvara i samhällsutvecklingen - om entreprenörskap och hållbar innovation. Det var huvudtemat när Ung Företagsamhet Norrbotten och Sparbanken Nord samlade 150 personer från skolan, näringsliv och politiken i regionen för ett framtidsseminarium i samband med UF-mässan i Luleå Energi arena.
På scenen medverkade bland annat;
- Årets vinnare i Skolhackathon i Minecraft, Myranskolan klass 6 från Gällivare, som visade upp sitt samhälle med innovativa AI-lösningar.
- Elisabeth Backteman, Tillväxtverkets generaldirektör, som berättade om myndighetens satsning på kvinnors företagande – där flera projekt hålls tillsammans med Ung Företagsamhet.
- Sara Wimmercranz, entreprenörssprofil, medgrundare till BackingMinds och samhällsdebattör som först inspirerade kring sin egen entreprenörsresa och bjöd på framtidsspaningar innan hon tog plats i ett panelsamtal. Där medverkade även Elisabeth Backteman, Jens Lundqvist, vd Lundqvist Trävaru, Isa Camara Ponturo, ungdomskonsulent Region Norrbotten, Lotta Finstorp, landshövding Norrbottens län samt Tuva Nyström och Emilia Lindfors Brännström från Sunny Productions UF.

Att skapa såna mötesplatser är viktigt enligt Sara Wimmercranz som betonade vikten av ungas roll i samhällsutvecklingen efter seminariet.
- Ju mer föränderliga tider vi har desto mer öppna måste vi bli för att lyssna på de som kommer, de som är unga. De har helt andra perspektiv och som behövs, säger hon.
Sara Wimmercranz underströk även Ung Företagsamhets betydelse för Sverige – där 640 000 gymnasieelever drivit UF-företag sedan starten 1980 - och även vikten av att unga får utveckla sitt entreprenörskap redan på grundskolan.
- Ung Företagsamhet är en del av den svenska framgångssagan, att få unga människor att tänka stort. Ni gör en samhällsinsats som är helt ojämförbar, otroligt viktig och bra, säger hon.
- Det är fantastiskt när man kommer in på mässgolvet och får träffa alla ungdomar som på riktigt driver företag. Man tänker att det här är framtiden, det är så här vi skapar framtida arbetstillfällen.

Att makthavare hjälper till att nyansera vikten av entreprenörskap var en sak hon hoppades att åhörarna tog med sig efter seminariet.
- Fler måste förstå att entreprenörskap angår dem, för alla har en potentiell entreprenör inom sig. Ett blomstrande Norrbotten måste också byggas inifrån, inte bara att företag kommer utifrån och satsar här, säger hon.
Den andra: Öka UF-företagandet genom konkreta mål.
- Nu kan 34 % av gymnasieeleverna här driva UF-företag. Nästa år vill jag att det ska vara 60 % och året därpå 90 %. Det är egentligen jätteenkelt, det är bara beslut från rektor eller politiker. För jag är helt säker på att det finns lärare som vill jobba med det.
- Jag älskar UF och vill att alla ska ha det obligatoriskt i skolan att driva UF-företag. Det är inte bara att lära sig bli företagare, varenda beståndsdel i ett samhälle har beröringspunkt med företagande så det är en del av allmänbildandet tycker jag.