Möjligheter inom UF-företagande

Utveckla UF-företagande 

UF-företagande är en utbildning som passar på alla gymnasieprogram. UF-året kan se lite olika ut för olika UF-elever och UF-företag men ramarna är desamma. Kanske känner du som UF-lärare att du vill utveckla UF-företagande på något sätt? Här finns två möjligheter beskrivna.    

Regler affärsidéer

Entreprenurial Skills Pass (ESP) 

Entreprenurial Skills Pass, ESP, är en internationell certifiering för UF-företagare. Som UF-lärare har du möjlighet att genom ESP ge dina elever internationella möjligheter. 
 
En ESP-certifiering genomförs i tre steg: 

Steg 1. Processutbildningen UF-företagande. Genom att arbeta i grupp och under vägledning av lärare och rådgivare från näringslivet startar och driver eleverna ett UF-företag. 

Steg 2. Självskattning. Genom en självskattning som genomförs i  slutet av UF-året får eleverna en möjlighet att reflektera över sina egna entreprenöriella kompetenser och utvecklingen under UF-året. Självskattningen mäter initiativförmåga, kreativitet, uthållighet, problemlösningsförmåga, självförtroende, initiativförmåga, ansvarstagande och samarbetsförmåga. 

Steg 3. Ett online-test. Efter slutfört UF-år och deltagande i självskattningen kan eleven delta i ett online-test som mäter kunskaper i företagande och företagsekonomi. Elever som blir godkända tilldelas ett ESP-certifikat. 
 
Läsåret 21/22 är ESP pausat på grund av teknisk utveckling,  mer information kommer hösten 22. 
 
Är du intresserad av att veta mer? Mejla esp@ungforetagsamhet.se

Internationella samarbeten

Ung Företagsamhet Sverige är en del av den globala organisationen Junior Achievement Worldwide och utbildningen UF-företagande, The Company Program, finns över hela välden. Genom JA Worldwide ges olika möjligheter till internationella samarbeten med UF-skolor, UF-lärare och UF-elever i andra länder. 
 
Är du intresserad av att veta mer? Ta kontakt med katarina.konecnik@ungforetagsamhet.se

 

 

UF-företaget ledde till miljonpris från Zlatan

Vår affärsidé kom till när vi drev UF-företag i Finspång