Bivaxfabriken drömmer om att vinna SM
Ännu en gång, Grattis! Nu ska ni till SM, vad har ni för mål?
Vi har ett flertal mål, först och främst är det såklart att vinna SM, vilket vi tror är fullt möjligt. Drömmen är att vinna SM! Vi ska jobba stenhårt nu för att kunna prestera så bra som möjligt på SM och att få representera Sverige i Europa. Men framförallt ska vi fokusera på att få större inflytande nu innan SM, vi har en hel del tankar kring vad vi vill göra, vi ska fokusera på att genomföra många av våra planer framåt. Företaget får inte står still nu i två månader, vi kommer kör på som vanligt om inte ännu hårdare för att visa att det är det här vi brinner för!
Hur kom ni på er affärsidé?
Det är lite konstigt egentligen, vi tänkte ut en affärsplan först. Vi visste att vi ville ha digitalt fokus och annonsera på Facebook för att på det sättet få trafik till vår hemsida men det vi saknade var en produkt som fyllde alla våra kriterier. Vi ville ha en produkt som vi kunde göra själva och som vi kunde spela in reklamfilmer med, marknadsföra på Facebook och som vi visste skulle kunna prestera på Facebook och samtidigt kunna skicka ut med post över hela Sverige. Vi ville också ha med hållbarhetstänket på produkten för att bidra till samhället. Vi sökte runt ett tag innan vi tillslut hittade bivaxdukar och kände då att det var den perfekta produkten som vi sökte efter.
Vad har ni lärt er under UF-året?
Vi har lärt oss väldigt mycket, svårt att säga en enstaka grej men framförallt att bemöta motgångar. Under året har vi haft ganska många motgångar, då vi haft tidsbrist på grund av att vi bara är två personer i företaget. Vi har behövt lägga massor av tid, men vi har gjort det till en lärdom genom att utveckla vår produktion under hela tiden, för att hela tiden bli effektivare och öka produktiviteten. Vi har också lärt oss massor om företagande, tex hur man hela tiden kan utveckla och förbättra företaget, säger Albin.
Vi har lärt oss att ta ansvar och kommit in i vuxenvärlden. Vi har fått möjligheten att möta helt nya personer, som vi inte skulle gjort utan UF-företaget och såklart utvecklas som personer. En stor omställning som gått fort, fyller Victor i.
Varför ska man driva UF-företag?
Det är en möjlighet där man genom företagandet kan utveckla sina egna intressen. Det är väldigt annorlunda från det traditionella sam- eller naturprogrammet, det blir verkligen en uppfriskning, man får så mycket mer energi av UF-kursen och det är just att man får bestämma själv hur man vill göra och lägga upp sitt eget schema som gör det så roligt. Det tycker jag är den största fördelen med att driva UF-företag, säger Albin
Victor fortsätter, jag skulle inte jämföra det med någon annan kurs i skolan, den här kursen är till för oss elever där vi har alla förutsättningar vi behöver för att kunna starta ett företag. Fokus ligger inte på att få bästa betyget utan det kommer av sig självt. Vi har satsat på företaget och tagit tillvara på det som finns i UF-kursen och det är grymt!
Har ni haft användning av UF-företagandet i andra kurser under året?
Albin som läser samprogrammet säger; UF-kursen har hjälpt mig att planera de andra kurserna, med UF-kursen måste man planera och tänka långsiktigt, det gäller att ha koll på datumen och det har jag kunnat ta med mig till de andra kurserna. Jag har blivit bättre på att planera och lägga upp min pluggtid inför prov och sen har såklart UF-företaget hjälpt oss att presentera saker bättre, vilket har varit positivt i svenskan. Det finns många fördelar!
Victor läser naturprogrammet och säger; Jag går på natur och jag känner att jag har utvecklats mycket i svenskan sen jag började med företaget, både skriftligt, muntligt och presentationsmässigt.
Hur mycket har ni tjänat under UF-året?
Omsättning ligger just nu på ungefär 280 000 kronor och vi har en hög vinstmarginal, men den har varierar lite under året. Vinstmarginal ligger på ca 60-70 %, eftersom att vi bara är två personer tycker vi att det utmärker sig. Hade vi vart fler personer i företaget hade vi personligen inte tyckt att det var en jättebedrift att omsätta 280 000 kr, men nu när vi bara är två personer blir det verkligt på ett helt annan nivå, det här har blivit vårt extra jobb nu.
Hur mycket lärarledd tid har ni haft under UF-året?
Albin säger; Vi har två 70 minuters lektioner i veckan. För mig blir det också lite speciellt då jag läser engelska 7 parallellt med UF-kursen, så jag kör varannan lektion, men det är egentligen inget som har påverkat UF-kursen. Vi brinner för företaget och entreprenörskap därför har vi sett det här mer som en fritidssyssla, eftersom vi tycker det är väldigt roligt väljer vi att lägga vår fritid på det här. Det har gjort att UF-lektioner blivit ett bra tillfälle att få tid att få guidning och samtidigt planera framåt. Vi har lagt ner mycket av vårt arbete under vår fritid helt enkelt.
Vad händer med ert UF-företag nu?
Nu ska vi fortsätta driva det vidare till ett aktiebolag, det kommer vi göra direkt efter studenten, vi kommer köra det på heltid och satsar fullt ut. Vi har stor potential framåt eftersom att tidsbristen har varit det som hindrat vår utveckling nu. Planen är att vi skaffar oss ett kontor i början av sommaren och sen blir det full fart med konto, produktion och lagerlokal i ett och samma.
Har ni några tankar kring utveckling av produkten?
Ja dels vill vi säkerställa kvalitén på produkten, det tycker vi att vi kommit ganska långt med under UF-året, från början var produkten inte lika bra som den är nu. Framförallt vill vi utveckla produktionen och kunna effektivisera den, just nu är den till och från ganska ineffektiv och vi spenderar väldigt mycket tid på att producera och det finns stor utvecklingspotential där.
Vi önskar Bivaxfabriken stort lycka till med uppladdningen inför SM!